Ne felejtsünk! – Klein Ron jegyzete

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2020.02.23. 00:28

A Magyar Közlönyben megjelent határozat alapján a kormány 221 millió forinttal támogatja a Magyarország–Belgium Davis-kupa-párharc debreceni megrendezését. A döntésért jár a köszönet, hiszen a Magyar Teniszszövetség saját forrásaiból nem tudta volna lebonyolítani az összecsapást, a pályaválasztói jog felcserélése pedig súlyos büntetéssel és kínos magyarázkodással járt volna.

A pénz tehát megvan, a jegyértékesítés elkezdődött, férfiválogatottunkat márciusban itthon, a Főnix Csarnok salakos pályáján láthatjuk, de bízom benne, hogy a történet itt nem ér véget. Az adófizetők megmentették a szövetséget a szégyentől, de ettől még nem maradhat el a felelősségre vonás, a következmény: hogyan fordulhat elő, hogy az MTSZ képtelen megrendezni egy, a kötelező ceremóniákkal, sorsolással, sajtótájékoztatókkal együtt négynapos eseményt a saját költségvetéséből? Pedig a Nemzetközi Teniszszövetség fedezi a kiadások egy részét, pénzdíj is jár a pályán elért eredményekért, az esetleges továbbjutás jutalma meg a madridi szuperdöntő lenne, ami anyagilag (is) maga a paradicsom.

Ó, és ne feledjük azt a talán nem túl szigorú elvárást, hogy az MTSZ-nek lehetnének saját szponzorai, amelyek segítségével – állami támogatás nélkül (!) – lebonyolítható egy válogatottbeli párharc. A sportot támogató kormány előtt is rendeztek ám hazai mérkőzéseket a Davis-kupában, és nem kellett feladni a pályaválasztói jogot akkor sem, ha nem jutott soron kívül, az utolsó pillanatban megítélt közpénz a szervezésre, pedig akkoriban éhen haltak az egerek a székházban...

Ki kell derülnie, hogy mi történt a szövetségnél az elmúlt években, a növekvő kormányzati források mellett miért halmozott fel több száz milliós adósságot, hogyan jutottunk el a súlyos konfliktusokig.

Tanulni kell a hibákból – ennek első lépése volt a régóta indokolt főtitkárváltás –, mert a teniszezők nem ilyen hátteret érdemelnek. Babos Tímea személyében miénk a világ legjobb női párosjátékosa; Fucsovics Mártonnak és Balázs Attilának hála 35 év után újra két magyar férfit jegyeznek a top 100-ban – utóbbi kettő segítségével reális esélyünk van arra, hogy legyőzzük a belgákat és bejussunk a Davis-kupa fináléjába.

Talán a madridi repülőjegyek kapcsán nem kellene külön állami támogatásban reménykedni…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik