A nemzetközi szövetség (ITF) szerdai, londoni sorsolását a Köves Gábor irányította magyarok kiemeltként várták, így biztos volt, hogy nem kiemelt ellenfelet kapnak. Válogatottunkat – amely a múlt hétvégi, németek elleni selejtezőben 5–0-ra alulmaradt – negyedikként húzták ki, és az ukránokat kapta ellenfélül.

A rivális jelenlegi legjobb játékosa az ATP-világranglistán 136. helyen álló 33 éves Szerhij Sztahovszkij, aki pályafutása legjobbjaként 2010-ben a 31. volt. A további legelőkelőbben rangsorolt ukrán teniszező Illja Marcsenko (393.) és Alekszandr Dolgopolov (508.), előbbi 49., utóbbi 13. volt karrierje csúcsán.

„A hazai pálya mindig kedvező, örülök, hogy itthon játszhatunk – nyilatkozott a magyar szövetség honlapjának Köves Gábor szövetségi kapitány. – Alekszandr Dolgopolov sokáig sérült volt, tavaly május óta nem is játszott tétmérkőzést és a Davis-kupában sem mindig játszik, de Sztahovszkijt jól ismerem, ő egy nagyon képzett játékos. Azt gondolom, hogy a sorsolásra nem panaszkodhatunk, a ranglista-helyezéseket tekintve egyenrangú az ellenfél, de nagyon sok függ attól, hogy nálunk kik állnak majd rendelkezésre, kik lesznek egészségesek a találkozó időpontjáig.”

A szövetség közlése alapján a magyarok eddig kétszer játszottak az ukránokkal és mindkétszer kikaptak, 1997-ben Budapesten, 2005-ben pedig Donyeckben.

A hét osztályozós párharc győztese jövőre is a világcsoport selejtezőjében szerepelhet, míg a vesztesek az euro-afrikai zónában lépnek majd pályára.

A kétnapos csatározásokat szeptember 13-14-én, vagy 14-15-én rendezik. A selejtezőhöz hasonlóan az első napon két egyéni mérkőzésre kerül sor, míg a másodikon a páros mellett újabb két egyes meccset rendeznek.