Davis-kupa: Nem gondoltam volna, hogy ennyire elhúzok – Piros

GYŐRI FERENC (Frankfurt)GYŐRI FERENC (Frankfurt)
Vágólapra másolva!
2019.02.01. 22:19
null
Piros Zsombor meglepte Kohlschreibert, de végül a rutin győzött (Fotó: AFP)
Piros Zsombor saját elmondása szerint élete egyik legjobb meccsét játszotta pénteken Frankfurtban Philipp Kohlschreiber ellen a tenisz Davis-kupa selejtezőjében. A győzelem így sem jött össze, az első nap után 2:0-ra vezetnek a házigazdák.

„Életem egyik legjobb meccsét játszottam, képességeim maximumánál is többet adtam ki magamból – mondta Piros Zsombor. A második szettben 3:1, 40:15-nél nagy esélyem volt, de Kohlschreiber nagyon tapasztalt teniszező. A harmadik játszmában problémám volt a lábammal, de nem vészes, inkább csak elővigyázatosságból hívtam be a fizioterapeutát, apró húzódást éreztem, szombatra rendben leszek.”

„Nem szoktam ezen a szinten játszani, pályafutásom során öt-hat ilyen nehéz mérkőzésem volt összesen, de napról napra azért küzdök, hogy jobb legyek. A világranglistán elfoglalt helyezésemnél jóval magasabb színvonalon teljesítettem, de azt tudtam, hogy képes vagyok felvenni a versenyt ilyen kaliberű játékossal is. Hatalmas csata volt, nem gondoltam volna, hogy ennyire elhúzok a meccs első felében, hiszen Kohlschreiber nagyokat üt és rettenetesen stabil.”

„A végén is elégedett voltam, persze szomorúságot okozott, hogy elbuktam, de nagyon örülök, hogy megint válogatott mezt húzhattam, imádok a hazámért játszani. Hatalmas hibát nem követtem el, nem lehetek mérges magamra, leszámítva talán az említett szervagémet, amikor a rivális kihúzta magát a gödörből. Ha észrevette, hogy bevillant a fejembe a győzelem, rutinosabb, mint gondoltam, valóban így történt. Nem szabad elgondolkozni ezen, Andre Agassit idézve legrosszabb esetben is csak akkor futhat át az agyadon, ha te szerválsz és mérkőzéslabdád van, de ezt csupán a legjobbak bírják megcsinálni. Éppen 3:1, 40:15-nél jutott eszembe, de nem ez volt a fő oka a vereségemnek. Köves Gábor jókat mondott, körülbelül száz hasznos dolgot, neki is köszönhető, hogy fel tudtam venni a versenyt a némettel. Egyet nem fogadtam meg, fontos pillanatban kérte, hogy kicsit álljak hátrébb a ritörnnél, hogy stabilabban tudjam visszaütni, de olyan régen csináltam ezt, hogy nem tettem így.”

A németek tudták, mire számítsanak Piros esetében.

„Két héttel ezelőtt itt a szomszédban, Koblenzben láttam játszani Zsombort, ahhoz képest most sokkal jobban adogatott és remek ütéseket mutatott be. Az elemzéssel alapvetően nem volt baj, előfordul az, hogy valaki felülmúlja a megszokottakat, ez teljesen természetes” – mondta Michael Kohlmann, a német válogatott szövetségi kapitánya.

„Erősen kezdte a találkozót ellenfelem és sok segítséget kapott az edzőjétől. A fordulópontot az jelentette, hogy sikerült javítanom a játékomon és agresszívabbá válni. A videoelemzés során levontunk néhány tanulságot Zsombor játékából, de ezek egyáltalán nem köszöntek vissza a pályán, változtatni kellett. Az elején nem voltam eléggé felszabadult, aztán egy kicsivel felülmúltam Zsombort a fontosabb játékelemekben, megküzdött a hosszabb labdamenetekkel és talán már a győzelem járt a fejében. Nekem sikerült végig a mérkőzésre koncentrálnom és a nagyobb tapasztalatom is hasznosult” – értékelt a mérkőzés utánPhilipp Kohlschreiber.

A második meccsen Alexander Zverev simán hozta a papírformát Nagy Péter ellen, de szimpatikusan nyilatkozott.

„Könnyebb volt, mint néhány meccsem és az eredmény is azt mutatja, hogy simán alakult, de folyamatosan koncentrálnom kellett. Hogy Pétert nem jegyzik a ranglistán, a Davis-kupában nem számít, hiszen a hazáját képviseli. Nem most játszottam a legjobban, de lendületesen kezdtem és nagyon motivált voltam, megtettem, ami tőlem telik” – mondta a világelithez tartozó német.

„Mindent megtettem, nagyon jól éreztem magam, életre szóló élmény ilyen kvalitású játékos ellen játszani ilyen remek közönség előtt. A csapattársak és az edzők végig biztattak, tudtam örülni minden megnyert pontnak. Majdnem a maximumot kihoztam a meccsből, sajnálom, hogy nem tudtam szorosabbá tenni. Próbáltam a saját játékomra figyelni, rendre csak a következő pontra fókuszálni. 2013-ban salakpályán vertem meg Saschát, akkor is lehetett látni, hogy óriási tehetség. Hat évvel ezelőtt is nagyokat ütött, de többet hibázott, most még nagyobbakat üt és hihetetlen sebességgel, jó helyre szervál. Jól mozog, élesen és hosszan játszik, nem csoda, hogy megnyerte a világbajnokságot. Most egy-egyre állunk… Szombaton a párosban a német csapat az esélyesebb, de nagyon sokszor bebizonyosodott már, hogy a magyar válogatott képes a bravúrra. Borsos Gáborral a csehek ellen is sikerült meglepetést szereznünk, megpróbálunk mindent, úgy megyünk fel a pályára, hogy győzni akarunk” – fogalmazott Nagy Péter.

TENISZ, DAVIS-KUPA
SELEJTEZŐ, FRANKFURT
AZ ÁLLÁS AZ 1. NAP UTÁN
Németország
–MAGYARORSZÁG 2:0
Philipp Kohlschreiber
–Piros Zsombor 6:7 (6–8), 7:5, 6:4
Alexander Zverev
–Nagy Péter 6:2, 6:2

SZOMBAT, 12.00
Jan-Lennard Struff, Tim Pütz–Nagy Péter, Borsos Gábor
VASÁRNAP
Alexander Zverev–Piros Zsombor
Philipp Kohlschreiber–Nagy Péter

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik