Tenisz: az ukránok sztárja kiakadt a fogadási csalás kapcsán

Vágólapra másolva!
2017.09.04. 10:35
null
Alekszandr Dolgopolov kiakadt a fogadási csalással kapcsolatos kérdéseken (Fotó: AFP)
A Rafael Nadal elleni US Open-nyolcaddöntőre készülő Alekszandr Dolgopolovot alaposan felbosszantották a New York-i sajtótájékoztatón – a teniszezőt fogadási csalással kapcsolatos ügyéről kérdezték.

 

– Rafael Nadallal játszik a nyolcaddöntőben. Mit vár a mérkőzéstől?
– Nagyon boldog vagyok, hogy egészségesen, jó játékkal lehetek ott a második héten, ez valami hihetetlen! A világelső ellen mindig kemény feladat pályára lépni, Rafa pedig egy zseni, megingathatatlan az önbizalma. Remélem, megnehezítem a dolgát – felelte a harmadik körös győzelme után Alekszandr Dolgopolov.

Az ukrán játékosnak a US Open előtti utolsó tornáján, Winston-Salemben elszenvedett vereségét amúgy vizsgálja a Nemzetközi Teniszszövetség fogadási csalásokkal foglalkozó szervezete (TIU), a New York-i sajtótájékoztatón pedig erről is faggatták az egyre ingerültebb teniszezőt. A történtekről elsőként a The Guardian számolt be.

– Általánosságban mennyire jellemző, hogy nem a pályán dőlnek el a mérkőzések?
– Szerintem ezért van a TIU, ha furcsa mérkőzést látnak, kivizsgálják.

– De tapasztalta már, hogy valaki nem a legjobbját próbálja megmutatni?
– Nem gondolkodom ilyesmin, szerintem nem én vagyok az, akinek erről kellene beszélnie. A tenisz is olyan sport, amelyben nem lehet mindig tökéletesen játszani, szóval lehet látni rossz mérkőzéseket, rossz formában szereplő sportolókat. De a fogadási ügyekről nem tudok mit mondani.

– Volt valaki, aki beszélt önnel a TIU-tól a Winston Salem-i találkozóval kapcsolatban?
– Igen, amint New Yorkba értem. Nem tetszik, ahogy a média kezeli ezt a kérdést, mert én voltam az első, aki minden információt megpróbált a szervezetnek átadni, hogy gyorsabban tudják megoldani az ügyet.

– Mit mondtak, hol tart a vizsgálat?
– Nem tudom, nem kérdeztem. Kértek néhány információt tőlem, meghallgatták az én véleményemet, ennyi.

– Milyen hatással van az ügy önre?
– Semmilyenre. Láthatja, játszom, jó formában vagyok. Nyilván kiábrándító, hogy ilyenekről kell beszélnem, ráadásul csak ezzel foglalkoznak, de ez van. Nem befolyásolhatom, hogy mit írjanak rólam.

Felkészületlenül

Nem csak Alekszandr Dolgopolov kapott kellemetlen kérdéseket a New York-i sajtótájékoztatón, ám két esetben nem a harciassággal, hanem a felkészültséggel volt a probléma. A japán Oszaka Naomit például a továbbjutásának okairól faggatták, mire a játékos meglepetten jelezte, hogy nem ő nyert – semmi probléma, a folytatásban a vereségéről beszélhetett. A Roland Garros-bajnok Jelena Ostapenkót pedig legyőzőjéről, állítólagos jó barátnőjéről, Darja Kaszatkináról kérdezték, mire a lett döbbenten válaszolt, hogy ő látásból ugyan ismeri az oroszt, de nem tud róla semmit...

– Volt már, aki megpróbálta rávenni, hogy veszítsen el egy mérkőzést?
– Nem hallotta a nyilatkozatomat az első forduló után? Ugyanazokat a kérdéseket kapom, mint akkor. Akkor elmondtam mindent, amit elmondhattam, többről nem beszélhetek az ügyben. Miért kell megint ugyanazokat a kérdéseket feltenni?

– Azokat a televízió munkatársai tették fel.
– Akkor nézze meg, vagy olvassa el a nyilatkozatomat. Nem fogok mindennap ugyanarról beszélni csak azért, mert nem nézte meg.

– De amikor megkérdezték...
– Hallotta, amit mondtam? Nem fogok fogadási csalásról beszélni. Van más kérdése? Ha nem, befejeztük.

– Én vagyok az újságíró, aki szeretne kérdezni, ön pedig a sportoló, aki bármit válaszolhat. Szóval...
– Nincs kérdés! A fogadási csalásokról akar beszélni? Igen vagy nem?

– Moderátor: A kérdést felteheti kolléga. De reagálhat annyit, hogy nem kívánja kommentálni.
– Rendben, akkor nem kommentálom.

US OPEN (50 400 000 dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, A 4. FORDULÓ

Nadal (spanyol, 1.)–Dolgopolov (ukrán)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik