Tenisz: Fucsovics visszatér a Davis-kupa-válogatottba

Vágólapra másolva!
2019.08.05. 18:11
null
Újra szerepel a válogatottban (Fotó: Török Attila)
A Magyar Teniszszövetség (MTSZ) közleménye szerint Fucsovics Márton visszatér a magyar Davis-kupa-válogatottba, így rendeződhet a viszony közte és a szövetség között. Fucsovics döntése egyben azt jelenti, hogy a magyar válogatott szeptemberben az ukránok ellen ismét a legerősebb összeállításban léphet pályára.

 

Fucsovics Márton 2018 februárjában a Belgium ellen elvesztett Davis-kupa-mérkőzésen szerepelt a válogatottban legutóbb, majd szűk egy éve, tavaly augusztus végén jelezte, nem lép pályára a Csehország elleni meccsen. A távolmaradás okaként azt hozta fel az akkor a világranglista 40. helyezettjeként a US Openen éppen Novak Djokovics ellen készülő Fucsovics, hogy nem érzi a szövetség támogatását, és az összhangot is hiányolta.

Az első számú magyar férfi teniszező mellett hamarjában Babos Tímea, az első számú női játékosunk is kiállt, s csatlakoztak többen a hazai teniszélet prominens képviselői közül. Fucsovics tavalyi visszalépése miatt kihagyta a csehek elleni őszi, és a németek elleni idén februári Davis-kupa-meccseket – a magyar válogatott mindkétszer kikapott.

Fucsovics visszatérése hátterében az állhat, hogy szeretne elindulni a tokiói olimpián, az ötkarikás játékokra való kvalifikáció egyik feltétele azonban, hogy az adott teniszező a játékokat megelőző olimpiai ciklusban legalább háromszor képviselje hazáját a Davis-kupában (hölgyek esetében a Fed-kupában), úgy, hogy abból legalább egy 2019-re vagy 2020-ra essen – a megfelelő világranglistás helyezés mellett.

A Magyar Teniszszövetség közleményét az alábbiakban tartalmi változtatás nélkül közöljük.

„Jó hír a magyar tenisz szerelmeseinek: Fucsovics Márton, a legmagasabban jegyzett magyar teniszező visszatér a Davis-kupa-válogatottba, ami hozzájárulhat, hogy rendeződjön a viszony közte és a Magyar Teniszszövetség között. A döntése egyben azt jelenti, hogy Köves Gábor szövetségi kapitány csapata a legerősebb összeállításban léphet pályára az ukránok elleni, budapesti találkozón szeptemberben.

Fucsovics Márton, a legmagasabban jegyzett magyar teniszező pályára lép az ukránok elleni budapesti találkozón szeptemberben. Ennek köszönhetően a magyar csapat a legerősebb összeállításban szerepelhet, a magyar szurkolók pedig hosszú idő után újra láthatják Marcit hazai pályán versenyezni.

»Szeretnék segíteni a csapatnak, hogy jövőre legyen esélyünk kijutni a 18 csapatos világbajnokságra, és az olimpiai kvalifikáció is fontos szempont volt a döntésemben. A siker érdekében előre kell tekintenem, és csak az előttem álló feladatokra koncentrálok« – mondta Fucsovics Márton a döntése hátteréről.

»Nagyon örülünk Marci döntésének. A visszatérése mindenképp előrelépést jelent, és reméljük, hogy a közte és a szövetség közötti fennmaradó további nyitott kérdéseket is sikerül megnyugtatóan rendeznünk. Úgy gondoljuk, hogy a magyar tenisz elsődleges érdeke, hogy a legjobb hazai játékos játsszon a nemzeti csapatban, és örülünk, hogy a visszatérésével új időszámítás indulhat e tekintetben is. A szövetség reméli, hogy a Davis-kupa-válogatott, illetve Marci olimpiai kvalifikációs tervei is sikerrel járnak majd« – mondta Szűcs Lajos, a Magyar Teniszszövetség elnöke.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik