Tenisz: Nadal nem, Nagal igen – a címvédő spanyol nem indul a US Openen

Vágólapra másolva!
2020.08.04. 21:20
null
Ilyet idén nem látunk: Nadal a US Openen (Fotó: AFP)
Az amerikai nemzetközi teniszbajnokság szervezői közzétették, kik vesznek részt az idei US Openen. A nőknél nem szerepel a világelső Ashleigh Barty, míg a férfiaknál a sérülése miatt távolmaradását már korábban bejelentő világranglista-4. Roger Federer mellett a címvédő és világranglista-2. Rafael Nadal a másik nagy hiányzó. Arra, hogy egyikük se vegyen részt az amerikai Grand Slam-tornán, 1999 óta nem volt példa. Ahogy arra is rég készülhettek a magyar teniszbarátok, hogy három magyar játékosnak is szurkolhatnak a főtáblán: a férfiaknál Balázs Attila és Fucsovics Márton, a nőknél Babos Tímea várhatja a sorsolást.

 

A szervezők közleménye szerint a férfiaknál a világranglista első 10 helyezettje közül heten is beneveztek a versenyre: a világranglistát vezető szerb Novak Djokovics, Dominic Thiem (osztrák, 3. a ranglistán), Danyiil Medvegyev (orosz, 5.), Sztefanosz Cicipasz (görög, 6.), Alexander Zverev (német, 7.), Matteo Berrettini (olasz, 8.) és David Goffin (belga, 10.) is ott van a rajtlistán.

A fenti felsorolásból tehát kitetszik, hogy nem indul a viadalon a világranglistán második helyet elfoglaló és a tavalyi US Opent megnyerő spanyol Rafa Nadal – amiről egyébként a US Open közleménye nem ejt egy szót sem.

A spanyol saját Twitter-csatornáján több részletben megosztott nyilatkozatában úgy fogalmazott, „sohasem akarta ezt a döntést meghozni”.

„Úgy döntöttem, a szívemre hallgatok, és a jelenlegi helyzetben inkább nem utazok. Minden elismerésem ugyanakkor az Amerikai Teniszszövetségnek, az ATP illetékeseinek és a US Open szervezőinek, amiért megpróbálják a versenyt mégis összehozni a játékosoknak és a világszerte a tévék elé ülő rajongóknak. Sokat gondolkodtam, mitévő legyek, és végül úgy döntöttem, nem veszek részt az idei US Openen. A helyzet az egész világon nagyon bonyolult, a koronavírusos esetek száma mindenütt emelkedik, és úgy látszik, hogy még mindig nem uraljuk a helyzetet” – indokolta meg döntését Nadal.


Szintén nem lesz ott a US Openen a tornát ötször megnyerő svájci legenda, Roger Federer, aki hivatalosan térdsérülése miatt már korábban visszalépett az idei teljes szezontól, és a top 10-ből még a 9. helyen álló francia Gaël Monfils hiányzik majd. Szintén nem lesz ott a versenyen a második számú svájci játékos, Stan Wawrinka, valamint napjaink teniszének fenegyereke, az ausztrál Nick Kyrgios.

Az indiai Nagallal zárul a főtáblások sora (Fotó: AFP)
Az indiai Nagallal zárul a főtáblások sora (Fotó: AFP)

Indul ellenben a US Openen mindkét top 100-as magyar játékos, Balázs Attila és Fucsovics Márton is – előbbi a 76. a világranglistán, utóbbi a 84., így a kiemelésre nincs esélyük, de biztos a helyük a főtáblán. Balázs pályafutása során először szerepelhet Grand Slam-tornán az első fordulóban, míg Fucsovics már jóval rutinosabb nála: ötödik alkalommal készülhet US Openen az első körre, de győznie még nem sikerült a főtáblán.

Azon a főtáblán, amelyre az utolsó, aki még alanyi jogon felfért, a világranglista 127. helyén álló indiai Sumit Nagal, köszönhetően a visszalépéseknek. A 22 éves indiai pályafutásának eddigi csúcsát a tavalyi US Open jelentette, amikor a selejtezőből a főtáblára verekedte magát, majd az első körben rögvest összekerült Federerrel, akitől el is csente az első játszmát, ám végül négy szettben kiesett.

A hölgyeknél 13 GS-torna-győztes játékos is elindul, a világranglista első tíz helyezettje közül pedig csak egy hiányzik majd – és itt is szurkolhatunk magyar teniszezőnek.

A világranglistát vezető Ashleigh Barty már korábban jelezte, hogy nem áll rajthoz a New York-i versenyen, de a címvédő Bianca Andreescu (kanadai, 6.), a hatszoros US Open-bajnok Serena Williams (amerikai, 9.), a volt világelső és kétszeres Grand Slam-torna-győztes Simona Halep (román, 2.), a 2018-as győztes és kétszeres GS-torna-győztes Oszaka Naomi (japán, 10.) ott lesz.

További Grand Slam-győztesek a mezőnyben: Petra Kvitová, Garbine Muguruza, Angelique Kerber, Szvetlana Kuznyecova, Sloane Stephens, Jelena Ostapenko, Viktorija Azarenka és Venus Williams.

A női egyes mezőnyében Babos Tímeának szoríthatunk, a világranglistán kereken a 100. helyet elfoglaló éljátékosunk főtáblás szereplése is biztos. Babos nyolcadik alkalommal indul a US Openen, eddigi legjobb eredménye 2016-ból való, amikor a harmadik körig jutott.

A 2020-as US Openre mindkét nemnél a világranglista augusztus 3-i állását használják majd a kiemelések és a sorsolás elkészítésekor, amelyre augusztus későbbi részében kerül sor. A torna augusztus 31-én kezdődik és szeptember 13-ig tart.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik