A 30 éves játékos kétszeres tornagyőztesként már a 32 között búcsúzott szerdán Madridban, mivel három szettben kikapott a brit Kyle Edmundtól. Ezzel idei mérlege hat győzelem és hat vereség.

„Vannak pozitív tanulságai is ennek a meccsnek, bár nyilván csalódott vagyok, hogy ilyen korán kiestem. Sokkal jobban érzem magam a pályán, mint mondjuk két hónappal ezelőtt. Senki sem kényszerít arra, hogy teniszezzek, én akarok teniszezni. Ebből merítem az erőmet, és amíg szeretem ezt a sportot, addig nem hagyom abba" – szögezte le a volt világelső.

Az ATP-rangsor jelenlegi 12. helyezettje tavaly fél évet hagyott ki könyöksérülés miatt, majd idén az Australian Openen és Monte-Carlóban a nyolcaddöntőig, Indian Wellsben és Miamiban pedig a második fordulóig jutott, azaz csak Melbourne-ben nyert három meccset.

Djokovics tavaly 2009 óta először nem vívott Grand Slam-döntőt, és sorozatban 51 GS-szereplés (ezeken 21 fináléban léphetett pályára) után lépett vissza a szeptemberi US Opentől.

„Ausztráliában összeszorítottam a fogam, és küzdöttem, pedig még nem álltam készen a visszatérésre, majd jött a könyökműtét. Nem tudtam, hogy egy ilyen beavatkozás az egész testre kihat, mivel még soha életemben nem műtöttek" – jelentette ki a 68-szoros tornagyőztes, aki néhány hete újra régi edzőjével, Marián Vajdával készül.

„Ennek a visszaesésnek meg kellett történnie velem, hogy tanuljak belőle, hogy erősebb lehessek, hogy fejlődhessek játékosként és emberként is. Hálás vagyok érte. Vannak rosszabb dolgok is az életben" – tette hozzá Djokovics.