Tenisz: egyre hevesebb értetlenkedés – hol lesz itt WTA-torna?

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2020.01.31. 16:26
null
A teniszezők egyelőre nem tudják, hol foghatnak ütőt február 17. és 23. között – a legfrissebb hírek szerint aligha Magyarországon (Fotó: Koncz György)
A játékosok egyre hevesebben értetlenkednek, mi történik a magyarországi női torna körül – a Főnix Csarnok üzemeltetője sokadszor kéri a WTA-t, hogy törölje Debrecent a helyszín megjelölésénél.

 

„Beszéljünk a budapesti/ debreceni WTA-tornáról, amit két héttel a rajt előtt töröltek. Mit csináljak a megvásárolt repülőjegyekkel? És hol kellene játszanom?” – tette fel a kérdést a WTA-nak címezve a Twitteren Ysaline Bonaventure. A belga teniszező Magyarországon lépett volna pályára február 17. és 23. között, ám momentán úgy tűnik, a versenyből nem lesz semmi. Szintén a közösségi oldalán reklamált a viadal elmúlt két évének bajnoka, a belga Alison Van Uytvanck, akinek 280 pontot kellene megvédenie, de nem tudja, hol.

A SZÖVETSÉG HALLGAT

Az elmúlt hetekben többször is kerestük a Magyar Teniszszövetség illetékeseit a kialakult helyzettel kapcsolatban, ám hívásainkra és üzeneteinkre nem reagáltak. Az újabb levél kapcsán, amely szerint a Magyar Teniszszövetség a közreműködő idén Debrecenben, a következő két évben Budapesten, ismét e-mailben érdeklődtünk, ám egyelőre nem kaptunk választ.

Arra voltunk kíváncsiak, mi igaz a WTA vezérigazgatójának szavaiból, van-e bármiféle megállapodás az IMG és a Magyar Teniszszövetség között? Ha nincs, miért a szervezet főtitkára érdeklődött a szóba jöhető helyszínek üzemeltetőinél? Valóban kért pluszforrást, hogy megrendezhesse a februári eseményt? És a legfontosabb: miért hallgat az ügyben? Hiszen ha papíron nincs is köze a versenyhez, a történtek miatt kínos helyzetbe kerültek a magyar teniszezők, például az újabb Grand Slam-döntőt nyerő Babos Tímea, tehát finoman szólva is érthetetlen, miért nem hozza nyilvánosságra álláspontját, miért nem áll ki nevező játékosaink mellett.

A Budapestre/Debrecenbe készülő sportolóknak várhatóan nem nyitják meg a hét másik eseménye, a dubai premiertorna selejtezőjét, hiszen a nevezési határidő rég lejárt, így a WTA jóval alacsonyabb kategóriájú, pénzben és ranglistapontokban is értéktelenebb ITF-viadalokat ajánlgat. A szervezet által körbeküldött levelet lapunk is megkapta: egyrészt nevetséges, hogy indiai, mexikói, egyiptomi és japán helyszíneket javasol a teniszezőknek, akiknek egy része már megvette a Budapestre szóló jegyét, másrészt e-mailben azt írja, a debreceni helyszín kapcsán problémát tapasztal, ami súlyos elferdítése a történteknek – Debrecen ugyanis sohasem volt helyszíne a tornának.

Úgy tudjuk, Richter Attila, a Magyar Teniszszövetség főtitkára valóban járt a Főnix Csarnokban WTA-s kísérettel, ahol nem hivatalos pályabejárást tartottak, ám a létesítményt fenntartó Debreceni Sportcentrummal nem kötött szerződést az MTSZ, a WTA és a jogtulajdonos IMG sem. A WTA viszont elkövette azt az óriási hibát – vajon kinek a biztatására...? –, hogy hivatalos honlapján a helyszínt átírta Budapestről Debrecenre, és miután két hét van hátra a rajtig, egyre többen kezdtek el érdeklődni a Főnix Csarnok munkatársainál, hogy lesz-e torna.

Az üzemeltető csütörtökön magyar és angol nyelvű közleményt adott ki, amelyben sokadszor is megerősítette, hogy a Debreceni Sportcentrum nem tud helyszínt biztosítani a WTA-viadalnak, erről többször is értesítették a szervezet vezetőségét. Lapunk is megszerezte azt a hivatalos levelet, amelyben a kſt. vezetője arra kéri az illetékeseket, töröljék a honlapról Debrecent, és tájékoztassák erről a résztvevőket, ám ez lapzártánkig nem történt meg.

Különös a szövetség és Richter szerepe a történetben: az amerikai IMG-vel kötött szerződés az előző verseny végén, három év után lejárt, amit nem hosszabbítottak meg, mert a magyar kormány helyette Márky Jenő tornájának hazahozatalát támogatja – csakhogy Márky jelenleg nem tudja Bukarestből Budapestre, a saját tulajdonú Római Teniszakadémiára költöztetni az eseményt. Ennek oka, hogy az IMG a megállapodás lejárta után sem költöztette el a versenyt, a WTA pedig a cég érdekében nem engedélyez más magyarországi női tornát, hogy védje legfontosabb partnere érdekeit. Érdekes, Márkyval szemben szigorúan betartja a szabályait a szervezet, miközben gond nélkül engedélyezte a teniszezők nevezését egy helyszín nélküli eseményre...

A szövetségnél azzal érveltek, az IMG nem kötelezhető a torna másik városba helyezésére, de a szervezetnek nincs szerződése az amerikaiakkal, így felelőssége sincs a kialakult helyzet kapcsán. Így viszont nem logikus, miért Richter főtitkár érdeklődött a debreceni és győri helyszín ügyében, miért őt jelölték meg tornaigazgatónak. Sőt, információnk szerint a szövetség vezetősége még az államtitkárságnál is kopogtatott, hátha kap forrást az eseményre – nem kapott, és az asztaliteniszezőket sem sikerült „elköltöztetni” a BOK-csarnokból.

Szintén kérdésessé teszi a történetben a szövetség szerepét, hogy birtokunkba került egy levél, amelyet Steve Simon, a WTA vezérigazgatója írt, és amelyben egyértelműen az szerepel: a hetedik héten rendezendő tornán a Magyar Teniszszövetség a közreműködő idén Debrecenben s a következő két évben Budapesten – ez viszont szembemenne a kormányhatározattal, amely kategorikusan Márky versenyét támogatja a WTA-menetrendben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik