Tenisz: Aggódom, hiszen mi történik, ha megbetegszem? – Udvardy

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2020.03.17. 10:31
null
Udvardy Panna azt reméli, Amerikában legalább teniszoktatással kereshet némi pénzt
Brazíliában még a versenynap is félbeszakadt, az Egyesült Államokban edzeni lehet, de a koronavírusteszt 1400 dollárba kerülne – Udvardy Panna aggódik, és fogalma sincs, mit tegyen.

A koronavírus-járvány okozta kényszerszünet első magyar elszenvedője Udvardy Panna volt, aki óriási csatában jutott a brazíliai Olimpiában rendezett verseny negyeddöntőjébe, majd megjött a Nemzetközi Teniszszövetség levele a hathetes kihagyásról, a torna pedig azonnal félbeszakadt – ő tehát nem „csak” a következő időszakra maradt mérkőzés nélkül, hanem az aktuális feladatát is elvették tőle.

„A vírusról mindenki tudott, de az senkinek nem jutott eszébe, hogy egyik percről a másikra félbehagynak egy versenyt, ilyenről még nem hallottunk– árulta el a női válogatott bő keretének tagja.– A második körben már úgy léptem pályára, hogy tudtam, a következő hetek tornáit törölhetik. Meccs közben fél szemmel láttam, hogy az edzőm, Szamos Gergő a másik két magyar játékossal, Bondár Annával és Drahota-Szabó Dorkával valamiről nagyon beszélget. Gondolkodtam is rajta, hogy mi lehet olyan fontos, amiért még a mérkőzésemet sem nézik. Három óra alatt nyertem, a végén megkérdeztem, mikor kezdődik a párosom, mire az edzőm közölte, hogy ennyi volt, még a versenynapot is félbehagyják...”

A 21 éves játékos szerint mindenki megdöbbent és aggódott, senki sem tudta, hogyan tovább. Ő például nagyjából 4000 dollárt költött el a háromhetesre tervezett brazíliai túrára, de a negyeddöntőbe kerüléssel csak 400-at kapott pénzdíjként, és még a ranglistapontok sem jártak mellé. Edzője és Bondárék hazautaztak, Udvardy viszont úgy döntött, mivel karácsony óta nem járt Magyarországon, őt beengedik az Egyesült Államokba, ezért másnap Floridába repült.

„Itt még nem zárták be a klubokat és edzőtermeket, de ha megtennék, akkor is megoldható az edzés, mert rengeteg ingyenes pálya van erre, az időjárás jó, tehát beszélek a környékbeli játékosokkal, a barátnőimmel, megfogjuk az ütőinket és a labdáinkat, aztán ingyen teniszezünk. Az olasz barátnőm mesélte, hogy ők otthon egy fél órát futnak, körülbelül ennyit tudnak edzeni...”– tette hozzá.

A floridai napsütés ellenére Udvardy nincs irigylésre méltó helyzetben, hiszen nem tartozik a legjobb 300 közé sem a világranglistán, így értelemszerűen nem tudott annyi pénzt összegyűjteni, hogy kényelmesen megéljen munka nélkül – márpedig ő momentán egy teniszező, tenisz nélkül.

„Aggódom, hiszen mi történik, ha megbetegszem? Csak maga a koronavírusteszt ezernégyszáz dollár, és akkor még nem történt semmi, csak kivizsgáltak. Fogalmam sincs, mit tegyek. Otthon egyrészt az edzést sem biztos, hogy meg tudom oldani, másrészt féltem a szüleimet, a nagymamámat, nem akarom megfertőzni őket– mondta Udvardy, aki felkészült arra az abszolút reális forgatókönyvre is, hogy a szünet tovább tart majd hat hétnél.– Amerikában legalább tudok órákat adni, teniszt oktatni gyerekeknek, amivel pénzt kereshetek, mert versenyek nélkül más bevételi forrásom nincs. Nem volt még olyan rég a december, a téli felkészülés, mindenki friss, nincs értelme még egy alapozást csinálni. Nem tudok mit tenni, most egy kis pihenő, oktatás a pénzkeresés miatt, aztán ismét három-négy hét felkészülés, és bízom benne, hogy minél előbb visszatér minden a régi kerékvágásba.”

Udvardy még néhány napig biztosan Floridában marad, aztán meglátja, hogyan tovább. A tervek szerint májusban tért volna haza Magyarországra, hogy pályára lépjen a magyar és a német csapatbajnokságokban, ám a járvány miatt ezeket szintén törölték.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik