Nem volt kérdés: Barty lett a Roland Garros női bajnoka

HARMATH ÁKOS (közvetítés), KLEIN RON (Párizs)HARMATH ÁKOS (közvetítés), KLEIN RON (Párizs)
Vágólapra másolva!
2019.06.08. 16:08
null
Az első puszi Grand Slam-győztesként (Fotó: AFP)
A francia nyílt teniszbajnokságon a viadal 8. kiemeltje, az ausztrál Ashleigh Barty nyerte meg a női egyes döntőjét miután a világranglistán 38., nem kiemelt, 19 éves cseh Markéta Vondrousová ellen 70 perc alatt 6:1, 6:3-ra diadalmaskodott.

 

ROLAND GARROS, PÁRIZS (42 661 000 euró, salak)
NŐI EGYES
DÖNTŐ

Ashleigh Barty (ausztrál, 8.)–Markéta Vondrousová (cseh) 6:1, 6:3

ÖSSZEFOGLALÓ

Három évvel ezelőtt, 2016 tavaszán tért vissza két év krikettezés után a profi tenisz világába az akkor 20 éves Ashleigh Barty, aki visszatérését követően a 623. helyen állt a világranglistán, s ha bárki azt mondja neki, hogy a 2019. június 9-én kiadandó rangsorban friss Roland Garros-győztesként a második helyet áll majd, vélhetően tesz az illető elmeállapotára néhány keresetlen megjegyzést.

Márpedig most éppen ez a helyzet: a 23 éves ausztrál játékos – remekül menetelve az elmúlt két hétben – bemasírozott a francia nemzetközi bajnokság döntőjébe, amelyben szombaton 70 perc alatt, két játszmában elsöpörte a 19 éves cseh Markéta Vondrousovát.

Ennek persze nem sok előjele volt, hiszen a korábbi Roland Garros-szereplésein Barty mindössze két mérkőzést nyert meg egyesben, igaz, ellenfele a 19 éves Markéta Vondrousová is csak egy nyert meccset tudott felmutatni az idei francia bajnokság előtt.

Barty hihetetlen magabiztossággal játszott az egész finálé alatt, s alig több mint tíz perc alatt kétszer is elvette a rendkívül sokat hibázó cseh lány adogatójátékát, s 4:0-ra elhúzott. Vondrousová ekkor ugyan visszavette az egyik brékelőnyt, ám ennél többre erejéből nem futotta, Barty előbb fogadóként csent el újabb játékot, majd adogatóként hozta a sajátját, s alig fél óra alatt 6:1-re megnyerte az első szettet.

A játék képe a második játszmában sem változott sokat, Barty rendkívül koncentráltan, jól összpontosítva játszott, míg Vondrousová sokat hibázott, s alig ütött nyerőt – először a második szett harmadik játékában fordult elő, hogy két nyerőt ütött egymás után, miközben az első szettben összesen volt két nyerő ütése.

Az ausztrál rögtön brékelőnybe került, majd ettől kezdve leginkább arra figyelt, hogysaját szerváit hozza, amit 5:3-ig sikerrel meg is tett, akkor pedig fogadóként újfent elvette a cseh lány adogatását, amivel megnyerte a második játszmát, egyben a Roland Garros női egyes versenyét is (6:3).

Ezzel Barty 1973 – a legendás Margaret Court utolsó Garros-sikere – óta az első ausztrál, aki megnyerte a női egyest a francia nemzetközi teniszbajnokságon, s a profi tenisz, az open éra 1968-as bevezetése óta az előbb említett Court és Evonne Goolagong után a harmadik ausztrál, aki a French Openen diadalmaskodott.

„Hihetetlen érzés öntött el, amikor az utolsó pontot beütöttem. Tökéletes mérkőzést játszottam, őrült két héten vagyok túl. Nagyon ideges voltam a döntő előtt, mert Markéta fantasztikus idényt fut, remekül teniszezett Párizsban idén. Ugyan ma nem sikerült neki, de biztos vagyok benne, hogy még sok nagy fináléban láthatjuk” – fogalmazott a friss győztes a pályán.

A MECCSLABDA


JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

2. JÁTSZMA

Ashleigh Barty hetven perc alatt győzött, első Grand Slam-torna-győzelmét aratva. Köszönjük kitüntető figyelmüket!

9. JÁTÉK – VONDROUSOVÁ ADOGAT A MECCSBEN MARADÁSÉRT

Bartyé az első pont, a második a csehé – az ausztrál tenyerese a hálóról kipattant oldalra, 15 egál. Újabb out Bartytól, 30:15. Ismét Barty ront, most hosszút üt, 40:15. Remekül futtatja ellenfelét az alapvonalon Barty majd szépen befejezi a poént, s egy újabb szép ponttal egyenlít, 40 egál. Barty keresztütése hálóról visszapattan a térfelére, adogatóelőny, amit azonban Vondrousová nem tud megcsinálni: kétszer is lecsaphatta a hálónál, de Barty végül hozta a pontot, egyenlő. Hosszabb menet végén a cseh a hálóba ütött. Fogadóelőny a mérkőzésért! Barty elsőre megcsinálta, Vondrousová kétségbeesett fonák emelését egész közelről csapta le, s ezzel megnyerte az idei Roland Garros női egyesét!

8. JÁTÉK – BARTY ADOGAT

Vondrousová méterekkel szélesre mér egy tenyerest, 15:0. Egy rossz fogadással 30:0. Egy újabbal pedig máris 40:0. Barty tenyereseivel szinte leüti a pályáról ellenfelét, majd egy háló közeli pöttyintéssel hossza a játékot, 5:3.

7. JÁTÉK – VONDROUSOVÁ ADOGAT

Vondrousováé az első pont, s amikor éppen egy órára fordul a játékidőt mérő óra Barty egyenlít, 15:15. Barty a hálóba fogad, 30:15, majd outot üt, 40:15. Hosszabb menet végén a cseh lány hálót talál, 40:30. Utána viszont Vondrousová bejön a hálóhoz, az ausztrál átemeli, de hosszú, 4:3.

6. JÁTÉK – BARTY ADOGAT

Barty nagyszerű rövidítését Vondrousová nem tudja befutni, 15:0. Vondrousov nem tudja a pályára tenni a ritörnt, 30:0. Barty is tud hibázni, a hálóba üt egy kétkezes fonákot, 30:15. Vondrousová szép fonák röptével egyenlít, 30: egál.Barty két nagyszerű tenyerese után a második már nem tudja visszaadni a cseh, 40:30. Barty nagyon megfuttatja a csehet, aki nem is éri el a rövidítést, 4:2.

5. JÁTÉK – VONDROUSOVÁ ADOGAT

Barty hálót üt egy hosszabb menet végén, majd egy rövidebb után outot, 30:0.Vondrousová újabb jó szerváját sem tudta jól fogadni Barty, majd Vondrousová rövidítése után Barty befutja, és átteszi, ám ezt meg Vondrousová érte be és ezzel hozza is a játékot, 3:2

4. JÁTÉK – BARTY ADOGAT

Barty első szerváját a cseh nem tudja pályára fogadni, a másodikat egy hosszabb játék után hozza, a harmadikat meg egy újabb ász értékű adogatás után. Ezt követően ugyan a cseh lány is csinál egy pontot, de Barty gyorsan 15-re nyert a játékot, 3:1.

3. JÁTÉK – VONDROUSOVÁ ADOGAT

Vondrousová előbb gyorsan hozza az első pontot, majd kettős hibát vét, ami után egy röptét ront el csúnyán, 15:30. Egy hosszabb menet végén aztán egyenlít a cseh, de bréklabdához jut Barty. Ezt viszont ásszal hárítja Vondrousová, 40:40. Előnybe kerül a cseh, de Barty hárítja és bréklabdához jut egy hosszabb menet végén, de Vondrousová egy ász értékű adogatással hárítja. Egy remek egyenes fonák után nála az előny – ez a játék is már hat perce tart –, és végül egy szép tenyeressel hozza is, 2:1.

2. JÁTÉK – BARTY ADOGAT

Vondrousová széleset üt, majd Barty talál hálót, 15:15. Egy hosszabb menet végén Barty nem túl jó átemelését a cseh kiüti szélesre, 30:15. Labda a 2:0-hoz az ausztrálnak – újabb hiba a csehtől, 40:30.Tökéletes emelés Vondrousovától a hálóhoz merészkedő Barty fölött, 40 egyenlő. Barty ász értékű szervája után nem tudja megcsinálni a játékot, ismét 40 egál. Egy remek keresztfonák Bartytól, de Vondrousová ismét hárít. Majdnem hat perce megy ez a gém. Vondrousová egy jó fogadás után lecsapja, bréklabda. Barty nagyon sokat fut ebben a menetben, végül a hálótól hárítja a fogadóelőnyt. Bejön a hálóhoz az ausztrál, Vondrousová háromszor próbálja átemelni, harmadjára azonban hosszú lett a labdája, és végül nagy nehezen de lezárja a játékot, 2:0.

1. JÁTÉK – VONDROUSOVÁ ADOGAT

Barty üt outot nyitásként, aztán Vondrousová kettős hibájával egyenlít az ausztrál. Újabb pont a csehtől, most jó lett a rövidítése, viszont Barty egy remek keresztütéssel egyenlít. Vondrousová jól jön be a hálóhoz, lecsapja, 40:30.Barty egy jó fonákkal egyenlít, majd egy szép röptével bréklabdához jut. Egy hálón megpattanó labda után pontos tenyeressel meg is csinálja Barty, 1:0.

1. JÁTSZMA

Bartynak 29 percre volt szüksége az első játszma megnyeréséhez. Főleg adogatójátékának köszönhetően nyerte könnyedén a szettet, de persze az is kellett, hogy a cseh lány ne találja játéka ellenszerét.

6. JÁTÉK – BARTY ADOGAT

Fogadóként Vondrousová begyűjti az első pontot, majd Barty egy ásszal egyenlít, 15 egál. Megint egy rossz rövidítés a cseh lánytól, Barty legyilkolja, majd két szettlabdához jut egy lecsapással. Vondrousová az elsőt hárítja, 40:30. A másodikat viszont megcsinálja az ausztrál egy szép egyenes tenyeressel, 6:1.

6. JÁTÉK – VONDROUSOVÁ ADOGAT

Barty villámgyorsan hozza az első két fogadásából a pontot, majd a harmadikat is egy hosszabb játék végén, három bréklabda, 0:40. Az elsőt kivédi a cseh,15:40. A másodikat is. Vondrousová kezd magára találni szép lassan, 30:40. Barty próbál rövidíteni, de a hálóba hullik a labda, egyenlő. Barty újabb bréklabdához jut, és miután Vondrousová elront egy könnyebb tenyerest, hozza is a játékot, 5:1.

5. JÁTÉK – BARTY ADOGAT

Bartynak most nem megy a szerva, két remek fogadással 0:30 Vondrousovának. A nagy szél zavarja Bartyt a szervában, de azért így is egyenlít egy gyors és egy hosszabb ponttal., 30:30.Vondrousová először jut bréklabdához, de nem tudja kihasználni, újabb rossz rövidítését Barty leöli a hálónál, egyenlő.Újabb fogadóelőny, miután Barty szélesre tesz egy keresztütést.Két szép tenyeressel végül hárítja Barty. Kettős hiba az ausztráltól, bréklabda.A harmadikat már megcsinálja a cseh: egy 18 ütéses labdamenet végét talál hálót Barty, 4:1.

4. JÁTÉK – VONDROUSOVÁ ADOGAT

Vondrousová rövidítését Barty befutja, s fonákkal hozza a pontot, 0:15. Vondrousová megüti a hetedik ki nem kényszerített hibáját, 0:30. Utána viszont egy jó adogatással szépít, s egy hosszabb menet végén egyenlít, 30:30. Vondrousová újabb rövidítése is rossz, bréklabda. Hárítja a cseh lány. Előnyben Barty egy hosszabb menet végén, de az újabb bréklabdáját nem tudja kihasználni, hosszút üt a hálótól. Még egy fogadóelőny, ezúttal Vondrousová üt hálót. Ezt már Barty megcsinálja, bár pontosabb úgy fogalmazni, hogy a cseh ront, 4:0.

Hét perc telt el a döntőből, eddig Barty ellenállhatatlan, Vondrousová pedig mintha pályán sem lenne.

3. JÁTÉK – BARTY ADOGAT

Rosszul fogad Vondrousová, 15:0. Barty remek tenyeres elütéssel hozza az újabb pontot, 30:0. Püff, egy újabb ász, 40:0.Ide-oda futtatja Barty ellenfelét, majd egy tenyeressel semmire hozza a játékot, 3:0.

2. JÁTÉK – VONDROUSOVÁ ADOGAT

Barty fogadóként hozza az első pontot – Vondrousová szélesre tette, 0:15. Új csúcs, 14 ütéses labdamenet, aminek a végén 0:30. Barty az alapvonalról a hálóba küld egy tenyerest, 15:30. Kettős hiba, két bréklabda, 15:40. Az elsőt hárítja a cseh lány, 30:40. Vondrousová világgá püföl egy tenyerest, brék, 2:0!

1. JÁTÉK – BARTY ADOGAT

Az ausztrál egy szép fonákkal kezd, 15:0.Egy gyors nyerő ütés után 30:0. Barty hosszút üt tenyeressel, de után az eddigi leghosszabb menet végén után egy ásszal meg is nyeri az első játékot, 1:0.

ELŐZMÉNYEK

Az idő jelenleg még jó, 18 fok van Párizsban., de nagy a szél, és vészjósló felhők is gyülekeznek a közelben.

Két perc a kezdésig, a játékosok bemutatása zajlik éppen, miközben ők melegítenek.

Hivatalosan 16.30-kor kezdődik a mérkőzés, a felek lassan megérkeznek a Philippe Chatrier stadionba, s megkezdik a melegítést.

Köszöntjük Olvasóinkat! A női döntő a tervek szerint 15.00 órától kezdődött volna, ám az előtte lévő, még szombaton elkezdett Djokovics–Thiem mérkőzés a viharos eső miatt az ötödik szett közepén Thiem 4:1-es vezetésénél félbeszakadt. Végül gigászi csatában, egy kétnapos, összesen 4 óra 19 perc hosszú mérkőzésen Thiem 6:2, 3:6, 7:5, 5:7, 7:5-re győzött, és bejutott a férfi egyes döntőjébe.

ÉRDEKESSÉGEK

Bárhogy is alakuljon az előttünk álló finálé, páratlanul meglepő párosítású döntőt hozott az idei Roland Garros női egyesének a küzdelme. Az, hogy a 8. kiemelt, ausztrál Ashleigh Barty döntőbe jutott, a kisebbik meglepetés, ám a világranglistán 38. helyen álló, 19 éves cseh hölgy, Markéta Vondrousová finálés szereplése legalább akkora meglepetés, mint Jelena Ostapenkokét évvel ezelőtti párizsi döntője és győzelme – a lett hölgy se a döntős szereplése előtt, se azóta nem nyert egyesben meccset a Garroson.

Ami a győztes mérkőzések számát illeti, a mai két szereplőnk sem bír túl sok ilyennel a női egyesben az idei torna előtt. A hatodik párizsi Grand Slam tornáján szereplő ausztrál Barty 2013-ban és tavaly egy nyert meccsel búcsúzott az egyestől, míg a harmadik Roland Garrosán induló cseh hölgy két éve nyert egy mérkőzést, vagyis ketten együtt nyertek három mérkőzést egyesben az idei Garros előtt.

Az elődöntőben Barty egészen szürreális mérkőzésen három szettben verte a torna felfedezettjét, a mindössze 17 éves Amanda Anisimovát, míg a szintén csak 19 éves Markéta Vondrousová két szoros játszmában diadalmaskodott Konta Johanna fölött.

A döntő két résztvevője, eddig két alkalommal találkozott egymással, s mindkétszer Barty győzött két játszmában: egyszer füvön, egyszer kemény pályán verte meg a cseh hölgyet.

A most is csak 23 éves ausztrál Barty a 2014-es US Open után bejelentette, hogy felhagy a profi tenisszel, s azzal a lendülettel hazájában el is ment krikettezni.Végül 2016 tavaszán tért vissza a „fehér sport” világába.

Vondrousová nem kacérkodott más sportággal, ő egy makacs könyök sérülés miatt hagyott ki fél évet 2016-ban, majd következő év februári visszatérése után sorozatban húsz meccset megnyerve diadalmaskodott négy ITF-tornán, majd első WTA tornáját svájciban meg is nyerte, majd két éve májusában bekerült a világranglista első 100 helyezettje közé, s akkor másfél hónappal tizenhetedik születésnapja előtt a legfiatalabb versenyző volt a top százban.

A torna adatbankja ide kattintva elérhető.

Barty vagy Vondrousová nyeri a tornát a nőknél (Fotó: AFP)
Barty vagy Vondrousová nyeri a tornát a nőknél (Fotó: AFP)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik