Tenisz: Babos új edzője elárulta, hogyan segítene

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2018.09.24. 09:06
null
A teljességre törekszik Nick Horvat (Fotó: nick-horvat.com)
Babos Tímea újdonsült edzője szeretné, ha a soproni versenyző kiegyensúlyozottabban játszana egyesben, de ehhez nem szükséges elengednie a párost.

 

– Mit tudott Babos Tímeáról, mielőtt elvállalta volna a közös munkát?
– Személyesen nem álltunk közeli kapcsolatban – felelte a negyvenéves horvát Nikola „Nick” Horvat, aki először az október 8-án kezdődő linzi kemény pályás viadalon segíti Babos munkáját. – Természetesen tisztában voltam a pályafutása alakulásával és figyeltem a játékát, amikor korábbi tanítványaimmal edzett együtt. Ismertem az eredményeit, ahogy mindenki másét is, és néhány mérkőzését élőben láttam.

– Tímeát edzeni karrierje eddigi legnagyobb kihívása lesz?
– Azt hiszem, igen. Kétségkívül különleges képességek kellenek ahhoz, hogy valaki világelső legyen párosban, mint Tímea. Én az egyes játékra specializálódtam, természetesen a párosban is szeretnék segíteni neki, de az első számú célom, hogy egyesben magasabb szinten produkáljon, mint most. Minden évben megmutatja egy-két alkalommal, hogy képes legyőzni a legjobbakat is. A feladatom, hogy a jó teljesítményét kiegyensúlyozottabban tudja hozni.

– Mit tart fontosabbnak? Stabil top húszas helyezést a világranglistán, vagy esetleg egy Grand Slam-negyeddöntő elérését?
– A kérdés nem könnyű, elsősorban a győzelmei számát kell növelnünk. Az elmúlt két évben volt néhány kiemelkedő tornája, de ezek mellett túl sok első körös vereséget szenvedett el, és most nyilván nem a párosra gondolok. Be tud kerülni a legjobb húsz közé, efelől nincs kétségem, de mint mondtam, először győzelmeket kell aratnia. Ha a legjobb húsz között lesz a ranglistán, azzal együtt jár majd a Grand Slam-negyeddöntő is.

SZÉP EMLÉKEK VEKICRŐL

Nick Horvat 2016-ban és 2017-ben honfitársával, a rendkívül tehetséges Donna Vekiccsel dolgozott együtt, aki ez idő alatt a 109.-ről a 45. helyre ugrott a világranglistán, ami akkor karriercsúcsot jelentett számára. Kíváncsiak voltunk, nem volt-e nehéz együtt dolgozni a svájci klasszis, Stan Wawrinka eszéki születésű barátnőjével, aki nem tartozik a legkönnyebb természetű emberek közé.

„Minden játékos különböző, mindenkivel adódnak nehéz-ségek és jó időszakok – felelte Horvat. – Donnával remekül ment az együttműködés, minőségi munkát végeztünk, javultak az eredményei. Büszke vagyok rá, hogy dolgozhattam vele, továbbra is közeli kapcsolatban állok a családjával és Donnával egyaránt. Nagyon szép emlékeket őrzök arról a két évről.”

– Ehhez a fejlődéshez háttérbe kell szorítania a párost?
– Ó, nem, beszéltem erről vele, mindenképpen szeretné ugyanígy megtartani a párosversenyzést is. Mivel ő vezeti a világranglistát, egyértelmű, milyen fontos neki, szeretné megőrizni a helyezését, ráadásul a párosjáték jó hatással lehet az egyesre is. Azért sem zavarja az egyest, mert nyolc-tíz versenynél nem játszik többet párosban évente.

– Beszélt Thomas Drouet-val, aki korábban évekig edzette őt?
– Felületesen ismerem Thomast, de eddig nem beszéltem vele, később azonban szeretnék.

– Mennyi időt tervez eltölteni Tímea oldalán?
– Amennyit csak lehetséges. A hosszú távú folyamatokban hiszek, nem vagyok híve a gyorssegélynek, az alkalmi tanácsadásnak. A kemény munka, az elkötelezettség és a következetesség fontos számomra, ezek több időt igényelnek.

– Új tanítványa mentálisan nem mindig viseli jól a fontos mérkőzések kiélezett helyzeteit. Hogyan javítana ezen?
– Az edzői felfogásom a teljességre törekszik. A játékosaimat nemcsak a pályán, hanem azon kívül is igyekszem támogatni. A teniszben, ahogy az életben is mindennek az a lényege, hogy megfelelő döntéseket hozzunk minden egyes nap. Az elmúlt huszonöt év során a profivilágban játékosként és edzőként szerzett tapasztalataim mellett pszichológiával, táplálkozási szokásokkal és fitnesszel is foglalkoztam. Ezek tükrében nyugodtan fordulhatnak hozzám a játékosok olyan dolgokkal kapcsolatban is, amelyek kötődnek a teniszhez, de nem közvetlenül. Remélem, hogy stabil alapokra tudom helyezni az önbizalmát.

– Ki a példaképe? Hivatalos honlapján láttam egy közös képet Nick Bollettierivel, aki temérdek éljátékossal dolgozott együtt; esetleg ő volna az?
– Egy hónappal ezelőtt jártam nála, nagyra becsülöm őt, a mi munkánkban igazi legendának számít, de nincs edzői példaképem. Sok jó ismeretséget szereztem a tenisz világában, Magnus Norman nagyon közeli barátom, kiváló tréner, véleményem szerint a múlt évben ő volt a legjobb az ATP-mezőnyben. Ő az egyik, akitől sokat tanulhatok.

– Mi a legszebb része a munkájának?
– Rengeteg szép oldala van, de természetesen nem könnyű mesterség. Nagyon jó érzés segíteni valakit abban, hogy elérje az álmait, hogy jobb legyen, vagy éppen a legjobb, talán ezt emelném ki.

– És akkor, ha jól sejtem, az utazásokat is elviseli valahogy...
– Igen, amikor elhatároztam, hogy ezt az életpályát választom, felkészültem arra, hogy megköveteli majd a sok utazást. Van családom, a szeretteim gyakran velem tartanak, de ez nem jelent számunkra problémát. A feleségem üzletasszony, ő is sokat utazik, szóval így élünk, nem ragadunk le egy helyen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik