Fucsovics Márton a US Openen is legyőzte a 2017-es világbajnokot!

Vágólapra másolva!
2020.09.03. 20:00
null
Fucsovics élete egyik legnagyobb győzelmét aratta (Fotó: Mike Lawrence/USTA)
Egy héttel – egész pontosan kilenc nappal – azt követően, hogy a világranglistán 66. helyen álló Fucsovics Márton legyőzte a 20. helyen rangsorolt Grigor Dimitrovot a Cincinnatiből New Yorkba áthelyezett ATP 1000-es torna második fordulójában, a US Open második körében újra találkoztak. És magyar idő szerint csütörtök este nyolckor kezdődő meccs végén, 4 óra 50 perccel később megint a magyar játékos örülhetett a győzelemnek!

US OPEN, NEW YORK (53 402 000 dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, 2. FORDULÓ (a 32 közé jutásért)
Fucsovics Márton–Grigor Dimitrov (bolgár, 14.) 6:7, 7:6, 3:6, 6:4, 6:1

Kilenc nappal ezelőtt Fucsovics Márton jelentős tettet hajtott végre a Cincinattiből New Yorkba áthelyezett mesterverseny második fordulójában Grigor Dimitrov legyőzésével. Egyrészt újabb egykor top10-es játékos skalpjára tett szert, másrészt pályafutása során kereken 10. alkalommal diadalmaskodott olyan teniszező ellen, aki karrierje során a legjobbak közé tartozott.

US OPEN 2020
Az év második Grand Slam-tornájának párosításai és eredményei.

FÉRFI EGYESNŐI EGYES

A sors furcsasága, hogy a következő tornán ismét találkoztak a felek, mégpedig a US Open második fordulójában, és talán a legvérmesebb Fucsovics-rajongók is csak titkon bíztak benne, hogy az újabb találkozó után újabb győzelemnek örülhetnek majd.

Ahelyett, hogy a múlt heti vereség miatt bosszúvágytól fűtött Dimitrovot láttunk volna a pályán, aki igyekszik az orra alá borsot törő Fucsovicson mihamarabb revánsot venni, az első szettben végletekig kiélezett játékot kaptunk. Méghozzá egy rengeteget hibázó 2017-es világbajnokkal és egy nagyon koncentrált, összeszedett játékot bemutató Fucsovics Mártonnal. No meg rendíthetetlen adogatójátékot, öt kihasználatlan bréklabdát, majd pedig azt, hogy 6:6 után jöhetett a tiebreak. Itt aztán minden megváltozott: Fucsovics és Dimitrov is elvette ellenfele adogatását – eztán Fucsovics három játszmalabdát is hárított, végül 67 perc után mégis a bolgár nyerte a szettet.

Az első játszma során egyébként még a helyszínen drukkolt Fucsovicsnak Babos Tímea is, aki Kristina Mladenovic oldalán Fucsovics meccse után kezdte volna meg a szereplést a női párosok tornáján a 12-es pályán. Mivel Fucsovics meccse elhúzódott a program is összetorlódott...

A második szett is eljutott tiebreakig, de már egész másképpen nézett ki a játék, itt már nem csak kihasználatlan bréklabdákat láttunk, az elsőt 2:2-nél Dimitrov értékesítette, aztán 4:3-as vezetésénél beindult az őrület: a hátralévő öt játékban Fucsovics háromszor, Dimitrov kétszer brékelte ellenfelét, ráadásul a magyar fiú közben nem kevesebb mint négy játszmalabdát is hárított(!), jöhetett az újabb rövidítés. Ezúttal Fucsovics bírta jobban, olyannyira, hogy itt is háromszor vette el ellenfele szerváját, majd harmadik játszmalabdáját – a harmadik brékkel – már értékesítette.

A harmadik játszmában lehetett először érezni némi holtpontot Fucsovics játékában, Dimitrov talán ekkor hibázott a legkevesebbet és egyszer elvéve ellenfele adogatását végül 6:3-ra, mindössze 49 perc alatt nyerte a harmadik szettet és karnyújtásnyira került a továbbjutástól.

A negyedik játszmában viszont Fucsovics nem roppant meg, annak ellenére sem, hogy rögtön elbukta az első adogatójátékát. Továbbra is összeszedett játékkal próbálta meg hibára késztetni ellenfelét, és ahogy haladtunk előre, egyre könnyebb dolga volt.

Sőt, a játszma második felében, 3:2 után ez olyannyira jól sikerült, hogy egymás után háromszor is elvette ellenfele adogatását, igaz, közben egyszer Dimitrov is brékelte őt. Fucsovics végül 6:4-re nyerte a harmadik játszmát, amelyben elsősorban fejben nőtt ellenfele fölé.

Az ötödik szett nem hozott újabb fordulatot, hacsak azzal nem, hogy hamar eldőlt benne minden kérdés! Az ekkor már tényleg rendkívül sokat hibázó és egyre pontatlanabbá váló bolgár az első adogatását még meg tudta nyerni, de onnantól kezdve egyértelmű volt Fucsovics fölénye.A játszma közepén 3:1-nél aztán nap legszebb labdamenetének megnyerésével gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés Fucsovics javára, igazán, a hátralévő néhány játékot még le kellett játszani.


A magyar teniszező végül 42 perc alatt 6:1-re behúzta a döntő játszmát, amivel bejutott a harmadik fordulóba. A legjobb 32 között a John Millmant 3 óra 57 perc alatt, szintén öt játszmában legyőző amerikai Francis Tiafoe lesz az ellenfele – várhatóan szombaton.

Azt pedig csak halkan jegyezzük meg, hogy Fucsovicsék meccsének elhúzódása miatt Babosék párosát áttették másik pályára, és így gyakorlatilag egy időben harcolták ki a győzelmet.

US OPEN, NEW YORK (53 402 000 dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, 2. FORDULÓ (a 32 közé jutásért)
Tiafoe (amerikai)–Millman (ausztrál) 7:6, 3:6, 1:6, 6:3, 6:3

A mérkőzés statisztikái - a fontosabb adatokban Fucsovics volt a jobb
A mérkőzés statisztikái - a fontosabb adatokban Fucsovics volt a jobb

 

A modul betöltése eltarthat néhány másodpercig.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik