US Open: Babosék három meccslabdáról bukták el a döntőt

Vágólapra másolva!
2018.09.09. 18:50
null
Babos (jobbra) tud mosolyogni a vereség után is (Fotók: Zádor Péter)
Az amerikai nemzetközi nyílt teniszbajnokság női páros döntőjében a 2. helyen kiemelt Babos Tímea, Kristina Mladenovic magyar, francia kettős döntő szett tie-breakben kikapott a 13. helyen rangsorolt ausztrál Ashleigh Barty és az amerikai CoCo Vandeweghe párostól. A mérkőzésen Baboséknak három meccslabdájuk volt, ám Bartyék mindet hárítani tudták.

US OPEN
NŐI PÁROS, DÖNTŐ

Barty, Vandeweghe (ausztrál, amerikai, 13.)–Babos, Mladenovic (magyar, francia, 2.) 3:6, 7:6 (7–2), 7:6 (8–6).

Úgy kezdődött Babos Tímea idei második Grand Slam döntője Kristina Mladenoviccsal az oldalán, hogy abban a későbbi egész mérkőzés benne volt. Babosék jól kezdtek, elhozták az első játék első két pontját, aztán az ellenfél fordított, a maga javára fordította a gém sorsát és megnyerte azt.

Pontosan ez történt a mérkőzésen is: Babosék jól kezdtek, főleg a magyar lány volt elemében, adogatóként nem vesztett az első szettben, s a gyors brékváltás után 3:3-at követően a magyar, francia páros nyerte meg a nagyon fontos, és jó 10 percig húzódó hetedik gémet, ami után Mladenovic adogatását követően egy újabb brékkel Baboséknak sikerült megnyerni az első szettet, s ehhez mindössze 35 percre volt szükségük.

Akik ekkor azt hitték, hogy még egyszer ennyi idő után vége is a találkozónak, nos, azok ennél nagyobbat nem is tévedhettek volna. Főleg a pályafutása ötödik páros GS-döntőjét vívó ausztrál, Ashleigh Barty játéka javult fel jelentősen, míg az első szettben gyakorlatilag hibátlanul teniszező Babos játékába sajnos egyre több hiba csúszott – bár a meccs még ekkor is inkább a Babos Mladenovic párosnak állt. Például akkor, amikor a második szett közepén Vandeweghe egy elrontott lecsapás után idegességében széttörte az ütőjét, amiért figyelmeztetést kapott.

Ez mintha észre térítette volna az amerikait, aki aztán a meccsben maradásért adogatott. Ekkor a Babos, Mladenovic párosnak két meccslabdája is volt, ám Babos játéka pont a nagy siker kapujában omlott össze, egymás után négy hibát is vétett, amivel életben maradtak az ausztrál, amerikai páros reményei.

Olyannyira, hogy a feljavuló Barty rövidítésre mentette a szettet, s azt könnyen 7–2-re meg is nyerve sikerült egyenlíteni Vandeweghe-éknek.

A döntő szett nagyon rosszul kezdődött, az első három játékot elbukták Babosék, aztán jobban folytatódott: a következő hármat megnyerték, vagyis 3:3 állt az eredményjelzőn hat játék után. A felek fej fej mellett haladtak, így szép lassan eljutottak az újabb rövidítésig, amelyben 5–5-nél a sólyomszemmel visszanézett pont után Baboséknak volt labdájuk a tornagyőzelemhez (6–5), ám a döntő legjobbja, Barty hárítani tudta (6–6), majd Mladenovic előbb rosszul fogadott (6–7), amivel Bartyéknak lett meccslabdájuk, majd kettős hibát ütött a francia, amivel a Barty, Vandeweghe duó megnyerte az idei US Open női párosát.

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

3. JÁTSZMA

TIE-BREAK. Vandeweghe kezdte az adogatást, pontra is váltotta, 1–0. Babos adogatásából Barty csinált pontot, 2–0. Vandeweghe ütött hosszút, challenge-et kért rá, marad a pont, 2–1. Barty a hálóba üt egy keresztet, 2–2. Mladenovic remek fogadása pontot ért, 2–3! Mladenovic adogat. Babos váltja pontra a hálótól, 2–4! Mladenovic üt hosszút Vandeweghe adogatásánál, 3–4. Mladenovic hozza az újabb pontot, Timjó fonák ritörnje után, 3–5! Rossz szerva után 4–5, aztán Barty nagy játékával 5–5. Óriási izgalmak, sólyomszem, Mladenovic ütése bent van, meccslabda Timiéknél! 5–6! Barty remek ütéssel hárítja, 6–6. Barty adogat. Mladenovic outra fogad, 7–6. Meccslabda Bartyéknál. Mladenovic a hálóba szervál elsőre. Másodikra is… A Barty, Vandeweghe páros nyert!

12. JÁTÉK

Mladenovic adogat. Nyitásként Babos ront, a hálóba üt. Barty hibázik, 15:15. Vandeweghe üt egy rendkívül széles ritörnt. Barty újabb hibája után Mladenovic remek szerváját nem sikerül pontra váltani, 40:30… Babos a hálónál fonák röptével csinál pontot, 6:6.

11. JÁTÉK

Barty adogat. Villámgyorsan hozza az adogatójátékát, egy ásszal zárja le. 6:5.

10. JÁTÉK

Babos adogat. A meccsben maradásért szervál. Egy ásszal kezd. Aztán egy újabb jó szerva után a harmadik pontnál hosszút üt… 30:15. Egyenlítenek… Három hiba egymás után Babostól. Meccslabda Barytéknál. Az első hárítva, 40:40. Mladenovic egy remek röptével szállt bele a csörtébe, itt az előny. Babos hosszút üt, egál. Aztán széleset, ott az előny. Mladenovic megint egy röptével jelentkezik, megmenti a helyzetet, egyenlő. Mladenovic lecsapása után előny Baboséknál. És Mladenovic újabb lecsapásával, végül csak megvan a játék! 5:5!

9. JÁTÉK

Vandeweghe adogat. Remek fogadás Mladenovictól, aztán Babos még remekebb keresztütésével már 0:30! Aztán Barty két pontjával 30:30. Pardon, három pontjával 40:30. Barty a hálónál megkerülhetetlen tényező lett ebben a gémben, pedig mindössze 166 centi magas. Barty végül hozta Vandeweghe szerváját, 5:4, oda. Egy játékra agyőzelemtől az ausztrál, amerikai páros.

8. JÁTÉK

Mladenovic adogat. Amúgy a stadionban már egész szép tömeg gyűlt össze, most már legalább 15 ezren nézik a meccset. Meg azt, ahogy Barty közelről a hálóba üt, aztán Mladenovic kettős hibát vét. Vandeweghe ront egy egyenest egy hosszú labdamenet végén, 30:15. Barty fogad hosszan, éppen csak, mert kikérték a challenge-t. Mladenovic ásszal hozza a gémet, 4:4.

7. JÁTÉK

Barty adogat. Jó szerva után jó tenyeres elütés, majd egy újabb remek adogatás után gyorsan 30:0 lett. Mladenovic szép mentése után 30:15. Mladenovic remek ritörnjét Barty ugyan még visszakanalazza valahogy, aztán Babos üti testre, 40:30. A meccs labdamenete végén Mladenovic szállítja a pontot, gyönyörű test mellé ütött röpte volt, egál. Végül Barty hozza az adogatását, egy hosszabb labdamenet végén Vandeweghe csinált pontot, 4:3.

6. JÁTÉK

Babos adogat. Szerva közben megzavarta valami bogár… Ettől függetlenül a pont megvan, a második szervát Vandeweghe a hálóba ütötte a ritörnt. Őrületes labdamenet Babossal a főszerepben, a végén Vandeweghe ütött hosszúra egy ziccert, 30:0. Babos egy ideje tudatosan Vandeweghe-re játszik, de most a hálóba üt, 30:15. Vandeweghe újabb hibája után Timi egy ásszal hozza a gémet, és egyenlít, 3:3!

5. JÁTÉK

Vandeweghe adogat. Mladenovic ront egy könnyű fonák fogadást, aztán javít. 15:15. Vandeweghe ront a hálónál, Babos az alapvonalnál, 30:30. Vandeweghe kezd ideges lenni, megint hibázott egy könnyű ütést. Bréklabda! Vandeweghe-re kell játszani, akkor meglesz, mert az amerikai elég bizonytalannak tűnik. És meg is van, 3:2!

4. JÁTÉK

Mladenovic adogat. Kettős hibával kezd. Aztán a hálóról áthullik Vandeweghe fölött a tenyerese, 15:15. Hosszú labdamenet végén Vandeweghe ront el egy lecsapást, aztán Mladenovic hoz egy pontot, és végül sikerült megnyerni a játékot, 3:1.

3. JÁTÉK

Barty adogat. Most sem Mladenovic, sem Babos nem játszik most igazán jól, az ellenfélnek meg minden sikerül, semmire nyerik a szervagémet, 3:0. A legutóbbi 16 pontból mindössze három lett Baboséké.

2. JÁTÉK

Babos adogat.15:15-nél Mladenovic remek poént nyert meg egy szép labdamenet végén, „válaszul” Vandeweghe ütött indokolatlanul hosszút, 40:15. Vandeweghe remek fogadása után Babos hosszú labdamenet végén üt egy széleset, kár volt érte, sokat jelenthetett volna mentálisan… Aztán Mladenovic püfölt egy lecsapást a hálóba közelről… Bréklabda,és meg is csinálják, Babos ütött széleset, 2:0.

1. JÁTÉK

Vandeweghe adogat. Nagyon összekapta magát az amerikai az ütőtörése óta, koncentráltan, magabiztosan játszva semmire hozta az adogatását, 1:0.

 

2. JÁTSZMA

TIE-BREAK

Babos kezdte az adogatást, ász. 0–1. Aztán egyenlít, hosszút üt, 1–1. Vandeweghe adogatása után Barty röptéjével 2–1. Mladenovic adogat. Bukja az első szerváját, 3–1. Vandeweghe rontja a tenyeresét, 3–2. Babos szép fogadása után ront, 4–2, oda, térfélcsere. Barty adogat. Babos tenyeresét játszották Bartyék, végül Vandeweghe csapott le, 5–2. Babos adogat, de elveszti a pontot, 6–2. Négy játszmalabda Bartyéknak. Már az első megcsinálják, Vandeweghe mesteri fogadással váltotta pontra Babos adogatását.

12. JÁTÉK

Barty adogat. Mladenovic hibája után Babos jó ritörnje után 15:15. Mladenovic eltalálja Vandeweghe-t, 30:15. Gyorsan javít az amerikai, Babos fogadását váltja pontra. Mladenovic meg a hálóba üti a fogadást, 40:30. Barty üt hosszú, egyenlőt. Nincs meccs labda, Timi hosszút üt, kétszer is, 6:6.

11. JÁTÉK

Mladenovic adogat. Barty hibája után Mladenovic ászértékűt szervál, 30:0. Egy apró hiba után 30:15. Barty is megzuhant, ugyanúgy ahogy Babos az előbb, most egy könnyű labdát tesz a hálóba, aztán rámcáfol egy nagy mentéssel, 40:30. Remek szervával hozta adogatását Mladenovic, 5:6.

10. JÁTÉK

Vandeweghe adogat. A meccsben maradásért szervál. Az első pont Mladenovic hibája után az övék. Babos remek meglátása és egyenes fonákja után 15:15. Barty hibája után 15:30, majd Vandeweghe a hálóba ütött, meccslabda! Az első hárítva, 30:40. Babos is hibázik, egál. Hosszú labdamenet után ismét Babos hibázott, hosszú. Végül megint Timi hibázott, háló, 5:5.

9. JÁTÉK

Babos adogat. Két jó adogatás után challenge, Babos szervája hosszú, 30:0 marad. Mladenovic szép tenyeresével 40, aztán egy röpte után megvan a játék Baboséknak, 4:5.

8. JÁTÉK

Barty adogat. Mladenovic néhány keresztütés után ütött a hálóba. 15:15-nél Mladenovic kért challenge-et, és igaza volt, kint volt Vandeweghe ütése. Vandeweghe újabb pontjával 40:15. Aztán Vandeweghe elront egy lecsapást, majd széttöri az ütőjét, figyelmeztetést kap. 40:30. Mázlija volt Bartynak: keresztütése a hálón megpattanva átugorja Babost, és behullik a pályára, ezzel 4:4.

7. JÁTÉK

Mladenovic adogat. Az első szerváját elrontja a második már jó Vandeweghe nem tudja fogadni, utána viszont Barty csinál pontot a szervájából, 15:15. Vandeweghe a hálóba fogadja Mladenovic szerváját, 30:15. Jó adogatás után végül Mladenovic egy remek keresztütéssel hozta a gémet, 3:4.

6. JÁTÉK

Vandeweghe adogat. Barty jó hálójátékkal szerzi az első két pontot, 30:0. Aztán egy ász, 40:0. 190-km/h-val szervált… Babos ront a hálónál, simán hozták az adogatásukat. 3:3.

5. JÁTÉK

Babos adogat. Megvan sajnos az első elvesztett adogató pontja. Mladenovic szép lecsapással egyenlít. Babos újabb remek szerváját outra fogadja Vandeweghe, 30:15. Újabb jó szerva után Mladenovic pontjával már 40:15. Egy hosszabb labdamenet után Mladenovic ront egy röptét, 40:30. Végül Mladenovic hozza a játékot, 2:3.

4. JÁTÉK

Barty adogat. Egy poén itt, egy ott, 15:15. Babos fogadását Vandeweghe gyilkolta le középen a hálónál. Váltva szerzik a pontokat a felek, Babos jó fonákjával 40:40, Mladenovic fonákját pedig Vandeweghe üti a hálóba, bréklabda. Vandeweghe hárítja, Barty remek ütésével pedig már ott az előny. Megcsinálja az amerikai, 2:2.

3. JÁTÉK

Mladenovic adogat. Kettős hibával kezd… a 20-ból 18-as széria után most Babosék egy 0–6-os szériát futnak. Aztán Vandeweghe üt egy hosszút, 15:15. Egy újabb hiba itt, egy rontás ott, 30 egál. Barty játéka nagyot javult, egy remek átemelés Babos fölött az ausztráltól, bréklabda ott. Hárítva, Mladenovic jó keresztütése után Vandeweghe üt egy hosszút. Barty remekül röptézik bele Mladenovic elütésébe, ott az előny. Vandeweghe rossz tenyerese után egyenlő. Az amerikai újabb hibája után Mladenovic befejezhetné, de nem teszi, a háló Bartynak segít, egyenlő. Babos erős fogadása után Babos rosszul nyúl közbe, ott az előny, amire Mladenovic előránt egy ászértékű szervát, egál. Újabb jó adogatás után labda a gémhez, de nincs meg. Babos kapcsolt le szépen egy átemelést, előny itt, Barty pedig kiüti, és végül megvan a játék Baboséknak! 1:2.

2. JÁTÉK

Vandeweghe adogat. Az első pont Mladenovic jó átemelése, a második Babos szép tenyeres után jön Babosékhoz. Mladenovic remek fogadása után 0:40, három bréklabda. Babosék a legutóbbi 20 pontból 18-at elvittek. Az első bréklabda hárítva, Babos a hálóba ütötte a fogadást. A másodikat is hárítják Bartyék, egy maradt. 30:40. Ezt is hárítják, remek szerva volt. Egyenlő után már ott az előny. Ásszal megvan, nehezen hozták Bartyék… Kár érte, 1:1.

1. JÁTÉK

Babos adogat. Továbbra sem veszít adogatóként pontot. Gyorsan hozza az első két szerváját, a harmadik elsőre a hálóba ütötte, másodikra már jó, Vandeweghe üt szélesen, 40:0. Aztán meg is csinálja Babos, 0:1

(Fotó: MTI)
(Fotó: MTI)

1. JÁTSZMA

9. JÁTÉK

Vandeweghe adogat. Barty röptéje a hálón lelassul, Mladenovic beüti, aztán Babos röptéz egy szépet fonákkal, 0:30. Két labdára a szettől. Barty közelről a hálóba ront, 0:40. Három játszmalabda! Az elsőt hárítják Bartyék. A második megvan! Jó volt a ritörn, Vandeweghe a hálóba üt, 6:3 Baboséknak!

8. JÁTÉK

Mladenovic adogat. Az előbb neki nem ment jól, lássuk, most sikerül-e megőrizni az előnyt. Az első pont Baboséké, Barty pöttyintett közelről a hálóba.Gyorsan javít az ausztrál egyszenzációs fogadással. 15:15 Babos lecsapása után 30:15. Mladenovic második szervájára lassút üt, Vandeweghe letámadja, Mladenovic meg a hálóba püföl, 30:30. Újra második szervára kényszerül a francia, de most ászértékűt üt. Aztán még egyet, meg is van a játék, 5:3, ide.

7. JÁTÉK

Barty adogat. Mladenovic fogadóként hozza az első pontot, aztán Timi fogadóként elrontja a másodikat, 15:15. Bartyé a meccs első ásza, aztán az eddigi leghosszabb labdamenet végén Babos húzza be az újabb pontot. Mladenovic harcol ki újabb bréklabdát, amit Barty újabb ásszal hárít. A második bréklabdánál középen akadályozták egymást Babosék, Vandeweghe azonnal befejezte a menetet, egyenlő. Barty jó szervája után ott a pont, majd Babos kőkemény testütésekkel támadja Vandeweghét, ismét egyenlő. A harmadik bréklabda is kihasználatlan marad, hárítják. Babos és Barty hosszú keresztlabdáiból álló újabb labdamenet végén jön a negyedik bréklabda. Ezt már sikerül kihasználni, újra előnyben Babosék, 3:4.

6. JÁTÉK

Babos adogat. Az első szervája után itt a pont: Barty előbb rosszul rövidít, aztán kis túlzással felküldi a labdát a lelátóra keresztütés címén… 15:0. A második szerva után is megvan a pont, 30:0. Harmadik szervára Timi challenge-et kér, de rosszul teszi, kint volt, aztán második szervára Mladenovic tromfol rá egy röptével. Végül újabb rövid labdamenet után sikerül hozni a gémet, 3:3.

5. JÁTÉK

Vandeweghe adogat. Az első gyors pont után egy hosszabb menet végén Babos üt hosszút, 30:0. Vandeweghe a hálóba üt egy könnyebb keresztütést, majd egy szervát is. A meccs eddigi legjobb labdamenete végén Barty hosszúra üt egy lecsapást, 30 egál. Nincs bréklabda, Timi emelése az alapvonal mögé pottyan, 40:30. Mladenovic is elront egy fej feletti lecsapást, ezzel 3:2 oda.

4. JÁTÉK

Mladenovic adogat. Jó az első szervája, de rögtön utána széleset üt, 0:15. Aztán egy kettős hiba, 0:30. Nem feltétlenül ez a módja a brékelőny megőrzésének… Püff, az első hosszabb labdamenet után Babos üt reflexből széleset, három bréklabda Bartyéknál. Megcsinálják az elsőt… 2:2!

3. JÁTÉK

Barty adogat. Nem megy neki jól, az első két pontot elviszik Timiék, és végül két bréklabdához is jutnak, 15:40-nél. Az első rögtön sikerül is megoldani, Barty emelése kipattan, 1:2!

2. JÁTÉK

Babos adogat. Gyönyörű ponttal indít, aztán sikerül a második szervája is, 30:0. Mladenovic jó röptéje után már 40:0, és végül Babos ászértékű szervájával meg is van a játék, 1:1.

1. JÁTÉK

Vandeweghe adogat, Babosék jól kezdtek, hozták az első két pontot – Barty egy csúnyán kiütött röptével kezdett. 15:30-nál Timi nagyot mentett, végül Barty szép pontot csinált, 30:30. Mladenovic a hálóba üti fogadását, 40:30, majd Babos üt csúnyán széleset, 1:0.

19.09: Még melegítenek a hölgyek. Legutóbb Birminghamben találkozott ez a páros, akkor Timiék nyertek.

19.03: Babosék már melegítenek, a mérkőzés hét óra tíz körül kezdődik.

19.00:„Egyforma játékosok, ugyanolyan személyiségek vagyunk, ez a kulcsa a játékunknak” – mondta a bevonuláskor Babos Tímea a Eurosportnak a finálé előtt.

18.52: Köszöntjük olvasóinkat,hamarosan megkezdődik a US Open női párosának döntője.

ELŐZMÉNYEK

Babosék ellenfele a fináléban az első helyen kiemelt Barbora Krejcíková, Katerina Siniaková cseh kettőst búcsúztató Ashleigh Barty, CoCo Vandeweghe ausztrál, amerikai páros lesz. Siniaková vereségével eldőlt, Babos marad a világelső a torna után is!

Babosék útja a döntőig:

Elődöntő:–Samantha Stosur, Csang Suaj (ausztrál, kínai) 6:4, 7:6
Negyeddöntő:
–Lucie Hradecká, Jekatyerina Makarova (cseh, orosz, 6.)7:6, 6:2
Nyolcaddöntő: –Raquel Atawo, Anna-Lena Grönefeld (amerikai, német, 14.) 6:3, 6:4
2. forduló:
–Nicole Gibbs, Sabrina Santamaria (amerikai) 6:0, 6:2
1. forduló: Kirsten Flipkens, Alison Van Uytvanck (belga) 6:4, 7:5

Babos felnőttpályafutása hatodik Grand Slam-döntőjét vívja, idén női párosban Mladenovic oldalán Ausztráliában nyerni tudott, majd az indiai Rohan Bopanna oldalán kikapott a vegyes párosok döntőjében. Wimbledonban háromszor jutott fináléba: 2014-ben Kristina Mladenovic oldalán, 2016-ban Jaroszlava Svedova partnereként bukott el a női párosok utolsó meccsén, 2015-ben pedig az osztrák Alexander Peya oldalán vesztett a vegyes páros fináléjában.

Juniorként 2010-ben Sloane Stephens oldalán a női párosoknál a Roland Garroson, Wimbledonban és a US Openen is diadalmaskodni tudott.

Baboson kívül négy magyar teniszező nyert Grand Slam-tornát: Asbóth József (1947, Roland Garros, egyes), Körmöczy Zsuzsa (1958, Roland Garros, egyes), Taróczy Balázs (1981, Roland Garros, férfi páros és 1985, Wimbledon, férfi páros) és Temesvári Andrea (1986, Roland Garros, női ). Vagyis, ha ma Babos győz, akkor ő lesz az első kétszeres GS-győztes magyar női teniszező.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik