Tenisz: „Lássuk, milyen színű baba lesz. Tejcsoki?” – bajban Nastase

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2017.04.22. 10:52
null
Ilie Nastase a feleségével a Laureus-díj 2017-es átadóján<br />(Fotó: AFP)
Diszkrimináció miatt indít vizsgálatot indít Ilie Nastase ellen a Nemzetközi Teniszszövetség. A szabadszájúságáról közismert korábbi világelső román játékos jelenleg a román női válogatott szövetségi kapitánya, és a hétvégi, Nagy-Britannia elleni mérkőzést felvezető pénteki sajtóeseményeken tett rasszista és szexista megjegyzéseket.

A riporterek a románok sztárjátékosát, Simona Halepet kérdezték a világelső Serena Williams frissen bejelentett terhességéről, amikor a háttérben Nastase jól hallhatóan megjegyezte: „Lássuk, milyen színű baba lesz. Tejcsoki?” Nastase egyébként alig egy hónappal ezelőtt doppingolással is megvádolta az amerikai klasszist.

Később Anne Keothavongot, a brit csapat szakvezetőjét sértette meg, a közös fotózás alatt arról érdeklődve a férjezett és második gyermekét váró nőnél, hogy a szálloda melyik szobájában lakik? „Továbbra is vonzzuk egymást” – tette hozzá a 70 éves Nastase.

Az ITF azonnal reagált a történtekre. „Nem tolerálunk semmiféle diszkriminatív nyelvezetet vagy viselkedést. Tudunk Ilie Nastase kapitány feltételezett nyilatkozatairól, ezért vizsgálatot indítottunk az ügyben” – áll a Nemzetközi Teniszszövetség közleményében. A Prosport.ro honlap szerint fennáll a veszélye, hogy Nastasét eltiltják a Fed-kupa sajtótájékoztatóiról, és a mérkőzéseken sem vehet részt.

Nastasét 2010-ben a romániai Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) bírságolta meg magyar- és cigányellenes kijelentései miatt. Az egykori teniszező akkor úgy nyilatkozott: ha Románia elnöke lenne, a Székelyföldre deportálná a romákat, hogy megváltoztassa a térség etnikai viszonyait, és ezért 600 lejes (mintegy 41 300 forintos) pénzbüntetést kapott.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik