Tenisz: Balázs Attila nem támogatja a „nagy hármas” javaslatát

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2020.05.09. 10:08
null
Balázs Attiláék edzésébe a foci is belefért (Fotó: MTSZ/Zádor Péter)
Balázs Attila nem támogatja a „nagy hármas” javaslatát, szerinte inkább a kisebb tornák pénzdíjazását kellene növelni.

 


Bár egyelőre nincs információ arról, mikor folytatódhat a teniszidény, egyáltalán rendezhetnek-e még versenyeket 2020-ban, már azt is pozitív fejleménynek kell tekintenünk, hogy lassacskán kinyitnak a klubok, így a játékosok végre normális körülmények között gyakorolhatnak. A helyzetet nehezíti, hogy a sportolók nem tudják kitűzni a nagy célt, hogy mikorra kell formába lendülniük, és ez az edzések minőségére is kihat.

„Igen, túlzás lenne azt állítani, hogy kezd visszaállni a régi életünk. Ez még kezdetleges, a pályákra fel lehet menni, de ennyi. Inkább lazán edzünk, nem teljes erőbedobással” – mondta lapunknak Balázs Attila, aki az elmúlt napokban Fucsovics Mártonnal és a Budapesten élő ukrán Szerhij Sztahovszkijjal, korábban Piros Zsomborral gyakorolt.

Senkit sem ért jókor a koronavírus-járvány, de a 31 éves teniszezőnek különösen rosszul jött, hiszen nagyszerű formában szerepelt a szezon elején, ő lett Noszály, Sávolt Attila és Fucsovics Márton után a negyedik magyar férfi teniszező az elmúlt 30 évben, aki bekerült a legjobb száz közé a világranglistán. Sőt, a versenyek felfüggesztése idején Balázs a 76. pozíciójával a legmagasabban jegyzett játékosunk, nyolc hellyel előzi meg Fucsovicsot.

DJOKOVICS VESZÉLYES ÜZENETE

Egyre több kritikát kap Novak Djokovics azzal kapcsolatban, hogy ismert sportolóként, gyerekek ezreinek példaképeként, Szerbia egyik legbefolyásosabb embereként nem fogalmaz elég óvatosan a közösségi médiában. A világelső nem is olyan rég arról beszélt, hogy oltásellenes, ezért talán inkább nem versenyezne, minthogy beadassa a koronavírus elleni vakcinát, legutóbb meg az Instagramon azt fejtegette, spirituálisan tisztítaná a vizet.

A 32 esztendős sportolóról közismert, hogy hisz az ilyesmiben, majdnem a karrierje is ráment, hogy könyökműtét helyett hónapokig guruja gyógyításában bízott. Szerinte tudósok bizonyították, hogy a víz molekulái reagálnak az emberek érzelmeire, tehát a hit és energia segítségével a szennyezett vizet tiszta ivóvízzé, a legmérgezőbb ételt ebéddé alakíthatnánk – a „tudósok bizonyították” a japán Emoto Maszaru kutatásaira utal, akit a szaklapokban áltudósként neveznek, mert valójában alternatív gyógyász, elmélete tele van könnyen cáfolható állításokkal. Az egyik legismertebb teniszriporter, az amerikai Mary Carillo szerint az embereket sohasem szabad kritizálni a hitük miatt, de Djokovics ikon, és veszélyes, ha félmillió követő, köztük befolyásolható fiatalok előtt beszél arról, hogy a gondolatok megtisztítják a szennyezett vizet.

„Végre eljutottam oda, ahová az elmúlt húsz évben mindig is akartam, amiért annyit dolgoztam, erre kitört a járvány… – sóhajtott Balázs. – Nehéz ezt megélni, lassan telik az idő, és rossz a bizonytalanság, hogy nem tudjuk, mikor játszhatunk ismét. Próbáljuk átvészelni ezt az időszakot, nem vesszük annyira komolyan az edzéseket. Nem tudunk mást tenni. Ha pozitívumot akarnék keresni, azt mondanám, legalább nem sérülés miatt kell kihagynom hónapokat, az még bosszantóbb lenne.”

A magyar férfiválogatott kulcsjátékosa tudja, van esély a szezon törlésére, de továbbra is abban reménykedik, hogy nem így lesz, és legfeljebb később, mint a jelenlegi, július 13-ra tervezett időpont, de ismét pályára léphet.

Balázst a „nagy hármas”, Roger Federer, Rafael Nadal és Novak Djokovics ötletéről is kérdeztük, mely szerint a top 100 tagjai fejenként 5–30 ezer dollárt dobnának be a közösbe, amellyel alacsonyabban jegyzett riválisaikat segítenék. A javaslat kapcsán két jelentős kritika érkezett: az osztrák Dominic Thiem szerint ezek a teniszezők sem éheznek, ráadásul nem élnek profiként, az ausztrálok legendája, Lleyton Hewitt meg arra az igazságtalanságra hívta fel a figyelmet, hogy a ranglista 83. helyezettjének ötezer dollárt kellene adnia, míg a húsz hellyel hátrébb lévőnek egy centet sem.

„A szándékot értem, de nem támogatom a javaslatot. Ha a topjátékosok annyira segíteni akarnak, próbálják meg kiharcolni, hogy magasabb legyen a pénzdíj a challengertornákon. Nonszensz, hogy ezeken a versenyeken egy közepesen jó játékos nem tud megélni – jelentette ki Balázs, aki a saját példáját is felhozta érvként. – Itt vagyok én, a járvány kitörése előtt kerültem a top százba, miért adjak pénzt a nem is tudom, kinek? Nekem sem adott senki tizenöt évig, amikor a kétszázadik voltam.”

Balázs Attila (Fotók: MTSZ/Zádor Péter)
Balázs Attila (Fotók: MTSZ/Zádor Péter)

A korábban sérülései miatt ideiglenesen visszavonuló Balázs a járvány kapcsán még hozzátette, mivel karrierjében átélt már nagyobb kihagyásokat, felkészülten várja a rá váró kihívásokat, az újrakezdés nehézségeit, és ebben előnyben lehet társaihoz képest.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik