A profi férfi teniszezőket tömörítő ATP az olasz szövetséggel és az Olasz Olimpiai Bizottsággal együttműködve ezen a héten Milánóban rendezi meg az U21-esek világbajnokságát.

A viadalon nyolcan indulnak. A sorsoláson az első két kiemelt, az egyaránt orosz Andrej Rubljov és Karen Hacsanov egy-egy hölggyel az oldalán jelent meg a kifutón. A modellek kezében egy A és egy B betű jelezte, melyik versenyző melyik csoportban szerepel majd.

A hat további résztvevőnek pedig modellek közül kellett választania, akikkel együtt sétáltak végig a színpadon, és akik megmutatták a testükön vagy ruhájukon elrejtett betűt, amely alapján eldőlt, ki melyik kvartettbe kerül. Az egyik hölgynek például a szoknya alatt volt elrejtve az A betű, egy másik pedig a felsőjét levéve hozta nyilvánosságra a hozzá „tartozó“ sportoló csoportját.A teniszvilág több fontos szereplője, s a sorsolást figyelemmel követő szurkolók körében is felháborodást, csalódást keltett az esemény.

Amélie Mauresmo korábbi világelső szégyennek nevezte a sorsolást.Alizé Cornet, a női világranglista 38. helyezettje cinikusan azt írta: „Szép munka, ATP! A terv szerint ez egy futurisztikus torna, ugye?Az ATP és a torna főszponzora, a Red Bull hétfőn közleményben kért bocsánatot.

„Ezúton elnézést kérünk a sorsolás miatt. A szándék az volt, hogy Milánó mint a divat fővárosának örökségét felelevenítsük a ceremónián. A kivitelezés viszont ízléstelen és elfogadhatatlan. Mélységesen sajnáljuk a történteket, és biztosítunk mindenkit, többé nem fordul elő ilyesmi” – szólt a közlemény.Az 1.275 millió dollár (mintegy 340 millió forint) összdíjazású U21-es ATP-vb – amelyen új szabályokat is tesztelnek – kedden kezdődik, s november 11-én lesz a döntő.