Tenisz: Valkusz Máté döntő szettben kikapott az olasz tinitől

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.04.24. 15:27
null
Valkusz három szettben kikapott (Fotó: Koncz György)
A Budapesten zajló 586 ezer euró (165.2 millió forint) összdíjazású salakpályás férfi tenisztorna 1. fordulójában Valkusz Máté három játszmában kikapott a 17 éves olasz Jannik Sinnertől, aki így pályafutása során első alkalommal került ATP 250-es torna főtábláján a második fordulóba.

A még csak 17 éves olasz, a világranglistán 314. Jannik Sinner szerencsés vesztesként került a főtáblára, miután a múlt héten még Monte-Carlóban döntőző Dusan Lajovics visszalépett a tornától, így ő játszott a szerb helyett a ranglistán 323. Valkusz Mátéval.

Az olasz tini viszonylag gyorsan, húsz perc alatt bizonyította, nem véletlenül áll Valkusz Máté előtt a világranglistán: kétszer is elvette ellenfele adogatását, és már 5:0-ra is vezetett az első szettben, amikor a nála három évvel idősebb magyar fiú is „megérkezett” a mérkőzésbe. Igaz, egy brék után Sinner ismét elvette Valkusz adogatását, vagyis az olasz 33 perc alatt 6:2-re megnyerte az első játszmát a rendkívül bizonytalanul adogató magyar fiú ellen.

A második szett szerencsére már egészen másképpen kezdődött, mint az első: Valkusz adogatójátéka nagyot javult, Sinneré meg nagyot romlott, így bő 20 perc alatt dupla brékelőnyre tett szert a 20 éves magyar fiú, a saját adogatásait pedig üggyel-bajjal, de hozta, s 4:0-ra vezetett. Valkusz egyre bátrabban és támadóbban játszott, amivel ellenfele nem tudott mit kezdeni, így a magyar fiú egy újabb fogadójáték megnyerése után 6:0-ra vitte a második szettet.

A döntő játszmára az ifjú olasz ismét összekapta magát, és két saját szervajátéka között brékelte Valkuszt – aki döntő pillanatban ütött kettős hibát, 3:0 Sinnernek. Az olasz 4:2 vezetésénél Valkusz nagy csatában visszavette a bréket (4:3), ám rögtön utána saját adogatását nem tudta hozni, 5:3, oda.

Sinner a mérkőzésért adogathatott, de Valkusz azonnal visszavágott, majd az olasz fogadóként jutott két meccslabdáig, végül a másodikat egy hosszú labdamenet végén meg is csinálta, így 1 óra 46 perc játék után örülhetett pályafutása első 250-es főtáblás győzelmének, és ő játszhat a szerbiai Györe László ellen a második fordulóban.

„Hullámvasút volt ez a meccs. Rosszul kezdtem, nem éreztem a játékomat. Az ellenfelemnek semmi extrát nem kellett csinálni az első szettben, amit hatvanszázalékos teljesítménnyel is megnyert. A másodikban aztán minden mindegy alapon kezdtem el játszani és ez bevált, de aztán a harmadikban egyetlen rossz pillanat döntött: a kettős hiba, amit ütöttem. Annak azért örülök, hogy nem Lajovics ellen kellett játszani, hanem egy szerencsés vesztes ellen, de sajnálom, hogy nem tudtam nyerni” – fogalmazott a mérkőzést közvetítő Duna World kamerájának Valkusz Máté a meccs után.

ATP 250-ES TORNA, BUDAPEST (586 140 euró, salak)
EGYES, 1. FORDULÓ (A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT)
Jannik Sinner (olasz)–Valkusz Máté 6:2, 0:6, 6:4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik