Del Potro óriásit küzdött, de Djokovics nyerte meg a US Opent

Vágólapra másolva!
2018.09.09. 22:09
null
Novak Djokovics a 2018-as US Open bajnoka (Fotó: AFP)
Novak Djokovics 3 óra 15 perces mérkőzésen, három játszmában (6:3, 7:6, 6:3) megverte a 2009-es bajnok Juan Martín del Potrót az amerikai nemzetközi teniszbajnokság férfi egyesének döntőjében, ezzel harmadszor nyerte meg a US Opent, és pályafutása 14. Grand Slam-tornagyőzelmét ünnepelheti.

 

US OPEN, NEW YORK (53 000 000 dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ

Djokovics (szerb, 6.)–Del Potro (argentin, 3.) 6:3, 7:6 (7–4), 6:3

Az év utolsó Grand Slam-tornájának döntője előtt Djokovicsot nyomta az esélyesség terhe, és nemcsak azért, mert a fináléig vezető úton a második fordulótól kezdve sorozatban 13 játszmát nyert meg, hanem azért is, mert az egymás elleni örökmérleget tekintve a mérkőzést megelőzően 14–4-re vezetett Del Potróval szemben. A két kiválóság Grand Slam-tornán korábban négyszer találkozott, mindannyiszor Djokovics győzött, míg a US Openen a 2007-es és a 2012-es összecsapásukat is a szerb nyerte, mindkétszer három játszmában.

És a mostanit is. Na de milyen három játszmában!?

A LEGTÖBB GRAND SLAM-GYŐZELEM
1. Roger Federer 20
2. Rafael Nadal 17
3. Pete Sampras 14
Novak Djokovics 14 (6 Australian Open, 1 Roland Garros, 4 Wimbledon, 3 US Open)

A pályafutása eddigi egyetlen GS-sikerét 2009-ben, éppen a US Openen megszerző Del Potro az első három adogatójátékában összesen két pontot veszített, 4:3-as hátrányban viszont 40–0-ról, a mérkőzés addigi leghosszabb, 22 ütésből álló labdamenete után elveszítette a szerváját, amelyet követően a korábbi világelső kiszerválta a szettet (6:3).

A szerb úgy kezdte a második játszmát, ahogy az elsőt abbahagyta: nagyon magas szintű tenisszel. Remekül védekezett, szinte minden labdára időben odaért és nagyon nehéz volt ellene nyerőt ütni. Éppen ezért Del Potrónak nemcsak fogadóként, de a saját adogatásainál is folyamatosan gondjai akadtak. A nagy szervái és a veszedelmes tenyeresei nem érvényesültek, a lassú pálya sokkal jobban feküdt Djokovics játékának.

A szett közepén aztán megváltozott a mérkőzés képe, Del Potro játéka 3:6, 1:3 után varázsütésre feljavult, és Djokovics 4:3-as hátrányban csak nagy nehezen, egy csaknem 20 percig tartó (!) játék során, három bréklabdát hárítva tudta hozni az adogatását. A tie-breakig lejátszott gémek nem tartogattak újabb izgalmakat, a rövidítés azonban már igen. Del Potrót ekkor cserbenhagyta a tenyerese, 3–1-es előnyben, 4–4-nél, majd 4–5-nél is hibázott az egyik legnagyobb fegyverével, amire ráment a játszmája. A szerb 6–4-nél az első szettlabdáját kihasználva 95 perc után (!) befejezte a második szettet (7:6).

Djokovics így már nemcsak fizikailag, hanem lélektanilag is Del Potro fölött állt, nem elhanyagolva azt a statisztikai adatot, hogy a szerb a korábbi 190 Grand Slam-mérkőzéséből egyetlenegyet veszített el kétszettes előnyből. (A 2010-es Roland Garros negyeddöntőjében az osztrák Jürgen Melzer verte meg 3:6, 2:6, 6:2, 7:6, 6:4-re.)

Del Potro talán bárki más ellen nyert volna legalább egy szettet ebben a döntőben
Del Potro talán bárki más ellen nyert volna legalább egy szettet ebben a döntőben

Djokovics a harmadik szett elején ismét a legjobb tudása szerint játszott, nagyjából úgy, mint az első játszma végén és a második elején, így ismét brékelőnybe került. Del Potro azonban nem adta fel, és a közönség támogatását is élvezve megint egyenlített brékhátrányból (3:3). Ezzel az argentin lett a második játékos az idei US Openen, aki egy meccsen belül kétszer is elvette Djokovics adogatását. Az első Fucsovics Márton volt.

A második szett közepéhez érve már kereken három órája zajlott a mérkőzés, de – mint később kiderült – ekkor már nem sok volt hátra. Del Potro ugyanis a lehető legrosszabbkor, 3:4, 15–30-nál megütötte az első kettős hibáját a meccsen, ezt követően pedig el is veszítette az adogatását, s ezek után Djokovics nem tette meg neki azt a szívességet, hogy ne szerválja ki a mérkőzést (6:3).

Háromjátszmás meccshez képest nagyon hosszú, 3 óra 15 perces csatát nyert meg a szerb, aki harmadszor diadalmaskodott a US Openen, és 14. Grand Slam-tornagyőzelmével utolérte az örökranglistán Pete Samprast, valamint Roger Federer után ő lett a második teniszező az open érában, aki egy naptári éven belül legalább háromszor megnyerte a wimbledoni bajnokságot és a New York-i GS-viadalt is. Djokovicsnak 2011 és 2015 után harmadszor sikerült ez a bravúr, a svájcinak 2004 és 2007 között sorozatban négyszer. Ráadásul Djokovics a 2016-os Roland Garros óta először nyert meg egymást követő két Grand Slam-tornát.

És ha így folytatja a következő hetekben, akkor még az sem kizárt, hogy elhappolja az év végi világelsőséget Rafael Nadal elől.

A közvetítőmodul betöltése néhány másodpercig eltarthat!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik