Tenisz: Djokovics is kapott egy 6:0-t, Nadal újra Róma ura

Vágólapra másolva!
2019.05.19. 18:40
null
Rafael Nadal az első és a harmadik szettben esélyt sem adott Djokovicsnak (Fotó: AFP)
A spanyol Rafael Nadal nyerte meg a római férfi tenisztornát, mivel a fináléban döntő szettben legyőzte a világelső szerb Novak Djokovicsot. A tornát kilencedszer megnyerő salakkirály ezzel pont riválisát letaszítva egyedül vezeti a mestertornák örökranglistáját, 34 sikerével – a 33-szor nyerő Djokovicsot Roger Federer (28) követi a harmadik helyen.

 

A két klasszis már 54. alkalommal nézett egymással farkasszemet, az egymás elleni mérleg nyelve kicsivel az Australian Open idei döntőjét megnyerő Djokovics felé billent (28–25), köszönhetően annak, hogy a legutóbbi 11 ütközetből kilencet is megnyert.

A salakos mérleg viszont továbbra is Nadal számára volt lényegesen kedvezőbb (16–7), ahogyan a döntőbe jutásig vezető útja is sokkal simább volt a spanyolnak, aki az első két fordulóban összesen két játékot veszített, majd Fernando Verdasco is kapott tőle egy 6:0-s szettet, de még Sztefanosz Cicipasz sem tudta megnehezíteni a dolgát – bár az elveszített 13 játékból hétért legalább „felelni tudott” a görög. Ehhez képest a szerb a negyeddöntőben és az elődöntőben is alaposan megizzadt argentin ellenfeleivel szemben, Juan Martín del Potro és Diego Schwartzman ellen is csak döntő szettben tudott felülkerekedni.

A címvédő Nadal lényegesen kevesebb időt töltött a római salakon, a döntő elején pedig valósággal állva hagyta riválisát, előbb egy hosszú játék során brékelte őt, majd egy sima adogatás után megint elvette ellenfele szervajátékát, hogy pillanatokkal később már 4:0-ra vezessen. Ekkor Djokovics mindent megtett, hogy legalább a becsületgém összejöjjön neki, de a játékon belüli ötödik fogadóesélyével már élt a spanyol, aki gond nélkül lezárta a szettet (6:0).

Nem gyakran fordul elő, hogy Djokovics egy játékot sem tud megnyerni egy szetten belül (legutóbb egészen konkrétan a 2017-es Roland Garros negyeddöntőjében került erre sor, amikor Dominic Thiemtől 7:6, 6:3, 6:0-ra kikapott), de Rómában speciel ez már megesett vele korábban is, sőt, Thomaz Bellucci ellen három éve a pocsék kezdés ellenére győzni tudott végül (0:6, 6:3, 6:2).

A tornát korábban négyszer is megnyerő szerb számára további kapaszkodót jelenthetett, hogy a 2014-es fináléban szetthátrányból legyőzte Nadalt (4:6, 6:3, 6:3), és a második szettet teljesen új szellemben kezdte, labdamenetet sem vesztve nyerte meg az első játékot, majd 2:1-nél a meccs során először fogadóesélye is volt, bár ezzel élni nem tudott. Sőt, 3:3-nál 0:40-nel kezdett, így a spanyol három bréklabdához jutott, de Djokovics innen is fel tudott állni, majd 4:4-nél újabbat hárítva hozta az adogatását, és végül fogadóként egyenlíteni tudott (4:6).

Hogy aztán a döntő felvonásban Nadal újra bekezdjen, bár ezek a játékok lényegesen szorosabban alakultak, mint a meccs elején, a spanyol itt is elment 2:0-ra, majd 3:1-nél újra brékelt, hogy pillanatokkal később már 5:1-et mutasson az eredményjelző. Ekkor úgy tűnt, a szerb még tud szépíteni, de Nadal ezt a játékot is megnyerte, így kilencedszer lett Róma ura.

ATP 1000-ES TORNA, RÓMA (5 791 280 euró, salak)
EGYES, DÖNTŐ

Nadal (spanyol, 2.)–Djokovics (szerb, 1.) 6:0, 4:6, 6:1

A negyedik helyen kiemelt cseh Karolína Plísková nyerte meg a római salakpályás tenisztorna női versenyét. A világranglista hetedik helyezettje a vasárnapi döntőben a magyar származású brit Konta Johannát győzte le két szettben, 1 óra 27 perc alatt.

Plísková a 25. döntőjét játszotta WTA-tornán, és 13. alkalommal nyert, Konta pedig a nyolcadik fináléjában ötödször kapott ki.

WTA-TORNA, RÓMA (3 452 538 dollár, salak)

DÖNTŐ
Ka. Plísková (cseh, 4.)–Konta (brit) 6:3, 6:4

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik