Tenisz: folytatódik az állóháború, egyelőre nem tört ki a béke

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2019.05.02. 16:17
A Magyar Teniszszövetség békéscsabai rendkívüli közgyűlésén a küldöttek elfogadták a 2018-as év pénzügyi beszámolóját és a 2019-es év költségvetés-tervezetét, a Tiszta Tenisz-mozgalom képviselőinek többsége azonban a szavazás előtt kivonult a teremből és továbbra sem elégednek meg a szövetség vezetőinek válaszaival.
Richter Attila főtitkár és Szűcs Lajos elnök – A KÉPGALÉRIA ELÉRÉSÉHEZ KATTINTSON A FOTÓRA! (Fotó: Koncz György)
Richter Attila főtitkár és Szűcs Lajos elnök – A KÉPGALÉRIA ELÉRÉSÉHEZ KATTINTSON A FOTÓRA! (Fotó: Koncz György)

A Magyar Teniszszövetség (MTSZ) rendkívüli közgyűlését rendkívüli helyszínen, Békéscsabán tartották. Ennek bizonyára nagyon örültek a keleti országrész küldöttei – a nyugatiak talán kevésbé, Szombathelyről és környékéről speciel nem lehetett szívderítő odautazni, de nem lehet mindenkinek kedvezni...

Az érdeklődés majdhogynem ugyanakkora volt, mint április 16-án Budapesten, amikor a közgyűlés határozatképtelensége okán (a Tiszta Tenisz-mozgalom képviselői kivonultak a teremből) nem sikerült elfogadni a 2018-as év pénzügyi beszámolóját és a közhasznúsági jelentését, továbbá a 2019-es esztendő tervezett költségvetését.

A határszéli megyeszékhelyen természetesen megjelentek a jelenlegi vezetés prominensei, élükön Szűcs Lajos elnökkel, Richter Attila főtitkárral és Juhász Gábor sportigazgatóval, hasonlóan a másik oldal képviselőihez (a teljesség igénye nélkül Hamar Gábor, Kapros Anikó, Markovits László, Sávolt Attila, Szávay Ágnes és Temesvári Andrea, valamint Darnyi Tamás és Gécsek Tibor).

A 13 órára meghirdetett kezdési időpontban nem történt semmi, pontosabban a tagok egy része még nagyban regisztrált, Temesvári fel is emelte a hangját egy bizonyos félreértés miatt, míg Sávolt a telefonjával kamerázott. A meghívó szerint 13.30-kor tartották volna a megismételt közgyűlést, hiszen egykor még bőven határozatképtelenek voltak az egybegyűltek.

Fél kettő után néhány perccel aztán beindultak az események, Gécsek, Kapros, Markovits, Sávolt és Temesvári például remek pozíciót foglaltak el maguknak az első sorban, ez finoman előrejelezte, hogy nem a „félős diák” szerepét vállalják majd a rendezvényen.

13.41-kor Szűcs Lajos elnök megnyitotta a közgyűlést, és tájékoztatott arról, hogy az ülés csak az eredeti napirendi pontokban határozatképes a megjelentek létszámától függetlenül. Tájékoztatása szerint 192 fő vette fel a regisztrációs lapját, a többség – kék cédulái felmutatása után – elfogadta, hogy Szűcs legyen a levezető elnök. A lelkesedés olyan nagy volt, hogy még a jegyzőkönyvvezető és -hitelesítő, továbbá a szavazatszámlálók személyének választását is taps fogadta.

A napirendi pontokat fentebb ismertettük, ezeket a közgyűlés egyhangúlag támogatta is.

A tavalyi év pénzügyi jelentéséhez Richter Attila fűzött tájékoztatást, 4 milliárd 662 milliós bevételről számolt be, ami 25 százalékkal több, mint a megelőző évi volt. A főtitkár további számadatokat is taglalt, többek között a reklámbevételek növekményéről beszélt, mondandóját prezentáció támasztotta alá, amit a hátsó sorokból nem volt egyszerű feladat elolvasni.

Az első észrevételt Sávolt Attila tette az árpádföldiek képviseletében és azonnal szót is kapott. A „veterán” Pintér András felvetését tolmácsolta Fucsovics Márton korábbi edzője, miszerint miért nem állít fel az elnök egy vizsgálóbizottságot, amelyre állítása szerint Pintér korábban azt a feleletet kapta Szűcs Lajostól, hogy „Lófaszt, mert ezek csak mind lopni akarnak!” – Szűcs Lajos cáfolta, hogy ez elhangzott volna a szájából. Sávolt a tavaly év végi állapot szerinti 707 milliós tartozásról beszélt, kérdése az volt, miből tevődik össze, kik felé, mikor tervezi kifizetni az MTSZ és ezek milyen formában érintik a 2019-es költségvetést. Válasz nem érkezett, Kapros Anikó megerősítette Sávolt kérdéseit, aztán Horváth Csaba (Tamás Krisztina MTSZ-sajtófőnök férje, akiknek a kommunikációs cége korábban megbízást kapott a szövetségtől) emelkedett szólásra, aki abban reménykedett, hogy lehet haladni a napirendi pontok elfogadásával.

Aztán jelentkezett egy küldött, aki első körben ugyan nem mutatkozott be, de magát a tenisz szerelmeseként aposztrofálta és a bejárattól nézve a bal oldalon ült, ahol a Tiszta Tenisz támogatói foglaltak helyet.

Egy következő felszólaló azt sérelmezte, hogy a szófiai ATP-tornához képest a budapesti költségei a duplájára rúgtak, ehhez kapcsolódtak a felvetései (a jegyzőkönyvvezető asszony és Richter Attila bőszen jegyzetelt, volt is mit, mert valóságos cunami zúdult a vezetőségre).

Sági István a beszámoló elfogadása mellett kardoskodott és az ellenoldal felé tett néhány elmarasztaló megjegyzést.

Marosi Katalin következett a szerencsieket képviselve, a korábbi remek teniszező azt sérelmezte, hogy ha nem kapnak válaszokat, képtelenség felelősségteljesen elfogadniuk a beszámolót.

Richter Attila válaszolt: a tavalyi tartozások nem érintik az idei költségvetést, emellett a bevételek bőven meghaladják a tartozások összegét, miközben a szponzori bevételeket nem tüntetik fel, ám bizonyos tételekre az biztosítja a fedezetet. Állítása szerint nagyon sok tartozás január 1-jén beérkezett a megfelelő helyre. Infrastruktúra-fejlesztéssel kapcsolatban várják a javaslatokat, de azt nem tudják, kivel mikor kerül sor szerződéskötésre és milyen feltételek mentén.

Az ATP-tornára 1.5 milliárd állami támogatást kapott a szövetség és ennyibe is került, a tavalyi ideiglenes helyszín pluszköltsége az MTSZ-t terhelte, ezért lehetett jóval drágább a budapesti viadal, mint a szófiai.

Egyéb témák is következtek, miután Richter befejezte a mondandóját és Szűcs elnök szavazásra bocsátotta a tavalyi költségvetést, a Tiszta Tenisz-csoport tagjainak nagy része, úgy érezve, hogy nem kapta meg a megfelelő válaszokat, kivonult.

Szűcs Lajos a „maradék” jelenlévők előtt elmondta, hogy minden valótlan állítás ellen fellépnek helyreigazítási per vagy büntetőfeljelentés formájában, majd a Budai Teniszcentrumot alapító „ellenelnökjelöltnek”, Hamar Gábornak támadt, mondván, ő nem vállalkozik arra, hogy nyilvános helyszínen tárgyaljon az elnökkel, vagyis vele – Hamar mindezt az ajtóból határozottan cáfolta.

125 igen és két tartózkodás mellett a közgyűlés elfogadta a 2018-as esztendő pénzügyi beszámolóját.

Markovits László, a Vasas elnöke barátságos hangot ütött meg, reflektálva Sági úr felszólalására, kérve, hogy értse meg az ő álláspontjukat azzal kapcsolatban, hogy az elhangzott információk számukra nem elegendőek, addig küzdenek, amíg ezekre nem kapnak megfelelő feleletet. A féligazságok és a csúsztatások nem tartoznak ebbe a kategóriába véleménye szerint.

Ezt követően 131 igen, egy nem és kettő tartózkodás mellett a közgyűlés elfogadta a 2019-es költségvetési tervezetet is, majd Szűcs Lajos 14.43-kor berekesztette az ülést azzal, hogy meghívja a legnagyobb nevelőegyesületek képviselőit az utánpótlás kérdéséről folytatandó eszmecserére.

Egyedül Csordás Attila utánpótlásedző említette, hogy talán mégis a két élteniszező, Babos Tímea és Fucsovics Márton hiánya a legégetőbb kérdés, s felszólalásának ezzel a részével könnyen azonosulni lehetett...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik