US Open: Furcsa, hogy alig sétál valaki a pályáknál – Babos

2020.08.30. 09:08
null
Babos Tímea nagyon várja a kezdést – Kristina Mladenoviccsal első kiemeltként versenyeznek a női párosok mezőnyében (Fotó: Imago Images/Paul Zimmer)
A koronavírusteszt eredményének gyors megérkezéséről és a vártnál kedvezőbb körülményekről árult el részleteket Babos Tímea, akinek nem kell attól tartania, hogy 20 ezer amerikai szurkol ellenfelének.

 

Minden szempontból különös lesz a hétfőn rajtoló US Open, amely alapesetben az év negyedik Grand Slam-tornája, de most a második, mert a világjárvány miatt a Roland Garrost szeptember végére halasztották, Wimbledon meg elmaradt.

A New York-i résztvevők szigorú korlátozó intézkedések mellett versenyezhetnek: kizárólag a hivatalos szálloda és a pályák között mozoghatnak, rendszeresen átesnek koronavírusteszten, és legfeljebb három stábtaggal utazhattak az Egyesült Államokba, közülük csak egyvalaki léphet be a sportolóval a Billie Jean King Nemzeti Teniszközpontba. Nem véletlen, hogy a körülményeket és a bizonytalanságot figyelembe véve sokan visszaléptek a US Opentől, például a két címvédő, a spanyol Rafael Nadal és a kanadai Bianca Andreescu.

A TENISZ MOST MÁSODLAGOS
„Nehéz elképzelni a US Opent szurkolók és a megszokott forgatag nélkül, de ahhoz képest, hogy mi történik a világban, a tenisz most másodlagos. Jó jel, hogy az idény folytatódik, mégsem mondhatom, hogy óriási lelkesedéssel érkeztem meg New Yorkba, furcsa érzéseim vannak. Boldog lettem volna, ha a körülmények ismeretében csak januárban tér vissza a sportág – néhány héttel ezelőtt még nem hittem volna, hogy a US Opent megtartják. Tímea mindent megtesz a sikeres szereplésért, ebben biztos vagyok, de erre az évre nem lehetnek hatalmas reményeink a hosszú szünetet és az óriási bizonytalanságot látva” – mondta Michael Joyce, Babos edzője. (Forrás: Tennis World)

Egy darabig úgy tűnt, legeredményesebb teniszezőnk, Babos Tímea sem vállalja a tengerentúli szereplést, mert ellenzi a US Open megtartását, ám hosszas gondolkodás után eldöntötte: nem hagy ki egy Grand Slam-tornát. Az MTK játékosa New Yorkból azt üzente érdeklődésünkre, hogy eddig pozitív meglepetés érte, nincs oka panaszra.

„Az egyetlen negatívum, hogy a transzferbuszon – amellyel minimum negyvenöt percet, de olykor egy-másfél órát utazunk a szálloda és a pálya között, mert elég messze van a kettő egymástól – nincs net. De hasznosan töltöm az időt: franciául tanulok, olvasok, elfoglalom magam  – árulta el Babos, akire a városba érkezvén – a többiekhez hasonlóan – azonnal koronavírusteszt várt, no meg egy szállodai szoba, amelyet el sem hagyhatott a negatív eredmény megérkezéséig. – Mázlista voltam, mert tizennégy óra alatt megkaptam a negatív eredményt. Sokan panaszkodtak, hogy nagyon hosszú ideig vártak, én viszont lefeküdtem aludni, és amikor felkeltem, kéznél volt. Reggel még a szobámban kondiztam, de délután már ki is mehettem a pályára ütni egyet.”

Babos szerint összességében jól megszervezték az eseményt, a szállodát remekül alakították ki: pingpongasztalokkal, számos kikapcsolódási lehetőséggel. Ami érdekesség, hogy QR-kódokkal működik minden, az ételt is kiviszik oda, ahonnan rendelték, például az éhes sportoló szobája elé, ami kényelmes és a járvány szempontjából biztonságos megoldás. A távolságtartással nincs probléma, hiszen az eredetileg a rajongóknak kialakított szurkolói zónákat most a teniszezők kaparintották meg, így nem jelent fennakadást, hogy az adott konditeremben például egyszerre legfeljebb 20-an tartózkodhatnak. Sőt, a masszőrhöz és a fizioterapeutához is online lehet időpontot foglalni, tehát nem kell órákat várakozni a kezelésig, mindenki pontosan érkezhet.

Babos egyébként a hétfői landolás óta már a második teszten is átesett, és mostantól három-négy naponta számíthat a vizsgálatra.

Mivel az idén nincsenek selejtezők, rögtön a főtáblával rajtol a US Open. Nyilván kevesebb a sportoló a teniszközpontban, ráadásul a stábtagok mellett a személyzet létszámát is minimálisra csökkentették, szurkolók pedig értelemszerűen nem léphetnek be.

Djokovics utolérte Nadalt, és történelmet írt

„Furcsa, hogy alig sétál valaki a pályáknál. Viszont bizonyos szempontból jó, mert kaptunk egy VIP-szobát Kikivel, amit általában a szponzoroknak adnak ki, de most a kiemelt játékosoknak jár” – mondta Babos, aki a francia Kristina Mladenoviccsal első kiemelt lesz a női párosok versenyében, egyéniben pedig a 7. kiemelt Madison Keys ellen kezd.

„A sorsolás nem könnyű, viszont az jó, hogy nagy pályán játszhatok, ráadásul nem kell attól tartanom, hogy húszezer amerikai szurkol Madisonnak. Jó kis kihívás lesz, alig várom a meccset”– jelentette ki a 27 éves soproni lány, aki a borításról elmondta, nagyon-nagyon gyors, egyelőre mindenki küzd vele, de kezdi megszokni a körülményeket, és egyre jobb teljesítményt nyújt az edzéseken.

Ami a férfiakat illeti, a főtáblán Fucsovics Mártonnak és Balázs Attilának szurkolhatunk: előbbi a világranglistán 93. bolíviai Hugo Delliennel, utóbbi a 90. kazah Mihail Kukuskinnal kezd.

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek