Ennyi hibával nem lehet: Kerber ülhetett fel a wimbledoni trónra

KLEIN RON (London)/BORBÉLY LÁSZLÓ (Budapest)KLEIN RON (London)/BORBÉLY LÁSZLÓ (Budapest)
Vágólapra másolva!
2018.07.14. 16:40
null
Angelique Kerber a harmadik Grand Slam-torna-győzelmét aratta (Fotó: AFP)
Angelique Kerber 6:3, 6:3-ra nyert Serena Williams ellen a wimbledoni teniszbajnokság női egyesének döntőjében. A német játékos ezzel már háromszoros Grand Slam-bajnoknak mondhatja magát, korábban az Australian Openen és a US Openen diadalmaskodott.

 

MEGVAN A HARMADIK
Ez volt Kerber 3. GS-torna-győzelme (kettőt Serena Williams ellen nyert meg), emellett háromszor jutott még be nagy tornán fináléjába – mint látható, 2016 volt a kiemelkedő éve
Australian Open 2016
Wimbledon 2018
US Open 2016
Fontosabb (elveszített) döntői
WTA-vb 2016
olimpia 2016
Wimbledon 2016

Az első brék Kerberé volt a meccsen (2:0), de Serena Williams egymást követő három játékot megnyerve átvette a vezetést (2:3).

Nagyjából eddig alakult úgy a meccs, ahogyan az amerikai remélte volna, ki nem kényszerített hibák sokaságával rengeteg ingyen pontot adott oda a németnek, aki köszönte szépen, és a következő négy gém egyaránt az övé lett (6:3).

A második szettben még agresszívabbá vált a 23-szoros Grand Slam-torna-bajnok amerikai, csakhogy mivel minden jó megoldására jutott legalább egy rossz is, a két szorosabb fogadójátéka ellenére sem volt esélye brékelni.

Nem úgy Kerbernek 3:2-es előnyénél – Williams-kettős hiba is kellett hozzá –, ő pedig újra elvette ellenfele adogatását, és a saját játékait hozva alig több mint egy óra alatt lezárta a meccset (6:3, 6:3).

Kerber előtt legutóbb még Steffi Graf (1996-ban) győzött női egyesben német játékosként Wimbledonban.



„A mérkőzés előtt elég ideges voltam, de azt mondtam magamnak, csak menj ki és mutasd meg a legjobb formád, különösen a fontos pillanatokban, mert Serena ellen játszol. Nem is tudom elmondani, mit jelent nekem ez a siker, hiszen gyerekként mindig erről álmodtam. Az első emlékeim között az volt, amikor Steffi könnyedén nyerte meg sorban a meccseket, én pedig csodálva figyeltem, ahogy fehér ruhában játszik a füvön – árulta el Angelique Kerber a sajtótájékoztatón, majd a 2017-es eredménytelenségéről is beszélt. – A nehéz tavalyi szezon nélkül szerintem nem győztem volna most. Sokat tanultam az elvárások kezeléséről, a napi program beosztásáról. Újra élvezem a játékot, megint motivált vagyok, jobb teniszező és jobb ember lettem. Nagy megtiszteltetés, hogy Serena ellen játszhattam, aki igazi bajnok, hihetetlen, édesanyaként milyen erővel tért vissza. Örülök, hogy nem ő veszítette el a mérkőzést, hanem én nyertem meg.”

„Az első ponttól az utolsóig fantasztikusan játszott Angelique, minden elismerésem az övé – kezdte a sajtótájékoztatón Serena Williams. Nagyszerű lehetőség volt nekem ez a verseny, hiszen néhány hónappal ezelőtt még nem tudtam, hol tartok, hogyan térhetek vissza. Hosszú volt az út, mire megláttam a fényt az alagút végén. Az elmúlt két hét megmutatta, hogy tudok versenyezni, esélyes lehetek egy Grand Slam-tornán. Ez a mostani döntő csak a kezdet. Egy hatalmas lépés, de folytatnom kell a munkát. Persze az életemben változtak a prioritások, a gyermekem az első. Reggel edzem, de aztán vele vagyok szinte egész nap. Kevesebb rajtam a nyomás a pályán, hiszen elsősorban már édesanya vagyok, az pedig egy teljes munkaidős állás.”

ANGOL NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG, WIMBLEDON (34 000 000 font, fű)
NŐI EGYES, DÖNTŐ
Angelique Kerber (német, 11.)–Serena Williams (amerikai, 25.) 6:3, 6:3

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

2. SZETT

KERBER–WILLIAMS 6:3, 5:3 – KERBER SZERVÁL

Williams „agyonnyeri” a pontot, de megint ki akarja centizni és óriási outot üt. Egy szép rövidítéssel azt elkerülte az amerikai, hogy három meccslabda legyen (30:15), majd egy zseniális ritörnnel egyenlít is (30:30). Kerber két vonalat is ütött, így meccslabdához jutott, és Williams hálóba ütött ritörnjével nyert is!

A meccspont





KERBER–WILLIAMS 6:3, 5:2 – WILLIAMS ADOGAT

Serena a harmadik ászát üti kezdésnek, majd újabb jó szerva után Kerber hosszút üt (30:0). Még egy ász, és még egy hosszú Kerbertől. Ilyen sima Williams-adogatás talán még nem is volt. Lehet, hogy túl későn.

KERBER–WILLIAMS 6:3, 4:2 – KERBER SZERVÁL

Egy rontás, egy nem Williamstől (15:15). Az újabb amerikai hibával már 40:15 volt, a következővel pedig már gém. 23 rontás eddig!

KERBER–WILLIAMS 6:3, 3:2 – WILLIAMS ADOGAT

Hosszú labdamenet, amely Williams nyerő ütésével zárult, majd egy rövid, ami az amerikai hibájával. Ez már a 20. ki nem kényszerített rontása volt! Az igen! Egy nagyszerű labdamenet végén megint Kerber örülhetett, Williams már nem ért oda kellő időben, majd egy gyönyörű nyerővel két bréklabdához jutott a német. Ezt nagyon kicentizte Serena, az üres pálya szélére ütött, Kerbernek esélye sem lett volna, ha egy méterrel beljebb üti, akkor sem, a másodikat viszont egy újabb jó tenyeressel elvette ellenfele adogatását. BRÉK

KERBER–WILLIAMS 6:3, 2:2 – KERBER SZERVÁL

Kerber továbbra is jól szervál, három gyors ponttal 40:0-re ellépett, majd jött egy jó ritörn Williamstől, ami után csak a hálóba tudott ütni a német. A következő jó fogadás után egy gyönyörű fonákkal újabb pontot szerzett az amerikai, majd ismét, így villámgyorsan 40:40 lett. Két Williams-rontással később azért meglett a játék Kerbernek.

KERBER–WILLIAMS 6:3, 2:1 – WILLIAMS ADOGAT

Az első labdamenet végén hosszút üt Williams, két jó szerva után viszont fordít (igaz, a másodiknál Kerber legalább labdamenetig eljutott). Jött az újabb okos pont a hálónál (40:15), majd a szokásos rontás (10/20 befutva eddig az amerikai). A gém azért meglett, Kerber addig futott, amíg már nem tudta pályára visszaadni a labdát.

KERBER–WILLIAMS 6:3, 1:1 – KERBER SZERVÁL

Egy szerencsés ritörnnel került helyzetbe Williams, majd kis híján „agyonlövi” ellenfelét, aki inkább elugrott a labda elől. Másodjára már vonalat talál az amerikai (15:15), aki elképesztő intenzitással játszik az elmúlt percekben, ez újabb pontot eredményezett, ehhez képest a lecsapás helyett elfinomkodta az ütést, így nincs két bréklabda (30:30). A gyenge második szerva után a hálóba ütött Williams, majd a jó első után is.

KERBER–WILLIAMS 6:3, 1:0 – WILLIAMS ADOGAT

Egy gyors Williams-pont után Kerber szépen ütött el a hálóhoz felfutó ellenfele mellett, majd újra gyönyörű keresztet ütött a támadó amerikai ellen (15:30). Két jó szerva után – a másodikat egy bravúrröptével zárta le – már Williamsnél volt az előny, egy ász értékűvel pedig egyenlített.

KERBER–WILLIAMS 6:3, 0:0 – KERBER SZERVÁL

Három villámgyors pontot nyert meg a német, és bár egy labdamenet Williamsé lett, hamar lezárta az adogatását.

 

Az agresszívan játszó Williams rengeteget hibázott az első szettben (Fotó: AFP)
Az agresszívan játszó Williams rengeteget hibázott az első szettben (Fotó: AFP)


1. SZETT

KERBER–WILLIAMS 5:3 – WILLIAMS ADOGAT

Williams túlhelyezte a fonákot, hiába kért visszanézést, ez sem segített rajta, majd a hálóhoz befutva nem tudott a felett átütni (0:30). Egy jó adogatás után a következőnél Kerber picivel hosszút ejtett, így 30:30 lett, nem két szettlabda. Williams outjával így is eljutott a játszmalabdáig, és mivel a következőnél a hálóba ütött az amerikai, a németé lett a szett. BRÉK

KERBER–WILLIAMS 4:3 – KERBER SZERVÁL

Williams egyet elrontott befutva, egyet beütött (15:15). A harmadik pontnál az alapvonalról is leütötte ellenfelét, aki hibázott is, viszont a negyediknél out lett az agresszív ritörn. Az ötödiknél széles, így 40:30-ra már Kerber vezetett, egy újabb rontásnak köszönhetően pedig megnyerte a gémet.

KERBER–WILLIAMS 3:3 – WILLIAMS ADOGAT

Williams nagyot futott a hálóhoz, de átütni már nem tudta, majd újabb pont lett Kerberé. A német kettős hibával jutott három bréklabdához, kettőt szépen hárít az amerikai, a harmadikra viszont már hosszú. BRÉK

KERBER–WILLIAMS 2:3 – KERBER SZERVÁL

Az első olyan gémkezdés, ahol a németé a pont, a nagyszerű szerva után jól ment fel a hálóhoz, majd egy hosszú labdamenet végén újra ő örülhetett (30:0). Két necces után összejön harmadikra a szerva, guggolva is visszaadja, majd szépen üt el (40:0). Williams kemény ütésekkel nyomta le ellenfelét, de a játék így is Kerberé.

KERBER–WILLIAMS 2:2 – WILLIAMS ADOGAT

Az első pont mindig Williamsé, most gyönyörű tenyeres kereszttel. Gyorsan jön a második labdamenet is, de a gyengébb második adogatást agresszíven megtámadva Kerber szépít (30:15). Ilyen esélyt a következőnél nem ad a 23-szoros GS-torna-győztes, a szervafogadás után „kilövi” a sarkot, majd simán lezárja a gémet.

KERBER–WILLIAMS 2:1 – KERBER SZERVÁL

És a szokásos Williams-pont, ezúttal egy szép labdamenet végén Kerber a hálónál nem tudja átütni a labdát, majd az alapvonal mögül is abba püföli (0:30). Az amerikai óriásit harcolva még visszaadja vert helyzetből, Kerber pedig a hálónál széleset üt, aztán hosszút, semmire veszi el a német adogatását. BRÉK

KERBER–WILLIAMS 2:0 – WILLIAMS ADOGAT

Megint Williamsé az első pont, de egy nagyon hosszú ritörn után Kerber egyenlít. A német továbbra is igyekezett nagyon hosszan játszani, ebből viszont a következő két ütése out lett (40:15). Az amerikai a jó adogatás után a hálónál nem tudta megoldani a röptét, de a következő lehetőséget már kíméletlenül bevágta.

KERBER–WILLIAMS 1:0 – KERBER SZERVÁL

Az első pont ismét az amerikaié, utána viszont nem volt pontos, egy jó szervával pedig már 40:15-re módosult az állás. Williams agresszívan megtámadta a második adogatást, viszont a végén megint outot üt.

KERBER–WILLIAMS 0:0 – WILLIAMS ADOGAT

Két nagyon jó szervával kezdett Williams (30:0), harmadjára viszont a labdamenet során szélesre húzza, majd lemarad a labdáról és a hálóba üt, így hamar 30:30 lett. A jó szerva után a kétkezes fonákot megint a hálóba vágja, így a német bréklabdához jutott, és egy gyönyörű labdamenet végén élt is vele. BRÉK!

Egymás ellen Williams 6–2-re áll, füvön 1–0-ra vezet.

A 2016-os Australian Open- és US Open-győztes Kerber Vera Zvonarjova (7:5, 6:3), Claire Liu (3:6, 6:2, 6:4), Oszaka Naomi (6:2, 6:4), Belinda Bencic (6:3, 7:6), Darija Kaszatkina (6:3, 7:5) és Jelena Ostapenko (6:3, 6:3) legyőzésével jutott el a fináléig.

A 23-szoros Grand Slam-torna-bajnok Serena Williams a szülési szabadság után a 181. helyen állt a világranglistán a viadal előtt, de így is megkapta a 25. kiemelést. A 36 éves amerikai klasszis pedig élt is a lehetőséggel, Arantxa Rus (7:5, 6:3), Viktorija Tomova (6:1, 6:4), Kristina Mladenovic (7:5, 7:6), Jevgenyija Rogyina (6:2, 6:2), Camila Giorgi (3:6, 6:3, 6:4) és Julia Görges (6:2, 6:4) két vállra fektetésével újra döntőbe jutott Wimbledonban.

A német jelenleg a 6. helyen áll az élő világranglistán, egy sikerrel a negyedik helyre ugorhatna előre, az amerikai pedig már a 28. helyen áll, egy újabb győzelemmel pedig a 19. lenne (két hét alatt 162 helyet jöhetne fel).

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik