Szükség lesz rá – Győri Ferenc jegyzete

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2018.09.16. 23:18

Ha a csehek elleni vereség miatt első felindulásból bűnbaknak kiáltanák ki Fucsovics Mártont, és követelnék, most már soha többé ne jöjjön a Davis-kupa csapatba, azt javasolnánk, ne tegyék!

Valójában ha ő nincs és éveken keresztül nem teljesít jobban a válogatott mérkőzéseken annál, amire a világranglistán elfoglalt helyezése predesztinálja, akkor a világcsoport csupán álom maradt volna a mieinknek. A legújabb erőpróbán viszont Fucsovics – akinek a Magyar Teniszszövetséggel vívott csatája ügyében nem szolgáltatnánk igazságot – és a sérült Balázs Attila nem vett részt, így előtérbe kerültek a fiatalok és a rutintalanabbak a Tomás Berdych nélkül is masszív Csehország ellen. A 18 éves Piros Zsombor úgy verte meg a két éve salakon Novak Djokoviccsal is elbánó Jirí Veselyt, mintha élete huszadik ötszettesét játszotta volna – valójában még csak négy játszmán át tartó mérkőzést sem vívott soha korábban… A kiváló szervás, remekül párosozó Borsos Gábor évek óta várt a nagy lehetőségre a nemzeti csapatnál, most megkapta, és élt vele, Roman Jebavy harmadszorra sem bírta felülmúlni. Nagy Péter már a nehéz időkben is kulcsszerepet játszott, a Bosznia-Hercegovina, Bulgária és Izrael elleni ütközet során bravúros diadalokat aratott egyesben, ezúttal a párost is rá lehetett bízni. Valkusz Máté ugyan nem volt képes bravúrra, de Kuhárszky Zoltán edző vezetésével egyre jobb eredményeket produkál. És ha már Kuhárszky: a korábbi nagyszerű teniszező 2016 végén éppen Valkusz trenírozása miatt mondott le a szövetségi kapitányi posztról, miután 16 év elteltével ismét az euro-afrikai zóna egyes csoportjába vezette a férfiválogatottat. Utódja, Köves Gábor jó választásnak bizonyult, „őrizte a lángot”, elérte nemzeti csapatunkkal a világcsoportot.

Szinte biztos, hogy együttesünk februárban a csehektől elszenvedett vereség ellenére is ott lesz az újjászervezett Davis-kupa 24-es főtábláján.

Szóval, így is van ok a bizakodásra, a fiatalok kieresztették az oroszlánkörmeiket, de a nagy bravúrok által elért szint megtartásához Fucsovics Mártonra is szükség lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik