Búcsú a nyolc között: Babos és Mladenovic szettelőnyről veszített Azarenkáék ellen

KLEIN RON (New York), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (Budapest)KLEIN RON (New York), KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN (Budapest)
Vágólapra másolva!
2019.09.03. 22:24
null
Babos Tímea számára párosban is véget ért a 2019-es US Open (Fotó: MTI)
Viktorija Azarenka és Ashleigh Barty három szettben legyőzte az első  helyen kiemelt Babos Tímea és Kristina Mladenovic duóját New Yorkban, a US Open női páros versenyének negyeddöntőjében. A magyar, francia kettős a tavalyi döntő után ezúttal a nyolc között búcsúzott a tornától.

US OPEN, NEW YORK (57 238 700 dollár, kemény pálya)
NŐI PÁROS, NEGYEDDÖNTŐ

Babos Tímea, Kristina Mladenovic (magyar, francia, 1.)–Viktorija Azarenka, Ashleigh Barty (fehérorosz, ausztrál, 8.) 6:2, 5:7, 1:6

ÖSSZEFOGLALÓ

Erős kettősök jutottak be a legjobb nyolc közé a női párosok versenyében a US Openen, de alighanem a két legerősebb csapott össze a második legnagyobb pályán, a Louis Armstrong Stadionban New York-i idő szerint kedd délután.

Babos Tímea és a francia Kristina Mladenovic 6:3, 6:2-re, a fehérorosz Viktorija Azarenka és az ausztrál Ashleigh Barty 6:0, 6:1-re nyert a hétfői harmadik fordulóban, tehát mindkét duó kiváló formában várhatta az összecsapást. Az első kiemelt Babosék tavaly a döntőig meneteltek a US Openen, ám ott meccslabdáról kaptak ki, egyik ellenfelük éppen Barty volt, a másik meg az amerikai CoCo Vandeweghe – azért a női párosban háromszoros Grand Slam-döntős, vegyes párosban Roland Garros- és US Open-bajnok Azarenka sem rossz társ…

A mérkőzés első labdamenetétől kezdve lehetett látni, hogy négy, párosban rutinos teniszező szerepelt a pályán: a mozgásokon, a megoldásokon, és azon, hogy aki a hálónál állt, nem volt biztonságban…

A 31 percig tartó első játszmában Azarenka kétszer, Barty egyszer veszítette el az adogatójátékát, köszönhetően annak, hogy Babos és Mladenovic is nagyon jól olvasta az ellenfelek szerváit. Bár a francia játékos is elbukta egyszer a szervagémét, a szettet végül ő zárta le egy ásszal, ami éppen csípte a vonalat (6:2).

Az MTK teniszezője és jó barátnője a második játékrészben is magabiztosan, jól kezdett, miközben riválisaik egyre feszültebben viselkedtek: Barty csak a combját csapkodta dühében, Azarenka viszont földhöz vágta az ütőjét, de előtte még a hálóval is „összeveszett”.

Barty 2:2-nél el is veszítette az adogatójátékát, ám 4:3-as vezetésnél, már-már a továbbjutás kapujában Mladenovic is hibázott – egyrészt Azarenka remek ütéseket mutatott be, másrészt a francia gyengén szervált, a játékot is egy kettős hibával veszítette el.

A nagyobb baj, hogy Mladenovic 6:5-ös hátrányban is elbukta az adogatójátékát, Azarenka és Barty egyre szebb pontokat nyert meg. Átvették az irányítást, és 45 perc alatt egyenlítettek (7:5).

A döntő játékrész első gémjében, Barty adogatásánál azonnal két fogadóelőnyhöz jutottak Babosék, ám nem tudtak élni az eséllyel. A magyar játékos szervájánál viszont Azarenkáék igen, tehát a szett- és brékhátrányt brékelőnyre fordította a harmadik játszmára a 8. kiemelt duó. Sőt, Mladenovic adogatójátékánál ismét remekeltek, s innentől már nem volt visszaút: a fehérorosz és az ausztrál klasszis 1 óra 48 perc alatt 2:6, 7:5, 6:1-re nyert, így ők ketten folytathatják az elődöntőben.

Az idei US Openen még két junior van versenyben a magyarok közül: Makk Péter egyesben, Nagy Adrienn párosban várja a második fordulót.

PERCRŐL PERCRE


3. JÁTSZMA

7. JÁTÉK – AZARENKA ADOGAT

…a meccsért.
Mladenovic egy remek tenyeres kereszttel jelentkezik, 0:15. Azarenka nyitása hosszú, de a második felér egy ásszal, 15:15. Ez pedig konkrétan egy ász, 30:15. Mladenovic tenyerese nem jó, 40:15. Két meccslabda Azarenkáéknál… A fehérorosz majdnem üt egy ászt, de milliméterekkel hosszabb… A második szervából viszont megcsinálják, Mladenovic tenyerese után Barty beüti a győztes pontot! 6:2, 5:7, 1:6

ITT A VÉGE. A tavalyi döntő után Babosék számára idén a nyolc között ér véget a US Open.

6. JÁTÉK – BABOS ADOGAT

Az első szerva hosszú, a második után Mladenovic üt nyerő tenyerest, 15:0. Elsőre megint rossz Babos szervája, s sajnos a második is, újabb kettős hiba Baboséknál, már az ötödik a meccsen (a másik oldalon egy sem volt még), 15:15. S Azarenkáék fordítanak, 15:30. Most jó az első szerva, tenyeres keresztek oda-vissza, aztán a hálónál Mladenovic gondol egyet és fonákkal belekap, remek rövidítés lesz belőle, 30:30!

Babos első szervája megint hosszú, a második jó, de Barty ritörnje is, 30:40. Bréklabda. Babos megint hosszú szervával kezd, aztán kiüti a tenyerest a ritörn után, harmadszor is brékelik őket… 6:2, 5:7, 1:5

5. JÁTÉK
BARTY ADOGAT

Azarenka hibájával indul a gém, 0:15. Majd jön egy hosszú tenyeres Bartytól, 0:30. Babos röptéje hosszú, 15:30. Babos egy remek lecsapással javítja az előbbit, két bréklabda! 15:40. Mladenovic tenyerese után Azarenka kiüti a pályáról! Megvan az első játék a harmadik játszmában. 6:2, 5:7, 1:4. Meg lehet fordítani innen?

4. JÁTÉK
MLADENOVIC ADOGAT

Muszáj hozni. De az első szerva nem jó, az ismétlésnél pedig jó a ritörn, 0:15. Jön gyorsan az egál, 15:15. Azarenka remekel a hálónál ezen az estén, megint jó a rövidítése, 15:30. Mladenovic elrontja az első szervát, Azarenka ritörnje jó, oda-vissza jár a labda, Mladenovic megpróbál egy tenyeres egyenest Barty felé, de az ausztál résen van és beüti Babos és a francia közé, 15:40. Két bréklabda. Az elsőt hárítják Babosék, 30:40. A másodikat nem… Dupla brékelőny Azarenkánál és Bartynál. 6:2, 5:7, 0:4. Egymás után a hatodik gémet nyeri a fehérorosz és az ausztrál.

3. JÁTÉK – AZARENKA ADOGAT

30:0 rögvest az elején. Azarenka röptéjére erőből jön a tenyeres kereszt Mladenovictól, 30:15. Babos kiüti a pályáról a ritörnt, 40:15. S a fehérorosz befejezi… 6:2, 5:7, 0:3…

2. JÁTÉK – BABOS ADOGAT

Mladenovic röptéje remek, átszáll Azarenka felett, Barty hiába fut vissza, nem tudja elérni, 15:0! Babos első szervája hosszú, a másodikra jó Azarenka ritörnje, aztán Babos keresztje hosszú, 15:15. Megint rossz az első szerva Babostól, a második után Barty ment nagyot a hálónál Mladenovic rövidítése után, majd a következőt a hálóba üti a francia, pech, 15:30. Babos első szervája megint rossz, nem úgy Azarenka ritörnje, Mladenovic csak belekapni tud… 15:40. Bréklabda, kettő is. Most Babos remekül nyit, megvan a szépítés, 30:40. Necces Babos szervája, a következő jó, de Azarenka visszaadja, aztán néhány tenyeres, s a végén Barty a hálónál üt egy keresztet… Elvették Babos adogatását, 6:2, 5:7, 0:2.

1. JÁTÉK
BARTY ADOGAT

Hiába jó a ritörn, Mladenovic keresztje után Azarenka megint jó rövidítést üt a hálónál, 15:0. Aztán hibázik is egyet a fehérorosz, kiüti a röptét a pályáról, pedig nyerőben volt, 15:15. S Babosék fordítanak, jó a tenyeres, 15:30. Babos a következő labdamenet végén viszont a hálóba pofozza a labdát, kár érte, 30:30. Azarenka keresztje hosszú a hálótól, 30:40. Bréklabda, de Azarenka a hálónál ezúttal javít, jó a rövidítése, így hárítva a bréklabda, 40:40.

Most Azarenkáék kerülnek előnybe, Mladenovic véti el a tenyerest. De újra egál, szerencsére a fehérorosz is tud hibázni elől, 40:40. Babosék újabb bréklabdához jutnak, de ezt megint hárítják Bartyék… Aztán Barty ásszal felérő nyitása után már ott is az előny, majd Barty befejezi egy jó tenyeressel. 6:2, 5:7, 0:1

2. JÁTSZMA

12. JÁTÉK MLADENOVIC ADOGAT

Azarenka rövidítése megint bravúros a hálónál, 0:15. Barty üti rá a labdát Babos testére, egy röptére felkapja, de nem találja el a pályát, 0:30. Nem jó az első szerva, aztán jön egy röpte Mladenovictól, de ez sem esik be a pályára, 0:40. Brék- és szettlabda. Három is… Az elsőt sikerül hárítani, 15:40. A másodikat nem. Azarenka rövidítését Babos megmenti, de a keresztjére odaér Barty, aki beüti a kulcsfontosságú pontot, 6:2, 5:7. Először vesztettek játszmát Babosék az idei US Openen…

11. JÁTÉK AZARENKA ADOGAT

Az első labdamenet Azarenkáéké, 15:0.Jön két jó ritörn Mladenovictól, fordítanak, 15:30. Babos labdája nem jó, 30:30. Mladenovic tenyerese után Barty a hálónál Babos teste mellé küldi a labdát, a magyar csak belekapni tud, irányítani nem, 40:30. Azarenka tenyeres keresztje kegyetlen, Babos nem éri el. 6:2, 5:6

10. JÁTÉK
BABOS ADOGAT

…tét a szettben maradás.
Barty ritörnjét lehetetlen elérni, 0:15. Ezúttal Babos jelentkezik be egy remek szervával, ez ellen Azarenkának nem volt esélye, 15:15. Majd Barty üti a hálóba a ritörnt, 30:15. Egy ász! Már a negyedik a mérkőzésen a Babos, Mladenovic párostól, 40:15! A következő is ígéretesen néz ki, de centikkel hosszabb a kelleténél, s jön egy kettős hiba… ejjj, 40:30. Mladenovic lecsapását Azarenka megmenti, de Babos tenyerese után a pályán kivülre ejti a röptét, megvan a játék Baboséknak! 6:2, 5:5.

9. JÁTÉK – BARTY ADOGAT

15:15 két gyors labdamenet után. Barty tenyeresét Mladenovic kis híján kiüti az arénából… 30:15. Azarenka ismét remekel a hálónál, jó a keresztje, 40:15. És egy ásszal felérő nyitás az ausztráltól, gém! Zsinórban a harmadikat nyerik… 6:2, 4:5.

8. JÁTÉK – MLADENOVIC ADOGAT

Most kell nagyon figyelni. Mladenovic első szervája nem jó, majd egy hosszabb labdamenet, a végén Mladenovic elrontja a tenyeres-keresztet. Hiába a challenge, kint volt, 0:15. Jön az egyenlítés, 15:15, majd egy ász a franciától! 30:15. Azarenka ritörnjét Babos nem tudja elcsípni, 30:30. Majd a hálónál jön egy bravúros mentés és egy jó rövidítés a fehérorosztól, 30:40. Bréklabda… És megcsinálják, 6:2, 4:4.

7. JÁTÉK – AZARENKA ADOGAT

30 semmi rögvest az elején. Az imént szenzációs labdamenetet produkáltak a felek, a végén Mladenovic próbált meg egy rövidítést, de Azarenka bravúrral elérte és beütötte a háta mögé. Azarenka megint egy jó leütéssel véteti észre magát, ezek a fehérorosz pillanatai, 40:0. És egy ásszal felérő szerva a hetedik játék végét jelenti. Semmire hozza az adogatását Azarenka. 6:2, 4:3.

6. JÁTÉK – BABOS ADOGAT

Semmi 15 után egy hosszú labdamenet, Azarenka Mladenovic, Barty Babos lecsapását menti meg, harmadjára viszont Mladenovic már megoldja, 15:15. Megint egy jó szerva Babostól, a ritörn még átjön a háló felett, de a következő ütés már nem jó Bartytól, 30:15. Azarenka küldi meg a tenyeres egyenest, Mladenovic ellépett a másik irányba, így 30:30. De jön megint egy ásszal felérő szerva Babostól, 40:30. A következő nem jó, de az ismétlést nem tudja Barty a pályára visszatenni, 6:2, 4:2.

5. JÁTÉK – BARTY ADOGAT

Semmi 15. Majd egy ásszal felérő nyitás Bartytól, 15:15. Babos ritörnje pontatlan, 30:15. Aztán Mladenovic jön kicsit közelebb a hálóhoz és Barty röptéjét jól csapja le, 30:30. Barty takarásból megpróbál egy fonák-keresztet, de kiüti a pályáról, 30:40, bréklabda. Az ausztrál első szervája hosszú, a másodikat remekül adja vissza Babos, de Barty bravúrral megmenti, a következő keresztet pedig túlhúzza a magyar, egál, 40:40.

Azarenka lecsapását megmenti Babos, majd a hálónál zavarja egymást az ausztrál és a fehérorosz, előny Baboséknál! És Babos egy életerős kereszttel gémgyőzelemre váltja a bréklabdát! 6:2, 3:2

4. JÁTÉK – MLADENOVIC ADOGAT

15:15. Jön egy jó tenyeres Mladenovictól, 30:15, aztán Azarenka röptéje hosszú, 40:15. Azarenka pontatlan megint a hálónál, ez gyors volt, ott az újabb megnyert játék Baboséktól, 6:2, 2:2.

3. JÁTÉK – AZARENKA ADOGAT

Mladenovic tenyeresébe csak belekapni tud Barty, irányítani már nem tudja a labdát, 0:15. A következő pont is Baboséké, 0:30. Viszont két gyors labdamenet, no meg egy jó lecsapás Bartytól és egál, 30:30. Sőt, egy remek szerva és egy kevésbé jó ritörn Babostól, és már ott is az előny, 40:30. Azarenka első szervája nem jó, a második igen, aztán jön egy röpte tőle, Babos elkapkodja, a tenyerese méterekkel elszáll… Jó esélynek tűnt pedig egy brékre. 6:3, 1:2

2. JÁTÉK BABOS ADOGAT

Semmi 15-ről indulunk sajnos. A második labdamenetnél már sokkal jobb Babos szervája, nem is jó Barty ritörnje, 15:15. Megint egy jó szerva Babostól, Barty próbálja meg egyenesen visszaadni Mladenovic felé, de pontatlan, 30:15. Babos szervál, Barty ritörnje jó, de aztán Babos meghúzza a váratlant, remekül küldi meg a tenyerest egyenesen a jobb sarokba, nincs ott senki, s nem is érhet oda, 40:15. A következő labdamenet viszont Azarenkáéké, 40:30. S egalizálnak is, 40:40. Mladenovictól jön egy precíz lecsapás Barty röptéje után, megvan az előny megint. Babos első szervája rossz. A másodikra Azarenka ritörnje az. Megvan a játék, 6:2, 1:1.

1. JÁTÉK – BARTY ADOGAT

30:0-vel kezd az ausztrál. Aztán jön egy hosszú labdamenet, Mladenovic próbál meg hátulról egy röptét, de nem elég magas, a hálónál helyezkedő Azarenka azonnal lecsapja, 0:40. És meg is van Barty jó szervája után a gém nekik. 6:2, 0:1

1. JÁTSZMA

8. JÁTÉK – MLADENOVIC ADOGAT

…az első szettért! Mladenovic tenyeresét Barty nem tudja visszaadni, de kér egy challenge-t, s kiderül a francia labdája hosszú volt, 0:15. Viszont jön azonnal az egalizálás, 15:15. Babos lecsapása jó, elpattan Azarenka feje felett, 30:15. A következő labdamenet viszont Azarenkáéké, 30:30. Hosszú Mladenovic első szervája. Azarenka a hálónál kétszer is jól teszi vissza, a harmadikat viszont elrontja, a hálóban köt ki a labda, 40:30. Szettlabda. Egy ász a végére! Az első a meccsen! Szettet ér! 6:2

7. JÁTÉK – AZARENKA ADOGAT

Baboséké az első labdamenet, majd a hálónál oda-vissza, végül Azarenka röptéjét remekül csapja le Mladenovic, 0:30! Szépítenek Bartyék, majd egy jó fonák kereszt Mladenovictól, így 15:40. Bréklabda ismét! Azarenka kiszorított helyzetből nem tudja a pályára ütni a keresztet, megvan ez a gém is. Négy adogatásból a harmadikat veszi el az Azarenka, Barty párostól Babos és Mladenovic! 5:2

6. JÁTÉK – BABOS ADOGAT

Egy ásszal felérő szerva Babostól, 15:0! Most jó Azarenka ritörnje. Keresztek jönnek sorra, majd Mladenovic megpróbál a hálónál egy rövidítést, de nem sikerül, 15:15. Most Babos méretezi el a tenyerest, 15:30. Aztán gyorsan 15:40. Bréklabda, kettő is, Bartyéknak. Az első hárítva, Mladenovic pontos a hálónál egy keresztütéssel, 30:40. Majd egy jó szerva Babostól, nem tudják a pályára tenni a ritörnt Azarenkáék, 40:40. Két újabb jó szerva Babostól, amit nem tudnak jól fogadni a túloldalon, megvan a gém. 4:2

5. JÁTÉK – BARTY ADOGAT

Az első labdamenet Baboséké, 0:15. Barty keresztjét Mladenovic visszateszi, Azarenka rövíditését Babos adja vissza, az ismétlésnél meghúz egy keresztet a fehérorosz és erre Mladenovic nem ér oda, 15:15. Két gyors labdamenet jön, 30:30. Azarenka a hálónál elrontja a rövidítést, 30:40. Bréklabda Baboséknak! Az első szerva rossz, a másodikra jó a ritörn, aztán Mladenovic egy tenyeressel befejezi, ott az újabb elvett adogatás. 3:2

4. JÁTÉK – MLADENOVIC ADOGAT

Mladenovic keresztje után Barty hosszúra üti a tenyerest, 15:0. Az első szerva ezután a hálóban, a második már jó, Azarenka tenyeressel adná vissza, de most ő üti a hálóba, 30:0. Barty ritörnje hosszú, 40:0. Most hosszabb labdamenet alakul ki, igaz Babosnak hozzá sem kell érnie, a bal sarokból Mladenovic üt fonákkal egy hosszú keresztet, kár érte, 40:15. Azarenka ezúttal egészen előre jön a hálóhoz és Babos mellett erőből elüti a labdát, 40:30. Rossz Mladenovic első szervája, a második necces, és aztán kettős hiba, 40:40.

Egy remek lecsapás Babostól, kegyetlen volt, megvan az előny újra! De jön egy újabb rossz szerva Mladenovictól… A következő jó, de Azarenka ritörnje is, aztán a francia a hálóba üti fonák oldalról… 40:40 ismét. Mladenovic több röptét is megpróbál, Azarenka visszaadja őket, aztán Babos ér kétszer is jól a labdához a hálónál, de Barty harmadjára kegyetlen erővel üti felé a labdát, inkább a fejét védi a magyar, mint valóban ütne… érdekes megoldás volt. Bréklabda ott. Hárítják, 40:40… De aztán másodszor is bréklabdához jutnak Azarenkáék, és ez egy tenyeressel meg is van, 2:2.

3. JÁTÉK
AZARENKA ADOGAT

Barty keresztjébe kap bele Babos a hálónál, Azarenka nem éri el, 0:15. A következő labdamenet is Baboséké, 0:30. Jó a tenyeres Mladenovictól, bréklabda, 0:40. Az első szerva hosszú Azarenkától, a másodikra jó a ritörn Mladenovictól és meg is van a brék! 2:1

2. JÁTÉK – BABOS ADOGAT

15:15, Babos rontotta el tenyeressel a keresztet. Majd megint a fehérorosz, ausztrál duóé a pont. A folytatásra Babos szervái feljavulnak és Mladenovic is bravúros a hálónál, így megvan az első gém náluk is. 1:1

1. JÁTÉK – BARTY ADOGAT

Az első szerva a hálóban, a másodikra jó Babos fogadása, s az első labdamenet rögvest az övéké is, semmi 15. A következő kettő viszont a fehérorosz, ausztrál kettősé, 30:15. Barty üt egy ásszal felérő szervát, Babos belekap, de nem tudja a pályára tenni, 40:15. És Barty be is fejezi, 0:1

ELŐZMÉNYEK

Az első kiemelt Babos Tímea, Kristina Mladenovic duó papíron 68 perc, az esőszüneteknek hála az első és az utolsó játék között majdnem négyórásra nyúló, 6:3, 6:2-es győzelmet aratott a 3. fordulóban az orosz Kalinszkaja és a kazah Putyinceva kettőse ellen.

Mai ellenfelük, Azarenka és Barty párosa még ennél is magabiztosabb volt, 6:0, 6:1-gyel búcsúztatta a hazai közönség új kedvencét,Cori Gauffot, és honfitársát,Catherine McNallyt.

Baboséknak eddig egyetlen mérkőzésen sem kellett 70 percnél többet a pályán tölteni. A korábbi fordulókban az orosz Jekatyerina Alekszandrova és a grúz Okszana Kalasnyikova ellen 63 perc alatt 6:1, 6:4-re győztek. Míg a torna első mérkőzésén, még múlt pénteken kereken 60 perc alatt 6:2, 6:3-ra nyertekaz ausztrál Jessica Moore és a mexikói Giuliana Olmos ellen.

Ami kevésbé jó hír, hogy Babos kisebb megfázással küzd, illetve az elmúlt napokban többször panaszkodott a vállára is. Remélhetőleg egyik sem fogja komolyabban hátráltatni az MTK teniszezőjét a mérkőzésen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik