US Open: súlyos vereséggel ért véget Gauff álma, Kyrgios is kiesett

KLEIN RON (New York)KLEIN RON (New York)
Vágólapra másolva!
2019.09.01. 07:41
null
Cori Gauff számára az Oszaka Naomi elleni mérkőzés jelentette a végállomást (Fotó: AFP)
A világ legnagyobb teniszstadionjában, a 23 771 férőhelyes Arthur Ashe-ben nem sok szék maradt üresen a nagyon várt főműsoridős összecsapáson: a US Open első kiemeltje, a címvédő japán Oszaka Naomi az Egyesült Államok új kedvence, a Babos Tímeát is legyőző Cori Gauff ellen lépett pályára. Az este másik centerpályás meccsét az orosz Andrej Rubljov és az ausztrál Nick Kyrgios vívta.

 

A hangulat ennek ellenére nem volt lenyűgöző, igaz, a mérkőzés nem is adott rá okot, hogy a közönség lelkesedjen, hiszen Gauff 65 perc alatt 6:3, 6:0-ra veszítette el a harmadik fordulóbeli párharcot. A 15 éves lány – aki Wimbledonban a legjobb 16 közé jutott – láthatóan nem tudta leküzdeni az idegességét, ami egyébként érthető volt, hiszen sohasem játszott még ekkora létesítményben, ráadásul két napja mindenki erről a mérkőzésről beszélt, sokat vártak tőle. Gauff az első adogatásokban és tenyeressel hibázott a legtöbbet, Oszaka pedig pazar teljesítménnyel győzött a tinisztár ellen – óriási különbség, hogy miközben Gauff először játszott az Arthur Ashe Stadionban, addig Oszaka nyert már itt Grand Slam-finálét…

A találkozó után Oszaka külön kérte, hogy Gauff is nyilatkozhasson a pályán, szólhasson a közönséghez – beszédük alatt mindketten könnyeztek és egymást dicsérték.

„Naomi a mérkőzés után bizonyította, hogy fantasztikus sportember – a pályán olyan, mintha az ellenségével küzdene, a pályán kívül viszont úgy viselkedik, mintha a legjobb barátnőjével beszélne. Ő győzött meg arról, hogy maradjak még, én az öltözőbe akartam menni, mert nem szeretek mindenki előtt sírni. Nem akartam elvenni a pillanatot előle, de azt mondta, jobb itt sírni, mint a zuhany alatt. Hogy ő miért sírt, azt nem tudom, mondtam is neki: te nyertél – árulta el nevetve Gauff a sajtótájékoztatón. – Szerettem volna jobb eredményt elérni, de fantasztikus érzés volt telt ház előtt játszani egy ekkora stadionban. Ő a világelső, sokat tanulhatok ebből a meccsből, most már tudom, mit kell tennem azért, hogy én is eljussak idáig.”

Gauff amúgy még versenyben van a US Openen, női párosban honfitársával, Catherine McNallyvel a második legnagyobb pályán, a Louis Armstrong Stadionban játszik vasárnap.

„Ösztönösen gondoltam arra, hogy igen, beszélj az emberekhez, akik téged ünnepeltek, érted jöttek, és ne sétálj be szó nélkül az öltözőbe. Tudják meg ők is, mi jár a fejedben, mit érzel most!” – indokolta meg sportszerű döntését Oszaka, aki a tavalyi finálé óta nem szerepelt a centerpálya esti programjában, de biztos volt benne, hogy ezúttal kedvesebbek lesznek vele a nézők, mint a Serena Williams elleni találkozón.

Az este másik centerpályás mérkőzésén három játszmában nyert az orosz Andrej Rubljov az ausztrál Nick Kyrgios ellen – amikor a második szettet is 7:6-ra bukta el Kyrgios, azt kiabálta, haza akar menni. Nos, bár a 6:3-mal végződő harmadik játékrész az eredményét tekintve szorosnak tűnhet, valójában az ausztrál az egyik adogatójátékát 28 (!) másodperc alatt veszítette el…

Magyar szempontból is tartogatott fontos mérkőzést a szombati program: megrendezték az utolsó első körös összecsapást is férfi párosban, így eldőlt, hogy Fucsovics Márton és az olasz Thomas Fabbiano nem került fel első várakozóként a főtáblára, pedig az MTK játékosa a hétfői egyéni búcsút követően ezért maradt New Yorkban. Szinte minden Grand Slam-tornán van visszalépő párosban, az idei US Openen viszont nem volt – bár akadt olyan kettős, amelyik a második szettben feladta a küzdelmet, vagy amelyiknek egyik tagja egyesben sérülés miatt nem bírta végigjátszani a mérkőzését, de másnap kiállt párosban egy 6:2, 6:1-es vereség erejéig… –, Fucsovics emiatt szombat este hazautazott.

US OPEN, NEW YORK (57 238 700 dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, 3. FORDULÓ
Rubljov (orosz)–Kyrgios (ausztrál, 28.) 7:6, 7:6, 6:3
Berrettini (olasz, 24.)–Popyrin (ausztrál) 6:4, 6:4, 6:7, 7:6
Monfils (francia, 13.)–Shapovalov (kanadai) 6:7, 7:6, 6:4, 6:7, 6:3
A NYOLCADDÖNTŐBEN (ágrajz szerint)
Djokovics (szerb, 1.)–Wawrinka (svájci, 23.)
Köpfer (német)–Medvegyev (orosz, 5.)
Federer (svájci, 3.)–Goffin (belga, 15.)
Dimitrov (bolgár)–De Minaur (ausztrál)
Rubljov (orosz)–Berrettini (olasz, 24.)
Monfils (francia, 13.)–Andújar (spanyol)
A. Zverev (német, 6.)–Schwartzman (argentin, 20.)
Cilic (horvát, 22.)–Nadal (spanyol, 2.)

NŐI EGYES, 3. FORDULÓ
Oszaka (japán, 1.)–Gauff (amerikai) 6:3, 6:0
A NYOLCADDÖNTŐBEN (ágrajz szerint)
Oszaka (japán, 1.)–Bencic (svájci, 13.)
Vekic (horvát, 23.)–Görges (német, 26.)
Townsend (amerikai)–Andreescu (kanadai, 15.)
Ahn (amerikai)–Mertens (belga, 25.)
Szvitolina (ukrán, 5.)–Keys (amerikai, 10.)
Konta (brit, 16.)–Ka. Plísková (cseh, 3.)
S. Williams (amerikai, 8.)–Martic (horvát, 22.)
Vang Csiang (kínai, 18.)–Barty (ausztrál, 2.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik