Magyarok! – Klein Ron jegyzete

KLEIN RONKLEIN RON
Vágólapra másolva!
2020.01.24. 23:43

A teniszben speciális a játékos és az edző kapcsolata, hiszen körülbelül 30 hetet töltenek együtt a szezonban, közösen repülnek, étkeznek, gyakorolnak és pihennek a világ minden táján – az egyik grúz férfi teniszező német trénere azt mondta nekem, akkor jó a közös munka, ha a sportoló nem fél szellenteni mestere társaságában. Hogy ki mit mer megtenni az edzője előtt, arról nincsenek bővebb információim, de az biztos, hogy Nagy Zoltán lesz ott az Australian Open centerpályája, a Rod Laver Arena szakvezetőknek fenntartott páholyában a Roger Federer elleni nyolcaddöntőben, nem Andre Agassi, pedig a papírforma alapján tanítványának, a bolgár Grigor Dimitrovnak kellene játszania a svájci legendával, nem Fucsovics Mártonnak.

A legjobb magyar teniszező finoman fogalmazva is meglepő döntést hozott, amikor Nagyot és Jancsó Miklóst szerződtette Olivier Tauma helyére, de melbourne-i eredményei, kiegyensúlyozott teljesítménye, jó hozzáállása őt igazolja: két éve Sávolt Attilával, most Naggyal jutott a legjobb 16 közé Grand Slam-tornán, míg az elismert, tapasztalt franciával tavaly meg sem tudta közelíteni a mostani produkciót a legnagyobb versenyeken. Nagy és Jancsó először a Nemzeti Sportnak nyilatkozott két hónappal ezelőtt, és már akkor szimpatikus volt, milyen pozitívan, óriási alázattal és elszántsággal beszéltek új feladatukról – pedig azon a szürke csütörtök délutánon rettenetesen távolinak tűnt a „főműsoridő”, az első Grand Slam-torna.

A két családos ember megállapodott abban, hogy az év elején Nagy Zoltán utazik Dohába és Ausztráliába, míg Jancsó az európai versenyekre kíséri el Fucsovicsot: amikor Nagynak felvetettem, hogy néhány héttel később talán a Rod Laver Arena edzői páholyában ülhet, elmosolyodott, és azt felelte, nagyon szeretne ilyen inspiráló közegben dolgozni és bizonyítani. Jancsó abban reménykedett, ha jó eredményeket érnek el, azzal több edzőnek és játékosnak adnak hitet, hogy igen, Magyarországon is megfelelőek a szakemberek, a külföldiek tapasztalatbeli fölényét pedig szorgalommal, elszántsággal és nyitottsággal lehet kompenzálni.

Abban bízom, hogy Fucsovics példáján a tenisz mellett más sportágakban is elgondolkoznak: nem feltétlenül jobb egy szakember csak azért, mert – nem magyar.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik