Tenisz: Az utolsó pillanatban is meggondolhatom magam – Babos Tímea

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2020.08.08. 07:35
null
Babos Tímea (Fotó: Dömötör Csaba)
Babos Tímea, a legeredményesebb magyar teniszező nem hitte volna, hogy megrendezik a US Opent, a teljes bizonytalanságban pedig nagyon nehezen hoz döntést.

 

– A US Open nevezési listáján női egyesben a századik helyen Babos Tímea nevét találjuk. Miért döntött úgy, hogy elindul a versenyen? Egyáltalán, döntött?
– Jelen állás szerint a New Yorkba költöztetett cincinnati premiertornán biztosan nem játszom, a US Open kapcsán pedig hatalmas kérdőjel van bennem – nehéz a döntés, napról napra változik minden: továbbra is salakon edzek, tehát nem az amerikai kemény pályára készülök elsősorban – felelte a Nemzeti Sport érdeklődésére Babos Tímea, aki egyesben és párosban is főtáblás lenne a zárt kapus New York-i Grand Slam-viadalon.

– Az Egyesült Államok Teniszszövetsége, a USTA folyamatosan közöl információkat a rendezésről, de a karanténszabályokkal kapcsolatban még nem adott megnyugtató választ, ugye?
– A USTA azt mondta, ad valamiféle speciális meghívólevelet, amivel gond nélkül beléphetünk az Egyesült Államokba, és azon dolgozik, hogy visszafelé is működjön ez a megoldás. A szervezet láthatóan nagyon akarja, hogy megtarthassa a versenyt, de… Egyrészt jelenleg az Egyesült Államok a sárga kategóriában van az utazási korlátozások térképén, és ki tudja, melyikben lesz három hét múlva. Másrészt ha én kapok a USTA-től egy levelet, és azt mutogatom a Liszt Ferenc-repülőtéren az útlevél-ellenőrzésnél, az ér majd valamit? Nem vagyok benne biztos. Őszintén, én nem hittem volna, hogy megrendezik a US Opent, ám nagyon erőltetik, így pedig nehéz azt mondani, hogy kihagyok egy Grand Slam-tornát.

– Meddig kell döntenie?
– Az utolsó pillanatban is meggondolhatom magam.

– Az edzője, Michael Joyce amerikai. Ő mit mond?
– Azt, hogy ugyan kevesebbet beszélnek a koronavírusról, ám egyáltalán nincsenek jó állapotok az országban. Szeretnék újra versenyezni, dolgozom ezerrel, de nagyon bizonytalan minden. Nem csupán az amerikai út, hanem a US Opent követő versenynaptár is. A madridi premiertornát lefújták, az ázsiai turnét szintén… Az a baj, hogy egyik napról a másikra változhat egy ország besorolása, legutóbb például Spanyolország lett sárga. Körülöttem mindenki azt tanácsolja, hogy a „cincinnati” premiertornán ne teniszezzek, és Michael is azt mondta, a US Open előtt hat-hét nap közös edzés elég lehet.

– A versenynaptár totális zűrzavar, hetente változik. Mi a terve a következő időszakra, hol lépne pályára?
– Madridot például terveztem, ám látja, így lehet tervezni mostanában… A US Open tehát kérdőjeles, és nem csak nálam, és nem csak a játékosoknál. Ne felejtsük el, hogy márciusban Indian Wellst is az utolsó pillanatban törölték, a sportolók többsége már kint készült Kaliforniában. Talán most jobban ismerjük a vírust, tudjuk, mivel állunk szemben, mégis nagyon hamar kialakulhatnak gócpontok. A Roland Garros előtt még szeretnék Rómában játszani, meg ott van Isztambul, viszont Törökország a piros kategóriában van… Jelenleg az tűnik a legbiztosabbnak, hogy kimegyek autóval Pozsonyba, és játszom néhány edzőmeccset jó szlovák teniszezőkkel.

– Mi a helyzet a párossal?
– Ha indulok a US Openen, biztosan játszunk Kristina Mladenoviccsal, aki nagyon szeretné, hogy a premiertornán is rajthoz álljunk, de nemet kellett mondanom.

– A férfiélmezőnyből eddig miért léptek vissza többen, mint a nőknél?
– Röviden: a férfiak sokkal több pénzt keresnek egy átlagos idényben, mint a nők, így több a tartalékuk. Egyébként pedig náluk több a világsztár, a címvédő spanyol Rafael Nadal például mikor játszott legutóbb üres stadionban? Nagyon-nagyon rég. Nem lep meg, hogy ilyen körülmények között nem akar kockáztatni.

ADOMÁNYGYŰJTŐ EDZÉS
Babos Tímea augusztus 15-én adománygyűjtéssel egybekötött nyílt edzést tart Hajdúszoboszlón, a Hungarospa Sportcentrum salakpályáján, amely nemrég egy meghívásos női versenynek is otthont adott. A rendezvényen – amelynek programját a gyakorlás mellett gyermektenisz és közönségtalálkozó is színesíti – felajánlott összeget a debreceni Leukémiás Gyermekekért Alapítvány kapja meg.
Babos Tímea (Fotó: Zádor Péter)
Babos Tímea (Fotó: Zádor Péter)
DJOKOVICSÉK ULTIMÁTUMA
A világelső ausztrál Ashleigh Barty után két top 10-es női játékos, az ukrán Elina Szvitolina és a holland Kiki Bertens is visszalépett a US Opentől a kockázatokra hivatkozva. A második helyen jegyzett román Simona Halep közben elutazott Prágába egy salakos tornára, és a nevezése ellenére kevés esélyt lát rá, hogy játszani fog New Yorkban.
A spanyol Marca arról számolt be, hogy a férfiaknál is nagy a káosz. A lap információi szerint a játékosok tanácsának elnöke, a szerb Novak Djokovics közölte az Egyesült Államok Teniszszövetségével: ha nem kapnak garanciát arra, hogy az európai hazaérkezést követően nem kell karanténba vonulniuk, a top 20 egységesen visszalép a US Opentől.
Novak Djokovics (Fotó: AFP)
Novak Djokovics (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik