Tenisz: „A Davis-kupa utánozhatatlan sorozat”

Vágólapra másolva!
2019.02.22. 11:21
null
David Haggertyt lenyűgözte a most zajló budapesti WTA-torna (Fotó: Koncz György)
David Haggerty, a Nemzetközi Teniszszövetség amerikai elnöke úgy véli, a hamarosan átalakuló Fed-kupa döntője Budapesten is lehet – az amerikai sportdiplomata emellett biztos a Davis-kupa madridi fináléjának sikerében.

 

– Milyenek a benyomásai a Hungarian Ladies Openről? Elégedett a verseny szervezésével, a körülményekkel?
– Le vagyok nyűgözve – felelte a Nemzeti Sportnak David Haggerty, a Nemzetközi Teniszszövetség (ITF) amerikai elnöke, aki a budapesti WTA-torna miatt is érkezett fővárosunkba. – Nagyon jól szervezett a torna, jól felszereltek az edzőpályák, a szálláslehetőségek kifogástalanok, finomak az ételek – fantasztikus munkát végzett a magyar szövetség!

– Hányadszor jár Budapesten?
– Ez a harmadik utam, először szűk három és fél évvel ezelőtt voltam itt. Csodálatos város, imádom. A Duna, körülötte Budával és Pesttel, egyszerűen festői, minél több embernek látnia kellene.

– Mi a véleménye általánosságban a magyar teniszről?
– Azzal kezdeném, hogy önöknél jelentős történelme van a sportágnak, amelyet kiváló játékosok alapoztak meg az évek során. Jó látni, hogy most is van egy-egy remek teljesítményt nyújtó női és férfi játékosuk, fejlődnek a juniorok, és keményen dolgozik a szövetség, hogy a versenyek szervezésével lehetőséget biztosítson a magyar teniszezőknek a profi ranglistára kerülésre, az előrelépésre.

A SZURKOLÓK IS POZITÍVAN FOGADTÁK

– Három hete lezajlott az átalakított Davis-kupa első köre. Milyen tapasztalatokat szerzett az új lebonyolítást illetően?
– Nagyon jól sikerült a februári forduló. Néhány párharc kifejezetten izgalmasan alakult, például a Szlovákia–Kanada mérkőzés, amely az utolsó meccsen dőlt el. Hogy két nyert szettig tartanak az összecsapások, azt a játékosok és a szurkolók egyaránt pozitívan fogadták. A tizennyolc csapatos döntő múlt heti madridi sorsolásán több nehéz csoport is kialakult, várjuk a további fejleményeket.

– Mit gondol, a novemberi madridi finálén ott lesz a legjobb teniszezők többsége? A világbajnok német Alexander Zverev már jelezte, semmiképpen sem vállal szerepet.
– Meglátjuk. Tudunk olyan topjátékosról, akinek a hazája bejutott a döntőbe, és ott lesz Madridban, de valóban vannak olyanok, akik nem vesznek részt az eseményen – ez egyébként a szövetségi kapitányok döntésén is múlik. A finálé igazán rangos és sikeres rendezvény lesz, ezt már Madrid városa, a helyszín és a körülmények is garantálják.

– Lát rá esélyt, hogy ha valami nem működne úgy, ahogy tervezték, később változtassanak?
– Az ITF mindig figyelemmel követi, amit csinál, és igyekszik előrelépni. A Davis-kupa történetében ez a harmadik típusú lebonyolítási rendszer. Amikor szükséges volt, a megfelelő időben változtattunk, úgyhogy közelről nézzük majd, mennyire működik jól az új projekt.

– Terveznek változtatni a Fed-kupa lebonyolításán is?
– Igen. Hasonló rendszerben, először otthon vagy idegenben játszanának a válogatottak, aztán a legjobb tizenkét csapat vívná a döntőt áprilisban. Körülnézünk, hol lehetne megrendezni, és Budapest is esélyes lehet arra, hogy vendégül lássa a Fed-kupa fináléját.

– Mikortól lépne életbe a rendszer?
– Az elképzelés egyelőre nincs jóváhagyva, de akár már jövőre, vagyis 2020-ban megtörténhet a váltás.

TOKIÓ UTÁN VÁLTOZTATHATNAK

WTA-TORNA-RENDEZÉS CSAK A SZÖVETSÉGGEL KÖZÖSEN
A Magyar Teniszszövetség (MTSZ) elküldte a Nemzeti Sportnak az állásfoglalását a Bukarest helyett a Római Teniszakadémiára tervezett júliusi versennyel kapcsolatban, ebből idézünk az alábbiakban: „A Hungarian Grand Prix WTA International-tenisztorna szakmai feltételrendszerének kialakítása kapcsán az MTSZ közvetlenül egyeztet majd az Emmi sportért felelős államtitkárságával, miután a WTA elnöksége meghozza döntését a verseny esetleges költözésével kapcsolatban. Fontos hangsúlyoznunk, hogy a sporttörvény értelmében profi teniszversenyt Magyarországon kizárólag a Magyar Teniszszövetség szakmai felügyeletével és együttműködésével lehet tartani, így többek közt a kormányhatározatban érintett, a WTA elnöksége által még jóvá nem hagyott torna is így rendezhető meg a jövőben, minden más hazai rendezésű nemzetközi teniszversenyhez hasonlóan.”

– A hírek szerint Lionel Messi is befektet a Kosmos nevű cégbe, amely a Davis-kupa reformja mögött áll. Beszélt már vele személyesen vagy telefonon?
– Nem, én Gerard Piquével tartom a kapcsolatot.

– És Piqué szereti a teniszt?
– Hogyne, fiatalon játszott, és korábban a négyből három Grand Slamet megnézett. Szenvedélyes rajongója a sportágnak, a családja és a gyermekei is űzik.

– A Davis-kupa és a 2020-ban startoló ATP-csapatverseny megfér majd egymás mellett?
– Két különböző viadalról beszélünk. A Davis-kupának száztizenkilenc évre visszanyúló történelme van, nemzetek néznek szembe egymással, ez egy utánozhatatlan sorozat. Az ATP-kupa az idény kezdetén lesz esedékes Ausztráliában, nem hasonlíthatjuk össze a kettőt.

– Várható, hogy a Davis-kupa átalakítása magával hozza az olimpiai kvalifikációs metódus megváltoztatását is?
– Tokió után vetünk egy pillantást a szabályokra, mert jelenleg évente csak kétszer szerepelhetnek a versenyzők a válogatottban a korábbi négy helyett, tehát szükséges lehet átszabni a rendszert.

– Mi a véleménye arról, hogy az új Transition Tour-rendszer miatt sok alacsonyabban rangsorolt játékos elégedetlen a kevesebb játéklehetőség miatt, több petíciót is aláírtak ellene? Helyesnek tartja az irányt, amerre az ITF halad ebben a kérdésben?
– Ezt a változtatást meg kellett lépnünk, fontos, hogy a versenyek hét napon belül véget érjenek. Az év első hat hete alapján jó eredményeket értünk el, de azt is látjuk, hogy vannak bizonyos korlátozások, ezért meglehet, huszonnégyről harminckettőre növeljük a selejtezőben induló versenyzők létszámát. Ezt átgondoljuk, és ajánlást fogalmazunk meg az elnökségnek. Szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy eléggé figyelünk-e a játékosokra.

HATVANÖT ORSZÁGBA UTAZOTT EL

– Lassan négy éve ön az ITF elnöke. Azt kapta, amire számított?
– Izgalmas négy esztendő áll mögöttem. A Davis-kupa és a Fed-kupa tekintetében kettős fejlesztést viszünk végbe, a Davis-kupa átalakításával nagyságrendileg több pénz jut az országoknak, hogy fejlesszék a sportágat, ezt fontos célként tűztük ki. Zéró toleranciát hirdettünk a dopping és a szerencsejátékok ellen, tehát nagyon tevékeny időszakon vagyunk túl. Hatvanöt országba utaztam el, hogy megismerkedjek a tagszervezetekkel és az álláspontjukkal. Nagy kihívás, hogy nem mindenki ért egyet bizonyos döntéseinkkel, de a változások szükségességét mindannyian elfogadják. A Davis-kupa átszervezése nagy pillanata volt az ITF-nek, hiszen a tagok több mint hetvenegy százaléka támogatta, és ez jelentős többség.

– Mit remél a sportág elkövetkező néhány esztendejétől?
– Javában zajlik az „ITF 2024” elnevezésű programunk, a változtatások sorát a Fed-kupával folytatjuk. A következő néhány évben új, fiatal generáció előretörésére számítok, és remélem, még sokáig versenyeznek azok a teniszezők is, akik hihetetlenül magas szinten képesek játszani a Grand Slam-tornákon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik