Tenisz: Algériából kapott kemény kritikát Dominic Thiem

Vágólapra másolva!
2020.05.11. 21:58
A női tenisz-világranglista 620. helyén álló algériai Inesz Ibbu saját közösségi oldalán kritizálta az osztrák Dominic Thiemet azon véleménye miatt, miszerint a legjobb játékosoknak nem feladatuk segíteni a rangsorban hátrébb állókat a koronavírus-járvány közepette.

A „Kedves Dominic” címmel feltöltött kilencperces videóban Ibbu részletesen beszél azokról a nehézségekről, amelyekkel profi pályafutása kezdete óta meg kell küzdenie.

„Örülnék egy olyan napnak, amikor ajándékot tudok venni a szüleimnek. Egyedül járom a világot, mindig a legolcsóbb jegyeket keresve. Kíváncsi lennék, neked kell-e hetente váltanod a borításokat, vagy lyukas lesz-e a cipőd a torna végére, mint nekem?” – szegezte a kérdést a férfiak világranglistáján harmadik helyezett osztráknak Ibbu, aki szerint Algériában az alapvető infrastrukturális feltételek is alig adottak ahhoz, hogy edzeni tudjon.

A 21 éves női játékos – aki eddig 27 825 dollárt keresett karrierje során – hozzátette, sokan tudják, hogy az ő élete a realitás, és senki nem kért Thiemtől semmit, csak vele ellentétben mások azonnal felajánlották a segítségüket a hozzá hasonlóaknak.

„A krízishelyzet megmutatta, ki milyen valójában, és ki az, aki segít a szükségben lévőkön. Nem kérünk semmit, csak egy kis tiszteletet” – hangzik el a videóban.

A bejegyzéshez sok neves teniszező hozzászólt: az egyesben hétszeres Grand Slam-tornagyőztes Venus Williams hősnek nevezte Ibbut, az ausztrál Nick Kyrgios pedig azt írta, tiszteli a véleményéért algériai játékostársát, akit támogatásáról biztosított.

A járványhelyzet berobbanása után a világelső Novak Djokovics szinte azonnal azt kérte társaitól, hogy hozzanak létre egy pénzügyi alapot, amellyel a legjobb száz játékos segíthetne a 250. és 1000. hely között lévőknek, akik csak a versenyeken megszerezhető pénzdíjakból élnek. Thiem akkor azt mondta, ő egyetlen teniszezőről sem tud, aki a túlélésért küzd, egyikük sem fog éhen halni.

„Sokan vannak köztük ugyanakkor, akik számára nem a sport az első, és nem élnek profihoz méltóan. Nem értem, miért kellene nekik pénzt adnom, én inkább azokat támogatnám, akik valóban rászorulnak” – fogalmazott akkor a háromszoros Grand Slam-döntős, hozzátéve, egyik éljátékos sem ajándékba kapta a vagyonát, és mindannyian keményen megküzdöttek a sikerért.

Később a teniszt irányító szervezetek, így a versenyeket szervező ATP és WTA, a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) és a Grand Slam-tornák szervezői több mint hatmillió dollárt ajánlottak fel a bajba jutott játékosoknak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik