Tenisz: Sávolt Attila rég látta ilyennek Fucsovics Mártont

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2018.05.23. 11:10
null
Sávolt Attila szerint a jobb teniszezőket a tornák első egy-két körében lehet nagyobb eséllyel megfogni (Fotó: Tumbász Hédi)
Fucsovics Márton nagyszerűen mutatkozott be a genfi ATP-tornán. Az elmúlt időszakban a fejben volt vele gond, nem a teniszével, de edzőjével orvosolták a problémákat.

 

– Figyelemre méltó, hogy tanítványa, Fucsovics Márton le tudta győzni a salakon erős Albert Ramost. Mi volt a siker kulcsa?
– Az, hogy felszabadultan és bátran játszott – felelte Sávolt Attila, Fucsovics Márton edzője, miután a világranglista-60. játékos 6:1, 6:2-re ütötte ki a genfi ATP-torna első körében a viadal ötödik kiemeltjét. – Megbeszéltük, hogy nincs vesztenivalója. Az elmúlt időszakban az eredmények nem feltétlenül mutatták, de folyamatosan jól teljesített, jó formában volt az edzéseken is. Nem a játékával, a fejével voltak problémák, ott kellett rendet tennem. Nem is edzőként, inkább mentorként. Láttam az okait, miért bukdácsolt az előző négy-öt versenyen, ezeket a pályán és azon kívül is orvosoltuk. A lelki teher nem érződött Marcin, ennek köszönhetően végig a saját játékát hozta. Ramos nem élete formájában teniszezett, de Marci végig fegyelmezetten, összeszedetten játszott, rég láttam ilyennek.

– Melyek az említett mentális okok?
– Vannak nem publikusak. Eddig is megoldottuk a problémákat, és ezután is menni fog. Nem könnyű, mert a nagyközönség mindig csak a végeredménnyel szembesül. Én sem szeretem, ha nehezítik a munkámat, néha pályán kívüli elemekkel is meg kell küzdenem. Marci tudja, mire van szüksége, és remélem, mindenki tanul az elmúlt hetekből a jövőt illetően.

– Játékosa elégedett volt a keddi teljesítményével?
– A világranglista harminchatodik helyezettje ellen – aki nemrég top húszas volt – szinte hibátlan mérkőzést produkált, úgyhogy természetesen igen, pozitív az összkép.

– Három és négy éve ugyanezen a borításon simán kikapott a spanyoltól. A fejlődési pálya részének is tekinthető ez a győzelem?
– Három éve más helyzetben voltak. Ramos sem volt még az a teniszező, mint most, felfelé ívelt a pályája. Akkor challengertornán játszottak, más mérkőzés volt. A világranglista ötvenedik helye környékén egyértelműen a napi forma dönt, ez most ilyen nap volt. Marci az esélytelenek nyugalmával, felszabadultan játszott, a spanyolnak volt több vesztenivalója. A jobb versenyzők a tornák első egy-két fordulójában foghatók meg könnyebben, amikor még nem szoktak hozzá az új verseny körülményeihez.

– Úgy fest, Fucsovics a fájó kudarcok után hamar vissza tud térni a rendes kerékvágásba. A meglepő vereségeket már a javára tudja fordítani?
– Nagy fegyvertény, ahogy az elmúlt másfél évben feljött, voltak nagyszerű győzelmei és csúnya vereségei. Így lesz a jövőben is, ilyen a tenisz. Az év hátralévő részében azt kell megszoknia, hogy a közvélemény győzelmeket vár tőle, ez az első esztendő, amikor végig a legjobb százban játszhat. Ezt a pozíciót kell megszilárdítani, felesleges ötvenről, harmincról vagy még előkelőbb helyezésről beszélni. El kell végezni a feladatokat, a második félévben lesznek megvédendő pontjai, el kell bírnia az esélyesség terhét.

– Szerdán Frances Tiafoe következik. Mit lehet tudni az amerikai versenyzőről?
– Veszélyes, agresszív játékos, gyors lábbal és kézzel, nehéz mérkőzésre számítok. Fiatal tehetség, aki Estorilban salakon döntőzött. Nagyon fontos, hogy Marci a labdameneteket tekintve felülkerekedjen. Érdekes lesz a meccs eleje, hiszen korábban még csak nem is edzettek együtt. Marcinak fekszenek a keményen ütő játékosok, és a Ramos elleni akciói, felépített taktikája alapján bizakodó vagyok.

– A jövő héten kezdődik a Roland Garros. Hasznos, ha egy nagy torna előtt több mérkőzést vív egy játékos? Gyakran tapasztalni, hogy néhányan feladják a Grand Slam előtti játékhetet.
– Többféleképpen elsülhet, ha mondjuk az elődöntőig játszik valaki a Grand Slamek előtt. A salak sokkal intenzívebb, többet kivesz az emberből, mint például a fű, négy-öt meccsnek negatív következményei is lehetnek a fáradtság miatt, de önbizalmat lehet szerezni cserébe. Az említett szabály inkább a legnagyobbakra vonatkozik, akik a GS-eken két hétre terveznek, nekik tényleg nagyon fontos a pihenés előtte. Marcinak azonban új helyzet, új lehetőség minden egyes főtábla.

– Ön a Roland Garroson érte el a legjobb eredményeit Grand Slam-tornán, kétszer is harminckettő közé jutott. Ilyen tapasztalattal a háta mögött többet tud adni, mint mondjuk egy melbourne-i verseny előtt?
– Nem feltétlenül, a Grand Slam az Grand Slam. Marci más játékos, mint én voltam, számomra egyértelműen a Garros volt a kitörési lehetőség, ő minden borításon jól tud játszani. A párizsi időjárás nagyon fontos lesz, a napos, száraz meleg kedvezhet neki. A sorsolás kulcskérdés, vannak olyan játékosok, akiket salakon még nem tud legyőzni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik