US Open: Babos Tímea feljutott a főtáblára New Yorkban

Vágólapra másolva!
2019.08.24. 00:14
null
Babos Tímea ismét főtáblás a US Openen (Fotó: Zádor Péter, archív)
Babos Tímea két játszmában, 7:6, 6:4-re legyőzte az amerikai Varvara Lepchenkót az amerikai nemzetközi teniszbajnokság (US Open) selejtezőjének harmadik fordulójában, ezzel feljutott a főtáblára. A magyar hölgy 2012 óta sorozatban a nyolcadik évben szerepelhet a 128-as táblán a US Openen.

 

A szurkolók állandó ricsaja és mászkálása, a közeli repülőtérre érkező gépek zaja, a közösségi területen rendezett koncert és a szomszédos pálya közelsége miatt nem volt könnyű dolga Babos Tímeának és az amerikai Varvara Lepchenkónak, akik a US Open pénteki napján, a 12-es pályán küzdöttek meg a főtáblára jutásért. Babosnak azt is el kellett fogadnia, hogy a közönség értelemszerűen a hazai teniszezőnek drukkolt, neki csak egy kis francia csapat, ebben állandó párospartnere, Kristina Mladenovic, aki a hűvös, szeles időjárás ellenére megnézte jó barátnője mérkőzését.

Az MTK játékosa eddig négyből négyszer legyőzte Lepchenkót, ebből háromszor kemény borításon, de egyrészt egyik sem Grand Slam-főtábláért zajlott, másrészt a második körben Babos úgy nyert Lara Arruabarrena ellen, hogy előtte sosem tudott ünnepelni a spanyollal szemben – szóval, az egymás elleni mérleg pusztán statisztika.

A legeredményesebb magyar teniszező láthatóan nagyon akarta a sikert, a szokottnál is érzelmesebb volt, hangosan örült, hangosan bosszankodott – de közben képes volt higgadtan egyeztetni amerikai sztáredzőjével, Michael Joyce-szal, mert a Grand Slam-tornák selejtezőjében ez még szabad, csupán a főtáblán tilos az összecsapás közben az edzői segítség.

Kemény mérkőzés volt hosszú labdamenetekkel, agresszív ütésekkel, szép pontokkal – és meglehetősen sok, egyértelműnek tűnő vonalbírói tévedéssel. Babos és Lepchenko egyszer-egyszer veszítette el adogatójátékát az első játszmában, majd a rövidítésben hiába került az első labdamenetben brékhátrányba a magyar játékos, nagy csatában fordítani tudott.

A második szettben az első három játékban egyikük sem tudta hozni a szervagémét, ám Babos jött ki jobban a „brékharcból”, 3:1-es előnybe került. Sőt, 4:2-nél ismét elvette Lepchenko adogatójátékát, és, bár a következő gém végén nem örülhetett, végül azért 2 óra 3 perc alatt 7:6, 6:4-re győzött.

Babos Tímea legutóbb az Australian Openen kezdhetett Grand Slam-tornát a főtáblán, azóta a Roland Garros selejtezőjéből szerencsés vesztesként került fel, Wimbledonban viszont az első fordulóban elbukott a kvalifikációban. Most három mérkőzést nyert meg sorozatban, így saját jogon harcolta ki a legjobb 128 közé kerülést – hogy kivel csap össze a főtáblán, később dől el.

US OPEN, NEW YORK (57 238 700 dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES, SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ
Babos (magyar, 19.)–Lepchenko (amerikai, 11.) 7:6 (7–5), 6:4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik