US Open: Wawrinka legyőzésével Medvegyev a négy között

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2019.09.03. 23:11
null
Stan Wawrinkát is megverte, Danyiil Medvegyev (balra) életében először elődöntős GS-tornán (Fotó: AFP)
Danyiil Medvegyev négy játszmában (7:6, 6:3, 3:6, 6:1), 2 óra 34 perces mérkőzésen legyőzte a korábbi US Open-bajnok Stan Wawrinkát az amerikai nyílt teniszbajnokság férfi egyesének első negyeddöntőjében, ezzel életében először négy közé jutott Grand Slam-tornán.

 

Medvegyev és Wawrinka korábban csak egyszer, a 2017-es wimbledoni bajnokság első fordulójában találkozott egymással, amikor az orosz nagy meglepetésre négy szettben legyőzte az Egyesült Királyságba Roland Garros-döntősként érkező svájcit.

Azóta ha nem is állt feje tetejére a világ, de módosultak az erőviszonyok, Medvegyev idén nyáron felnőtt a legnagyobbak szintjére, és a US Openre már a világranglista ötödik helyezettjeként érkezett. A 23 éves orosz a montréali és a cincinnati Masters-tornán, valamint a washingtoni 500-as versenyen is döntőt játszott, és nála több meccset (48) az ATP Touron idén senki sem nyert meg.

Medvegyeven a US Openen mutatkoztak már fáradtság jelei, a Prajnesh Gunneswaran felett aratott háromszettes győzelem után Hugo Dellien (3:1), Feliciano López (3:1) és Dominik Köpfer (3:1) ellen is veszített játszmát, éppen ezért a szakértők arra számítottak a Stan Wawrinka elleni negyeddöntő előtt, hogy minél hosszabb ideig tart majd a mérkőzés, annál nagyobbak lesznek a svájci győzelmi esélyei.

Igazolván, hogy Medvegyev izomzata valóban nincs a legjobb állapotban, az orosz az első játszmában, 4:3-as előnynél ápolást kért, s bár a következő adogatójátékát magabiztosan hozta, 5:4-nél nem tudta lezárni a szettet. A rövidítésben aztán Medvegyev már 5–2-re is vezetett, mégis Wawrinka jutott játszmalabdához 6–5-nél, adogatóként, de a svájci mindkét pontot elveszítette saját szervájából, és az orosz ezt a lehetőséget nem hagyta kihasználatlanul (7:6, 8–6).

A második játszmában egy brék döntött Medvegyev javára (6:4), aki 1 óra 32 perc játék után egy szettre került élete első Grand Slam-elődöntőjétől. A harmadik felvonást azonban nem kezdte jól, rögtön az első adogatását elveszítette, és Wawrinka 5:3-nál csaknem 12 percig tartó gém végén kiszerválta a szettet (3:6).

Nem hozott azonban fordulópontot Wawrinka szettgyőzelme, a negyedik játszmában Medvegyev 4:1-re elhúzott, majd miután ismét brékelte a svájcit, befejezte a meccset (6:1).

Az orosz győzelmének értékét növeli, hogy magához képest nem is adogatott igazán jól, hiszen „csak” 60 százalékban ütötte be az első adogatásait, és azok után 73 százalékos (56/77) hatékonysággal nyerte meg a pontokat. A 11 ász sem számít kimagasló mutatónak – főleg nem úgy, hogy Wawrinka is ütött 10-et –, a 12 kettős hiba viszont kimondottan soknak mondható. De ez is belefért Medvegyev újabb nagy győzelméhez.

Az orosz fiú életében először jutott négy közé Grand Slam-tornán, és Novak Djokovics 2010-es menetelése óta ő a legfiatalabb elődöntős a US Openen.

Nem elhanyagolható az sem, hogy Nadal, Djokovics és Roger Federer után Medvegyev a negyedik, aki biztossá tette részvételét a novemberi ATP-világbajnokságon Londonban.

Medvegyev a New York-i GS-torna elődöntőjében Federerrel vagy Grigor Dimitrovval küzd meg.

US OPEN, NEW YORK (57 238 700 dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ

Medvegyev (orosz, 5.)–Wawrinka (svájci, 23.) 7:6 (8–6), 6:3, 3:6, 6:1
KÉSŐBB
Szerda, legkorábban 2.30:
Federer (svájci, 3.)–Dimitrov (bolgár)
A SZERDAI PROGRAMBAN
Berrettini (olasz, 24.)–Monfils (francia, 13.)
Schwartzman (argentin, 20.)–Nadal (spanyol, 2.)

NŐI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Szvitolina (ukrán, 5.)–Konta (brit, 16.) 6:4, 6:4
KÉSŐBB
Szerda, 1.00:
S. Williams (amerikai, 8.)–Vang Csiang (Wang Qiang, kínai, 18.)
A SZERDAI PROGRAMBAN
Bencic (svájci, 13.)–Vekic (horvát, 23.)
Andreescu (kanadai, 15.)–Mertens (belga, 25.)

Az eseményről a Nemzeti Sportot tudósítja: Klein Ron

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik