Tenisz: Nincs szükség a vonalbírókra – Djokovics

T. J.T. J.
Vágólapra másolva!
2020.10.22. 18:16
null
Novak Djokovics változtatásokat szeretne (Fotó: AFP)
A játékosok jogait és helyzetét javító reformokat és változtatásokat szeretne a tenisz világában Novak Djokovics, a világ első számú teniszezője, aki a Belgrádban megrendezett sajtótájékoztatón nyilatkozott az újságíróknak.

 

A világranglista éllovasa szerint eljött az ideje annak, hogy a vonalbírót a technika helyettesítse, ugyanis így lecsökkenne az emberi hibalehetőség, és ha már adva vannak a feltételek, akkor élni kell vele. A szerb teniszező hozzátette, most bizonyára mindenkinek a New York-i eset jut az eszébe, amikor mérgében egy labdával eltalálta a vonalbírót, és emiatt kizárták, de ennek az esetnek semmi köze az ötletéhez, amelyet már évek óta szorgalmaz.

Djokovics, miután lemondott az elnöki tisztségéről az ATP-nél, egy új érdekvédelmi szervezetet alapított Professional Tennis Players Association néven. A belgrádi sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy miért volt erre szüksége:

„Ami a népszerűséget illeti, a tenisz a harmadik-negyedik helyen áll a krikettel együtt, több mint egymilliárd ember követi a sportágat, amikor viszont a gazdasági és a marketing lehetőségek kihasználásról van szó, akkor a tenisz nincs az első tíz között. Ez súlyos probléma, ami azért van, mert a rendszer már évtizedek óta ugyanúgy működik, és a sportág vezetésében tevékenykedőknek nem áll érdekükben a változtatás. A férfiakat és nőket is tömörítő szervezetünket azért alapítottuk, hogy száz százalékban a játékosok jogait képviseljük a legalacsonyabb szinttől a legmagasabbig” – nyilatkozta Djokovics, aki hozzátette, a média csak a legmagasabb szinttel foglalkozik, így csalóka képet alkot meg az emberekben, akik azt hiszik, ebben a sportágban mindenki hatalmas összegeket keres, miközben csak a világranglista első száz helyezettje képes megélni a teniszből. Arról, hogy örült-e volna annak, ha Roger Federer és a spanyol Rafael Nadal is tagja az érdekérvényesítő szervezetnek, Djokovics a következőket mondta:

„Mielőtt megalapítottuk a szervezetet, értesítettem Federert és Nadalt is, de ők nem akartak csatlakozni. Igyekszünk egy demokratikus társadalomban élni, ahol mindenki elmondhatja a véleményét, amit elfogadunk és tiszteletben tartunk. Természetesen örültem volna, ha ők is velünk tartanak, de nélkülük is azon leszünk, hogy gyökeresen megváltoztassuk a helyzetet, s olyanná tegyük, amilyent a teniszezők megérdemelnek. Már korábban is említettem, hogy nem kellenek vonalbírók – most bizonyára ezt mindenki a New York-i esettel kapcsolja össze, de ennek semmi köze ahhoz, én ezt már évek óta szorgalmazom, mivel a technikának köszönhetően erre már adva vannak a feltételek. Ezt nagyon jól bizonyította a cincinnati torna, amely tökéletes volt, hiszen csökkent az emberi hibalehetőségek száma. Nem akarom száműzni a sportágból őket, helyette inkább keressünk nekik egy másik helyet a sportágban.”

Ami a közeljövőt illeti, Djokovics kitért arra is, hogy Ausztráliában a beutazás után tizennégy napos karantén vár mindenkire, így ez igencsak átrendezi az utazással kapcsolatos terveket.

„Még nem tudom, hogy mikor utazom Ausztráliába a család, a felkészülés és azok az előírások miatt, amelyek jelenleg érvényben vannak. Bízom benne, hogy a tizennégy napos karantént rövidítik, ha ez nem így történik, akkor mindenkinek a tervezettnél korábban kell majd elindulnia” – mondta a világelső, aki szerint a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet nemcsak a teniszezőkre, hanem mindenkire hatással van, ám a teniszezők szerencsésnek vallhatják magukat:

„Ami leginkább zavarja az embereket, az a kiszámíthatatlanság, az, hogy milyen új intézkedéseket vezetnek majd be. A teniszezők szerencsések, hiszen a tornák egy részét – a járványügyi előírásokkal összhangban – megrendezik, így a játékosoknak lehetőségük van versenyezni, pénzt keresni, míg más sportolóknak erre nincs módjuk” – közölte a világelső, aki elmondta, kiváló formában volt a US Openen és a Roland Garroson is, ez utóbbin egészen a döntőig jutott, ott viszont egy aznap sokkal jobb napot kifogó ellenféllel találta magát szembe, az ő teljesítménye viszont elmaradt az elvárttól.

„A US Openen egy szerencsétlen mozdulat miatt a kizárás sorsára jutottam, de a többi tornát megnyertem. Ha nem számítom bele a New York-i kizárást, akkor az idény során egy meccset veszítettem el, a párizsi döntőben Nadal ellen. 2020-ban életem egyik legjobb teljesítményét nyújtottam, s ez még akkor is igaz, ha erre az évre a megszakítások voltak jellemzők. Ami a győzelmeket és a játékot illeti, a mostani idényt a 2011-essel és a 2015-össel lehet összehasonlítani. Most a bécsi tornán veszek részt, Párizsban nem indulok, s utána következik a londoni idényzáró. A cél, hogy világelsőként fejezzem be az évet, és hogy sikerüljön növelnem az előnyömet, hogy elérjem az egyik legnagyobb célomat” – mondta Djokovics, aki ezzel arra utalt, hogy szeretné megdönteni Roger Federer rekordját, aki összesen 310 héten át vezette a világranglistát. Djokovics hétfőn a 291. hetét kezdte meg világelsőként a ranglistán, vagyis húsz hét választja el a rekorddöntéstől.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik