Tenisz: Billie Jean Kingről nevezik el a Fed-kupát

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2020.09.17. 14:10
null
Billie Jean Kingről nevezik el a Fed-kupát (Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet)
A Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) csütörtöki bejelentése szerint a női válogatottaknak kiírt csapatverseny, az 1963 óta létező Fed-kupa a jövőben a 12-szeres egyéni Grand Slam-győztes amerikai csillag, Billie Jean King nevét viseli majd.

A női válogatottak 1963 óta csapnak össze a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) által szervezett Fed-kupán. A sorozat első kiírását az Egyesült Államok nyerte, a csapat tagja volt Billie Jean King, aki játékosként és kapitányként összesen tízszer diadalmaskodott, amivel a patinás viadal legeredményesebb teniszezője/edzője.

Ez persze csak az egyik oka, hogy az ITF úgy döntött, a 76 esztendős, egyéniben 12-szeres Grand Slam-győztes Billie Jean Kingről nevezi el a Fed-kupát, amely ezzel az első nagyobb szabású világszintű csapatversennyé válik, amit egy nőről neveznek el – a hivatalos elnevezés BNP Paribas BIllie Jean King-kupa lesz.

A szervezet közleményében kijelenti, szeretnének méltóképpen tisztelegni egy olyan személy előtt, aki a sportág egyik ikonja, továbbá egész életén át küzd a társadalmi igazságosságért és egyenlőségért, a diszkrimináció minden formája ellen.

Az új márkanév követi a Fed-kupa tavaly megkezdett átalakítását, melynek részeként 12 millió dollárra (több mint három és félmilliárd forint) növelték az ezzel a Davis-kupáéval egyenértékűvé váló pénzdíjat. A 116 résztvevős csapatverseny (immáron Billie Jean King-kupa) új, egyhetes, 12 csapatos döntőjének rendezési jogát tavaly Budapest nyerte el 2020 és 2022 között, azonban a koronavírus-járvány miatt az idei eseményt jövőre halasztották, így minden csúszik egy esztendővel.

Juhász Gábor, a magyar szövetség főtitkára szerint az ITF döntésével még patinásabb lett a női csapatverseny:

„Olyan legendáról nevezték el, aki 1987 óta tagja a Hírességek Csarnokának. Nála méltóbb névadó nem is lehetne – nyilatkozta Juhász az M1 aktuális csatornának. – A Billie Jean King Kupa első, budapesti rendezése egy szerencsés egybeesés és igazi megtiszteltetés nekünk. Remélem, a járványhelyzet lehetővé teszi majd a lebonyolítást. Az ITF-fel napi kapcsolatban állunk, és már javában zajlik a döntő szervezése.”

„Attól kezdve, hogy az első, 1963-as Fed-kupán a győztes amerikai csapat tagjaként játszott, hogy megalapította a WTA-t és az első elnöke lett, hogy ő volt az első női sportoló, akit amerikai elnöki szabadságéremmel tüntettek ki, Billie Jean King sosem állt le az áttörésekkel. Most újabb »elsőt« adhatunk ehhez a listához. A Fed-kupa új elnevezése megfelelő tisztelgés minden előtt, amit ő elért és tartós örökséget nyújt, amely inspirációt biztosít a játékosok és a szurkolók következő generációjának” – fogalmazott David Haggerty, az ITF elnöke.

Kinget 2010-ben a Fed-kupa kiválósági díjával jutalmazták, majd 2019-ben a sorozat globális nagykövete lett, ennek keretében idén februárban részt vett a 2020-as finálé sorsolásán a budapesti Szépművészeti Múzeumban.

Billie Jean Kinggel készített exkluzív interjúnkat a Nemzeti Sport pénteki számában olvashatják.

David Haggerty és Billie Jean King februárban Budapesten (Fotó: Nemzeti Sport)
David Haggerty és Billie Jean King februárban Budapesten (Fotó: Nemzeti Sport)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik