Tenisz: Lenyűgözte Budapest – exkluzív interjú Billie Jean Kinggel

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2020.09.18. 07:42
null
Billie Jean Kinget lenyűgözte Budapest (Fotó: ITF)
A 12-szeres egyéni Grand Slam-győztes Billie Jean King csodálatosan érezte magát februárban fővárosunkban, és egyelőre nem tudja elhinni, hogy róla nevezik el a Fed-kupát.

 

Billie Jean King-kupa... Megbarátkozott már az új elnevezéssel?
– Nem, és azt hiszem, sohasem fogok, már megszoktam a Fed-kupát... – felelte nevetve a Nemzeti Sportnak adott exkluzív interjújában a 76 esztendős Billie Jean King, aki egyéniben 12-szeres, párosban 16-szoros, vegyes párosban 11-szeres Grand Slam-győztes; játékosként hatszor, szövetségi kapitányként háromszor, játékos-edzőként egyszer nyerte el a Fed-kupa trófeáját. – Hatalmas megtiszteltetés, kissé megszeppent és izgatott vagyok egyszerre, még mindig nem tudom elhinni!

Miért olyan fontos önnek a korábbi Fed-kupa?
– A csapatsportok bűvöletében nőttem fel, és imádok csapatban játszani. Szerencsésnek érzem magam, hogy részt vehettem a Fed-kupa legelső, 1963-as kiírásában. Keményen küzdöttem a társaimért és sikerült is győznünk, óriási élmény volt! A londoni Queen's Clubban szerepeltünk füvön, a rossz idő miatt fedett pályán kellett játszanunk a döntőt, amely nagyon szoros volt a Lesley Turnerrel és Margaret Courttal felálló ausztrálok ellen. Történelmi diadalt arattunk, és én imádom a történelmet!

Kapitányként is élvezte a sorozatot?
– Nagyon szeretek edzősködni, áldásnak tartom, hogy Lindsay Davenport, Serena és Venus Williams, Szeles Mónika – csupa világelső... – és Mary Joe Fernández is játszott az irányításom alatt.

MINDENKI EGYMÁSRA TALÁLHAT

Februárban Budapesten járt a Fed-kupa – a koronavírus miatt végül elhalasztott – 2020-as kiírásának sorsolásán. Milyen élményekkel gazdagodott?
– Csodálatosan éreztem magam, a Szépművészeti Múzeum lenyűgözött! Sohasem feledem a tárlatvezetést, a magyar emberek kedvességét, remélem, hamarosan ismét láthatom őket. Nem beszélve Fürjes Balázsról, aki fantasztikus ember! Sok játékos is van, akivel évek óta nem találkoztam, úgyhogy bízom benne, jövőre már valóban otthont adhat Budapest a kupa fináléjának, várom a visszatérést. Magyarország tényleg remek munkát végzett a látványos sorsolással, a szervezéssel, a mondanivalóval, a helyszíni színpaddal, mindennel. 2021 áprilisában nagyszerű Fed-kupa döntőt rendeznek, a teniszezők is nagyon várják az eseményt. A játékosoknak a koronavírus miatt új szokásokat kellett elfogadniuk, és hogy a pályán lehetnek, most sokkal inkább értékelik az emberek.

Jó hallani, ahogy dicséri a fővárosunkat.
– Sohasem jártam ilyen nagyszabású sorsoláson, a műalkotások és a kulissza őszintén magával ragadott. Ráadásul korábban Budapest házigazdája volt a junior Fed-kupa-döntőnek is, amit a résztvevő lányok nagyon dicsértek. Nem kételkedem a sikerben!

A Fed-kupa átalakítása a kezdete lehet egy új, nagyszerű korszaknak?
– Ez lenne az álmunk, ezt szeretnénk mindannyian. Ami Magyarországot illeti, növeli az esemény értékét, hogy éppen önöknél kezdődhet el. Mivel Budapest gyönyörű hely, mindenki egymásra találhat, a játékosok örülnek, hogy a magyar fővárosban játszhatnak, sokan még nem jártak ott, és a következő években visszatérhetnek a sorozatos rendezés miatt.

ÉLJENEK AZ ANYUKÁK!

Mivel töltötte a karanténidőszakot?
– Amennyire lehetett, elzártam magam a külvilágtól New Yorkban. Mindenki maszkot viselt az utcákon is, széles körben tesztelték a lakosságot. A US Open előtt láttam egy videót, amelyben egy fiatalember beszélgetett egy hölggyel, aki a járvány első vonalában dolgozott. Ő és a családja is megfertőződött a vírussal, szerencsére nem esett semmi bajuk, ám volt, aki rosszabbul járt... Hozzáteszem, nagyon vigyáztak az emberéletre New York államban, a halálozási arány csupán 0.5 százalékot mutatott. Andrew Cuomo kormányzó remek munkát végzett, határozott volt, minden olyan helyet bezáratott, amit lehetett.

 

Tisztelgés az ikon előtt

A Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) magyar idő szerint csütörtök kora délután jelentette be, hogy a Fed-kupa új neve a 2021-es kiírástól BNP Paribas Billie Jean King-kupa lesz, ezzel az első nagyobb szabású világszintű csapatversennyé válik, amit egy nőről neveznek el.

A szervezet közleményében kijelentette: szeretne méltóképpen tisztelegni egy olyan személy előtt, aki a sportág ikonja, továbbá egész életén át küzdött, küzd a társadalmi igazságosságért és egyenlőségért, a diszkrimináció minden formája ellen. Az online sajtótájékoztatón videoüzenetben üdvözölte a döntést többek között Simona Halep, Petra Kvitová és Oszaka Naomi is.

A Billie Jean King-kupa új, egyhetes, 12 csapatos döntőjének rendezési jogát tavaly Budapest nyerte el 2020 és 2022 között, azonban a koronavírus-járvány miatt az idei eseményt jövőre halasztották, így a kezdet csúszik egy esztendővel.

Tetszettek a US Open mérkőzései?
– Hogyne, imádtam őket! Mindenki meg akarta mutatni, mit tud, mivel végre lehetősége volt játszani. Nem lehettek jelen a szurkolók, ezért a teniszezőknek saját magukból kellett erőt meríteniük. Buborékban tartották a játékosokat, két hivatalosan kijelölt szállodában lakott a többség, szigorúak voltak a rendelkezések, de működtek, és reméljük, a Roland Garroson is rendben lesz minden.

Serena Williams oroszlánként küzdött, hogy megszerezze 24. Grand Slam-trófeáját, viszont az elődöntőben elbukott. Sikerülhet még neki a végső győzelem?
– Igen, ám még többet kell beletennie, fizikailag muszáj felkészültebbnek lennie. Egyre kevesebb a lehetősége, de nem számít, ő ragyogó bajnok – persze nagyszerű lenne, ha beállítaná a rekordot. Ő volt az egyike a hat anyukának, aki részt vett a tornán, mindannyiuk előtt le a kalappal, főként, hogy ilyen nehéz időszakban is versenyeztek.

Az idei US Opent megnyerő Oszaka Naomi lehet a következő, aki uralja majd a női mezőnyt?
– Nagyszerű sportoló, és örülök neki, hogy a tenisz hatalmas színpadát arra is használja, hogy hallassa a hangját fontos kérdésekben. Mi is erre törekedtünk, amikor 1970-ben kilencen egydolláros szerződést kötöttünk Gladys Heldmannel, hogy profikká váljunk és segítsük a következő generációt, amely most a mi akkori álmainkat éli meg. 1971-ben beindítottuk a saját versenysorozatunkat, ennek köszönhető, hogy most léteznek WTA-tornák, a korábbiaknál sokkal magasabb pénzdíjakért. Nagyon boldog vagyok, hogy a fiatalok szeretnék megváltani a világot, és olyan remek játékosok nőttek fel, mint Steffi Graf, Szeles Mónika vagy Martina Hingis, és szerencsére önöknek is voltak jó teniszezőik, most éppen Babos Tímea. Folytassák az álmaik beteljesítését, és tegyék jobb hellyé a világot! Serena és Venus Williams sokat dolgozott azért, hogy a bőrszín ne számítson, s hogy a nők a férfiakkal egyenlő pénzdíjakat kapjanak a major tornákon. A női teniszezők élen járnak a női sportokat tekintve, és nagy tetteket vittek véghez. A játékosok a pályán kívüli keresetek terén vezetnek, tavaly a tíz legnagyobb ilyen bevétellel rendelkező sportoló mindegyike teniszező volt.

Hallott arról, hogy Babos Tímea és Kristina Mladenovic párosát kizárták a New York-i versenyről?
– Nem hallottam róla, ez borzasztó! Hogy Mladenovic koronavírusos személlyel lépett kapcsolatba? Az egészség az első, de mivel nagyon jó csapatot alkotnak Babossal, jövőre erősebben térnek vissza.

Ki most a kedvenc játékosa?
– Nem akarok különbséget tenni, sokukat kedvelem, de ha lenne, sem mondanám el, mert mindannyiuknak szeretnék segíteni, azoknak is, akik különleges kéréssel fordulnak hozzám, akár a játékuk, akár egyéb probléma, például az esélyegyenlőség kapcsán. Amennyire lehetséges, együtt dolgozunk, és ki kell emelnem, mennyire fantasztikus eredmény, hogy a Fed-kupa pénzdíjai megegyeznek a Davis-kupáéval. Száztizenhat ország csatlakozott már, remélem, tovább tudjuk növelni a kupa létszámát. Na jó, nevezzük Billie Jean King-kupának, nem bánom!

ŰZHETŐ EGY ÉLETEN ÁT

Általánosságban mit gondol a teniszsport jövőjéről?
– Nagy lehetőség előtt állunk, mert a tenisz remek sportág a gyerekeknek. Jót tesz az egészségnek, űzhető egész életen át, folyamatos mozgásban tart, s az aktivitásnak egyre nagyobb értéke van. Ha a Fed-kupára gondolok, hatalmas motivációt jelenthet, amikor a hazád legjobbjait látod a dobogón, hiszen szeretnéd megismételni a sikereiket, hogy büszkeséggel töltsd el a környezetedet. Rendkívül erős a női tenisz, az 1950-es évek óta minden korszakot figyelemmel kísértem és a merítés most a legmélyebb. Mi vagyunk a vezetők, ha mi jól csinálunk valamit, minden más sportág is fejlődik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik