Tenisz: Egy új korszak kezdete – Markovits László

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2018.12.19. 16:28
null
Markovits László szerint a mostani döntés egy új korszak kezdetét jelentheti (Fotó: Földi Imre, archív)
A Vasas SC elnöke, Markovits László szerint a kormány döntésének köze lehet ahhoz, hogy a Magyar Teniszszövetség által képviselt irányhoz képest igény van egy koncepcióváltásra.

Hol épülne meg a régóta várt, új nemzeti teniszközpont?
Ezen a téren még semmi sem dőlt el. A Vasas Sport Club szakmai partnerként kapcsolódik be az előkészítő munkába, amelynek kulcsfontosságú része lesz a leendő teniszcentrum ideális helyszínének kijelölése. Olyan területet kell közösen találnunk, amely a szorosan vett szakmai szempontok mellett például a megközelíthetőség és a parkolás szempontjából is ideális. Ebben a témában egyébként kaptam már egy nagyon tartalmas előzetes anyagot Fürjes Balázs kormánybiztos úrtól és csapatától, amely tartalmaz helyszínopciókat is, de ezekről még nem érdemes beszélni, hiszen lehet, hogy végül minden szempontot mérlegelve egy teljesen új verzió mellett döntünk a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjával és a Dr. Szabó Tünde vezette sportállamtitkársággal közösen – felelte a Nemzeti Sport kérdésére Markovits László, a Vasas SC elnöke, korábbi válogatott teniszező, akit azt követően kerestünk meg, hogy a kormányhatározat értelmében a Vasas kizárólagos szakmai együttműködésével kezdik meg a nagy nemzetközi teniszversenyek megrendezésére alkalmas budapesti teniszközpont előkészítő munkáit.

A SZÖVETSÉG ÜDVÖZLI A KORMÁNYZATI DÖNTÉST

Az ügyben természetesen megkerestük a Magyar Teniszszövetséget (MTSZ) is, amely nem sokkal később közleményben reagált.

Ebben azt írja, az MTSZ, mint a sportág hazai és nemzetközi feladatait ellátó országos szakszövetség üdvözöl minden olyan kormányzati döntést, amely a hazai teniszsport fejlődését szolgálja. Régóta dédelgetett cél, hogy Magyarország rendelkezzen nagy nemzetközi versenyek megrendezésére alkalmas teniszközponttal, így a szövetség méltányolja az ez irányban tett mostani lépéseket. Ahogyan a korábbiakban is az MTSZ szakmai álláspontja képezte a létesítendő teniszközpont előkészítésének alapját, úgy a továbbiakban is folytatja a hazai teniszsport fejlesztésével kapcsolatos szakmai egyeztetéseket az MTSZ az EMMI sportért felelős államtitkárával, Szabó Tündével, valamint Fürjes Balázs kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztossal.

„Miközben a nagyberuházás régi űrt pótolhat a hazai teniszéletben, az MTSZ szerint – a magyar tenisz felvirágoztatása szempontjából – továbbra is kulcsfontosságú a hazai klubok munkájának segítése, az utánpótlás fejlesztése, a magyar játékosok és nemzeti válogatottak szakmai felkészítése, valamint nemzetközi sporteseményeken való részvételük elősegítése. Ezek egyben az MTSZ stratégiai célkitűzései és prioritásai is, és ezen céloknak rendeli alá a szövetség a mindennapi szakmai munkáját” – áll a levélben.

Mit foglalna magában ez a komplexum?
– A nagy nemzetközi ATP- és WTA-versenyek színvonalas, gördülékeny megrendezése mellett fontos cél, hogy a mindennapokban az élversenyzők és az utánpótlás számára is használható legyen a létesítmény, akár országos bajnokságok, akár hazai vagy nemzetközi versenyek megrendezésére. Emellett a válogatott kerettagok felkészülését, illetve a klubok érdekeit is szolgálnia kell az új centrumnak. Egyébként nem is nekünk kell feltalálni a spanyolviaszt, hiszen jó nemzetközi példák akadnak bőven. A projekttel foglalkozó szakmai csapat kapcsolatrendszere nagyon széleskörű, bármilyen kérdés esetén lesz kihez fordulnunk.

Mikor kezdődhetnek meg, illetve fejeződhetnek be a munkálatok?
– Erről még nagyon korai beszélni. A ma aláírt kormányhatározatban 2019. április 30-i határidő van arra, hogy a KKBK, az államtitkárság, és a Vasas által elfogadott koncepció kerülhessen vissza a kormány elé. Ezután kezdődhet az engedélyezési és kiviteli tervek elkészítése, maga a tervezés, majd végül a kivitelezés folyamata.

Hogy a beruházás az ön nevéhez köthető, annak lehet szimbolikus jelentősége is? Gondolunk itt arra, hogy az utóbbi időben kritizálta a Magyar Teniszszövetség operatív vezetőségének tevékenységét.
Szólhat a kormány részéről a bizalom a Vasas Sport Club által 2004 óta sikeresen fenntartott létesítményeknek, illetve az azóta levezényelt fejlesztéseinknek. Szólhat a Vasas teniszhagyományainak, Körmöczy Zsuzsától kezdve az általam a mostani folyamatba is rögtön bevont Temesvári Andreáig, Taróczy Balázsig, vagy Sávolt Attiláig. És valóban, köze lehet ahhoz is, hogy a Magyar Teniszszövetség által jelenleg képviselt irányhoz képest igény van egy koncepcióváltásra. Éppen ezért ez a beruházás szimbolikusan egy új korszak kezdetét is jelentheti a magyar teniszsportban, ezért is tartom fontosnak, hogy a jelenlegi tendenciával ellentétben a tenisztársadalom minél szélesebb rétegeinek bevonásával éljünk a sportágunk jövőjét meghatározó lehetőséggel.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik