Poland Garros – így hódította meg egy 19 éves lengyel lány Párizst

Vágólapra másolva!
2020.10.11. 11:18
null
Iga Swiatek a nyáron leérettségizett, és szombat óta már a Roland Garros győztesének mondhatja magát (Fotó: Reuters)
Poland Garros Párizsban! Ahogy beszámoltunk róla, a lengyel Iga Swiatek lett hazája első egyéni Grand Slam-bajnoka, miután az idei Australian Open-győztes amerikai Sofia Kenin ellen sem veszített játszmát.

Novak Djokovics a szombati átmozgató edzésről az öltöző felé tartva megállt az egyik televízió előtt, nézte néhány percig, aztán csak annyit mondott: „Wow!”

A vasárnapi fináléra készülő szerb klasszis a Roland Garros női egyes döntőjének utolsó játékait figyelte, amelyen a mindössze 19 esztendős lengyel Iga Swiatek félelmetes magabiztossággal, 6:4, 6:1-re legyőzte az amerikai Sofia Kenint, így pályafutása első felnőtt-trófeáját egy Grand Slam-tornán emelhette a magasba.

Egyoldalú mérkőzésen dőlt el a végső győzelem sorsa. Egyrészt azért, mert nem dísznek kötötték be Kenin combját, láthatóan lassabban és nehezebben mozgott, az adogatások előtti felugrása sem volt természetes, a második szettben ápolni is kellett. Másrészt viszont nem csupán a 21 éves teniszező egészségügyi állapotán múlt: Swiatek gyakorlatilag letarolta a női főtábla mezőnyét. Hét párizsi mérkőzésén hatszor úgy ülhetett le az első szünetben, a harmadik játék végén, hogy brékelőnybe került; csupán 23 gémet veszített el a fináléig vezető úton; kiütötte a legnagyobb favoritot (Simona Halep), a tavalyi döntőst (Markéta Vondrousová) és az idei Australian Open bajnokát (Kenin); háromnál többször senki sem hozta az adogatójátékát ellene.

A lengyel lány – akinek vezetékneve anyanyelvén azt jelenti, karácsony – mindenféle bizonytalanság, dráma, összeomlás nélkül haladt pontról pontra, mérkőzésről mérkőzésre, és egyszer sem hagyta cserben agresszív taktikája. Swiatek 2007 óta az első győztes, aki játszmát sem veszített a trófeáig vezető úton, Steffi Graf 1988-as sikerét követően a 28 elveszített gém a legkevesebb a Roland Garros nyertesétől, nem mellesleg a legfiatalabb párizsi bajnok Rafael Nadal 2005-ös diadalától számítva – a lengyel lány kedvenc teniszezője ugyancsak 19 évesen ért fel először a csúcsra, vasárnap 15 órától 13. Roland Garros-trófeájáért küzd majd Djokoviccsal.

Swiatek eddig félprofinak hívta magát, hiszen nyáron érettségizett le, sokszor edzett hajnalban, iskola előtt, a tanulás miatt kialvatlanul – talán egészen másképp alakul minden, ha nem halasztják el a világjárvány alatt májusról szeptember végére a versenyt, és a vizsgaidőszak előtt kellett volna pályára lépnie. Szombattól ő hazája első egyéni Grand Slam-bajnoka, mert ez még a tíz éven keresztül a top 10-ből kiüthetetlen Agnieszka Radwanskának sem sikerült – nem véletlen, hogy az egyik lengyel lapnak már a szombati száma is teli címlappal és „Poland Garros” felirattal jelent meg.

Azt majd az idő eldönti, hogy Swiatek hasonló karriert fut-e be, mint a lett Jelena Ostapenko, aki 2017-ben ugyancsak a Garroson szerezte meg első trófeáját, ám azóta sem jutott újra Grand Slam-döntőbe, vagy a lengyel megragad az élmezőnyben. A viadalt még az 54. helyen kezdte a világranglistán, sikerével viszont a 17. pozícióba léphet hétfőtől.

A finálé előtt egyébként elárulta, Keninnel ellentétben ő nem mondja ki, hogy kizárólag a győzelmet tudja elfogadni. Ugyanolyan mérkőzésként gondol a döntőre, mint a többire, és nem érzi úgy, hogy feltétlenül nyernie kell, mert megérkezett az élmezőnybe, és lesz még alkalma rá.

„Körülöttem káosz van, de a fejem tiszta, ez a legfontosabb” – szögezte le szombat délelőtt. Néhány órával később nem csupán a fejében volt tisztaság: a díjátadó úgy kezdődött, hogy a francia szövetség elnökét, Bernard Giudicellit, illetve a 20 évvel ezelőtti francia bajnoknőt, Mary Pierce-t arra kérték, első lépésként fertőtlenítsék a kezüket.

Bár az idei Roland Garroson az anyagi problémák miatt a végső győztes pénzdíját 30 százalékkal csökkentették a tavalyihoz képest, Swiatek így is hazavihet 1.6 millió eurót, azaz 570 millió forintot – abból azért lehet már valami szépet venni karácsonyra.

LEWANDOWSKI IS GRATULÁLT

Miután a 19 éves játékos lett az első lengyel teniszező, aki egyesben Grand Slam-tornát nyert, számos híresség gratulált neki a honfitársai közül.

„Nagy köszönet és gratuláció Swiateknek! Történelmi nap ez Lengyelországnak, a lengyel sportnak és a lengyel tenisznek. Bravó!” – írta közösségi oldalán Andrzej Duda államelnök.

Mateusz Morawiecki miniszterelnök úgy vélekedett, élete eddigi legnagyobb sikerét érte el a játékos, de ez nem az utolsó Grand Slam-győzelme volt.

„Elképesztő történet, amelyet ez a fiatal lány írt a Roland Garroson! Párizs ma lengyel!” – írta szombaton a kormányfő.

„Micsoda elképesztő siker, milyen nagyszerű történet! Szép munka volt!” – írta Robert Lewandowski, a Bayern München labdarúgója.

Korábbi teniszezők közül Radwanska, Mats Wilander és Chris Evert is dicsérte a fiatal lengyelt.

Wilander szakkommentátorként például úgy fogalmazott, Swiatek felszabadultnak, nyugodtnak tűnt, és a viselkedéséből arra lehet következtetni, hogy sok trófeát fog nyerni a jövőben.

A hétszeres párizsi győztes Evert rávilágított, hogy a friss győztes két hétig ragyogó teniszt mutatott be, és még sok Grand Slam-siker áll előtte.

Tracey Austin szerint – aki 16 évesen megnyerte az amerikai nemzetközi bajnokságot 1979-ben – öröm nézni Swiatek játékát, és még sok trófea vár rá. (MTI)


ROLAND GARROS, PÁRIZS (35 025 914 euró, salak)
NŐI EGYES, DÖNTŐ
Swiatek (lengyel)–Kenin (amerikai, 4.) 6:4, 6:1


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik