Roland Garros: Nadal alkalmatlannak és veszélyesnek tartja a torna labdáját

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2020.09.27. 08:51
null
Rafael Nadalnak a következő tizenöt napban meggyűlhet a baja az eddiginél nehezebb sárga játékszerrel (Fotó: AFP)
Rafael Nadal szerint pályafutása legnehezebb párizsi versenye következik, amelynek labdáját salakra alkalmatlannak és veszélyesnek tartja.

 

Vasárnap elkezdődik az idény hagyományosan második, ám ebben az évben harmadik, utolsó Grand Slam-tornája, a Roland Garros. A francia szövetséget rengeteg kritika érte, amiért mindenféle egyeztetés nélkül halasztotta májusról szeptember végére a versenyt, a saját kormányával és az egészségügyi hatóságokkal meg sokat harcolt a nézők beengedéséért, ám végül meg kellett elégednie napi 1000 értékesíthető jeggyel. A szervezők egyelőre nem kápráztatták el a sportolókat, akik a US Opennél rosszabb körülményekről számolnak be, az meg az őszi időpont hátránya, hogy a következő napokra rengeteg esőt jósolnak Párizsban, ami jelentős kihívás a tervezett menetrend megvalósításában.

Novak Djokovics
Függetlenül attól, hogy már átestem a koronavíruson, ugyanúgy teszteltek Rómában és Párizsban, mint a többieket. Egyetértek Rafával, a labda nehezebb, de az csak később derül ki, milyen hatással lehet ez a mérkőzésekre a hűvös időben, nedves salakon. Valószínűleg napról napra változnak majd a körülmények, ez jelentős kihívás.

A férfiaknál a legnagyobb esélyes természetesen Rafael Nadal, aki 2005 óta 12-szer nyerte meg a Roland Garrost, 93 összecsapáson győzött és csupán háromszor bukott el: a 2009-es nyolcaddöntőben a svéd Robin Söderling, az öt évvel ezelőtti negyeddöntőben a szerb Novak Djokovics ütötte ki, 2016-ban pedig a harmadik forduló előtt sérülése miatt feladta a küzdelmet. Az elképesztő eredmények és tapasztalat ellenére a 34 éves spanyol ritkán látott rossz hangulatban nyilatkozott a médianapon – és arról nem is beszélt, hogy a múlt heti római negyeddöntőbeli vereséggel eldőlt: karrierje során először salakon megszerzett trófea nélkül lép pályára Párizsban.

„Ez lesz a legnehezebb Roland Garrosom pályafutásom során – jelentette ki a 19-szeres Grand Slam-bajnok, aki újabb sikerével beérné a svájci Roger Federert az örökrangsor élén, bár már ezerszer elmondta, hogy nem ez határozza meg az életét, az edzésmunkáját, a motivációját. – Nem könnyű ilyen hidegben szabadtéren játszani, a pálya nagyon-nagyon lassú, a felkészülés a megszokottnál rövidebb volt. De azért vagyok itt, hogy harcoljak és megadjam magamnak az esélyt a végső győzelemre, tehát biztosan nem adom fel, mindent megteszek a sikerért. Jól ismerem ezt a versenyt, napról napra, türelmesen kell haladni.”

Dominic Thiem
„Úgy hallottam, végig esős idő lesz, tehát az juthat messzire a versenyen, aki képes kezelni a kellemetlen körülményeket. A US Open-győzelem után szükségem volt a pihenésre, ezért összesen hat napot edzek salakon, ebből négyet Párizsban, ami nem valami sok. Sajnálom a labdacserét, mert az előző volt a kedvencem, a mostani jóval lassúbb, nehezebb.”

Nadal súlyos kritikákat fogalmazott meg a Roland Garros új labdájával kapcsolatban. A franciák az eddigi Babolat helyett Wilsont használnak, ami nagyon nem tetszik a spanyol klasszisnak, aki úgy véli, az új játékszer nem alkalmas a salakpályás mérkőzésekre.

„Rettentően nehéz és lassú a labda, az én megítélésem szerint nem megfelelő erre a borításra. De semmi probléma, el kell fogadnom a kihívást, tudtam a felkészülés alatt, hogy ez vár rám   – szögezte le a spanyol.   – Remélem, a szervezők átgondolják ezt a döntésüket az idei verseny után. Meg kellene vizsgálniuk, a nehezebb labda hogyan befolyásolja a játékosok egészségét, mert szerintem veszélyes a vállra és a könyökre is. A sérülések szempontjából kockázatosabb versenyen veszünk részt, mint eddig, hiszen sokkal több erőt kell beleadnunk a labda elütésébe.”

Szombat délután közzétették az első, vasárnapi játéknap programját, amelyből kiderült, hogy három főtáblásunk, Babos Tímea, Balázs Attila és Fucsovics Márton is a jövő héten mutatkozik be a 2020-as, rendhagyó Roland Garroson.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik