Tenisz: a szövetségben nem engedhetnek a „zsarolásnak”

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2018.09.24. 17:12
null
Fucsovics egy hónapja robbantotta ki a balhét (Fotó: Zádor Péter)
A Magyar Teniszszövetség (MTSZ) hétfői konferenciabeszélgetésén sok egyéb mellett kiderült, hogy Fucsovics Márton hosszú évek óta szerződésben áll egy külföldi menedzserirodával, továbbá az is, hogy a költségvetési pénzeket nem lehet ide-oda csoportosítani, míg a Davis-kupa pénzdíjakból nem jár automatikusan a játékosoknak.

 

Öntsünk tiszta vizet a pohárba! – akár ez is lehetett volna a mottója annak a kerekasztal-beszélgetésnek, amelyet hétfőn a Magyar Teniszszövetség (MTSZ) szervezett Mikoviny utcai székházába. Újságírók szűk csoportja mellett többek között Szűcs Lajos elnök (a vele készült interjút a Nemzeti Sport keddi számában olvashatják), Richter Attila főtitkár, Juhász Gábor sportigazgató és Tamás Krisztina sajtófőnök is részt vett az eszmecserén. A három óra alatt elhangzott információhalmaz mennyisége és tartalma alapján a rendezvényről születhetne egy közepesen olvasott zsebkönyv is, de talán jobban járnak az olvasók, ha zanzásítva kapják kézhez a lényeget.

SZEMÉLYES ELLENTÉTEK A HÁTTÉRBEN

A kiindulópont Fucsovics Márton augusztus 24-én reggel közzétett Facebook-bejegyzése volt, amelyben előrebocsátotta, nehezen tudja elképzelni, hogy pályára lépjen a Csehország elleni Davis-kupa párharc során, mondván a szövetség nem biztosítja a sikeres szerepléshez szükséges feltételeket. Később Babos Tímea is mellé állt, majd korábbi kiválóságok, Temesvári Andrea és Markovits László is billentyűzetet ragadott, kiemelve, hogy a források elosztása elégedetlenné teszi a szakma képviselőit.

A folytatásban történtek egyeztetések a felek közt, ám Fucsovics valóban nem játszott a Davis-kupában, miközben a szövetség elnöksége határozatképtelenné vált. A lavinát még nyáron indította el Bogyó László, aztán következett Lichtenberger Attila és Papp Zoltán – a három elnökségi tag lemondása nem az éljátékosok (és a hozzájuk közel állók) keltette viharhoz kapcsolódott. A negyedik emberé, vagyis Pákay Péteré már igen, noha közel egy éve fontolgatta a távozást, az időzítése a múlt hétre esett. A szerdán esedékes rendkívüli közgyűlést Pákay bejelentése előtt összehívták, akkor még csak három személy pótlására.

A kommunikáció sokáig azért akadozott, mert a teniszszövetség hiányolta a konkrétumokat Fucsovics Márton és edzője, Sávolt Attila érveléséből. Nos, a konkrétumokat a 24.hu portálon megjelent, Sávolttal készült interjúban megkapták, más kérdés, hogy véleményük – nem meglepő módon – gyökeresen eltér a közöltektől.

Richter Attila főtitkár úgy véli, az egész hercehurca a Sávolt Attila és közte, valamint Sávolt és Köves Gábor szövetségi kapitány közt fennálló konfliktushelyzetből adódik (ide vehetjük még Babos Tímea és édesapja, Csaba nézeteltérését Tamás Krisztina férjével). A helyzet júniusban eszkalálódott, amikor a szövetséggel megbízási szerződéses viszonyban álló Sávolt Attila Fucsovics Márton sikereit teljes mértékben magáénak érezve magas pénzjutalmat szeretett volna kapni Richtertől, továbbá szerepet a hazai edzőképzésben, mindezt az MTSZ elnöksége nem látta indokoltnak. Érdekes epizód, hogy miután 2016 decemberében Kuhárszky Zoltán lemondott a kapitányi posztról, Sávoltnak is felajánlották a lehetőséget. Kuhárszky azért volt különleges helyzetben, mert átvette Valkusz Máté edzéseinek irányítását és összeférhetetlennek érezte, hogy ő döntsön arról, szerepet ad-e a csapatban a kerettagság, pontosabban az aktív szerep határán billegő tanítványának – próbálták meggyőzni a maradásról, mindhiába. Sávoltnál azért nem állt fenn hasonló helyzet, hiszen nyilvánvaló, hogy a legmagasabban rangsorolt versenyző, vagyis Fucsovics beválogatása nem képezte kérdés tárgyát, az edző végül nem vállalta ezt a feladatot.

NEMZETKÖZI MENEDZSERIRODA JÓVÁHAGYÁSA SZÜKSÉGES

Richter hangsúlyozta, az is furcsa, hogy őt és vele együtt az operatív vezetést támadják, de Szűcs Lajos elnököt nem, ez nonszensz. Ahogyan az is, hogy a megegyezés alapjául az ő vagy Tamás Krisztina távozását fektetik le – miként Juhász Gábor közbevetette, ez zsarolásnak tekinthető –, hiszen ha Szűcs Lajos mondjuk, kirúgná őket a nyomás hatására, akkor utána Fucsovics Márton azt is kitalálhatná, hogy csak akkor edz a Nemzeti Edzésközpontban, ha zöldre van festve a pálya. Hozzátette, ha lemondana, azzal a magyar tenisz nem járna jól, csak egy-két ember.

Július vége óta Richter Attila már nem is vállal részt Fucsovics menedzselésében, ismét Joó György, a nyíregyházi teniszező korábbi képviselője látja el a feladatot a játékos kérésére. Richter ezzel kapcsolatban kifejtette, ő egyébként is csak az idei genfi tornagyőzelem után lett menedzserként aposztrofálva, neki semmi egyéb dolga nem volt, mint Fucsovics magyarországi imidzsének erősítése, valamint nemzetközi kapcsolatai mozgósítása a játékos érdekében – például ha szabadkártyát igényelne valamelyik versenyre. Ezt a feladatot gyakorlatilag az összes jegyzett hazai teniszezőnél ellátja.

Mint elhangzott, Fucsovics Mártonnak 14 éves kora óta van szerződése az Octagon menedzserirodával, ám ez nem terjed ki Magyarországra, mert az Octagonnak nem éri meg a szűk magyar piacon tevékenykedni. Birtokában van az összes vagyoni érték, vagyis a versenyző minden reklámszerződését jóvá kell hagynia az irodának, így Richter Attila szerint értelmezhetetlenné válik Sávolt kifogása a szponzori és egyéb megállapodások követhetetlenségét illetően.

Mint ahogy az is tévedés a főtitkár szerint, hogy a Magyar Teniszszövetség költségvetési pénzei szabadon felhasználhatóak bármire. A versenyrendezésre elkülönített összeg semmilyen formában nem csoportosítható át a kluboknak adott támogatás kiegészítésére, mindennel tételesen el kell számolni, ez a teniszszövetségnél évente hat-tízezer oldalt tesz ki. A költségvetésük nyilvános, átvilágítást is végeztettek, amely ugyan javasolt bizonyos technikai változtatásokat, de alapvetően rendben találta a financiális hátteret. Szerződés mindig mindenről készül, hiszen puszira egy forint közpénzt sem osztanak ki, sőt, adott esetben rendkívül szigorú feltételekhez kötik.

Amikor rákérdeztünk, Fucsovics Márton követett-e el szerződésszegést akkor, amikor nem lépett pályára a budapesti Davis-kupa mérkőzésen, Richter Attila igennel válaszolt, de leszögezte, természetesen elképzelhetetlen, hogy jogi lépéseket kezdeményezzen a szövetség a vele szerződésben álló játékossal szemben.

NEM KÖTELEZŐ FIZETNI A PÉNZDÍJBÓL

Hogy milyen szerződésről is van szó? A férfi éljátékosaink közül Fucsovicsnak, Balázs Attilának, Köves Gábor szövetségi kapitánynak és a fiataloknak, Piros Zsombornak, Valkusz Máténak is egész évre vonatkozó megállapodása van a szövetséggel, ebben lefektetik a támogatás mértékét és tartalmazza a Davis-kupás győzelmi prémiumot is, cserébe az elvárás, ha behívják őket a Davis-kupa csapatba, akkor rendelkezésre állnak. Sávolt Attila felvetette korábban, hogy a játékosoknak és edzőknek több mint 30 millió forintot kellene kifizetni a szlovákok, oroszok és belgák ellen megvívott párharcok után.

A főtitkár azzal a példával élt, hogy furcsa lenne, ha a Debrecen labdarúgócsapata felkerül a Bajnokok Ligája-főtáblájára (volt már ilyen), akkor a szereplésért járó összeget, vagy annak egy részét a klub köteles lenne kifizetni a játékosoknak. A Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) rendelkezése sem tartalmaz ilyesmit, csupán azt írja, hogy a „prize money”, vagyis a pénzdíj a Davis-kupában résztvevő nemzeteknek jár, és tartalmazza a reklámmegjelenések korlátozása miatti térítést. Ez a helyzet csak jövőre és csak az újjászervezett Davis-kupa 18 csapatos döntőjében változik majd, amikor a pénzdíj bizonyos hányada valóban kötelezően a játékosokat illeti majd meg, ezzel is ösztönözve őket arra, hogy szerepeljenek a sorozatban.

Vannak olyan versenyzők, például Borsos Gábor vagy Nagy Péter, akiknek a szerződése csak a Davis-kupa mérkőzéseire korlátozódik, ők győzelem esetén a csapat díjazásából kaphattak és kaphatnak prémiumot. Amire Sávolt Attila hivatkozik, azt szerinte soha nem is tudták volna kifizetni, mert „benne van a közösben”, az ITF-től kapott támogatást ugyanis a magyar kormány levonja, amikor pénzt folyósít egy hazai mérkőzés megrendezésére.

Közérdekű hírek is elhangzottak, miszerint a budapesti 250-es ATP-verseny rendezési joga – amely a román Ion Tiriac tulajdona – még 2019-ben és 2020-ban mindenképpen a magyar szövetséget illeti meg. Mint felröppent, a genfi és más egyéb ATP-tornákkal kapcsolatban is folytak és lassan két éve folynak is egyeztetések. A genfi torna tulajdonjoga szintén Tiriac birtoka, egyelőre nem eladó, hosszú távú lízinget szeretnének, de az MTSZ hosszú távon inkább vásárlásban gondolkodna, hiszen sokkal kifizetődőbb.

Amennyiben a fenti, információktól túltengő összefoglalót elolvasták, illetve folyamatosan nyomon követték a történéseket, bizonyára kialakították a saját elképzelésüket az ügyről. A frontvonalak látszólag kissé megmerevedtek, de van idő rendbe tenni a helyzetet, hiszen a budapesti WTA-torna, az ATP-challengerverseny, illetve a női- és férfiválogatott következő fellépése csak jövő év elején esedékes. Ha ezeken nem vesz részt Babos Tímea és Fucsovics Márton, azzal rosszul jár a sportág, rosszul jár a közönség, de a legnagyobb hátrány éppen őket éri majd.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik