Davis-kupa: Valkusz megszorította Veselyt, egyenlítettek a csehek

KLEIN RON (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (közvetítés)KLEIN RON (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (közvetítés)
Vágólapra másolva!
2018.09.16. 12:51
null
Valkusz Máté nagyot küzdött, de kikapott (Fotó: Dömötör Csaba)
A tenisz Davis-kupa világcsoportjának osztályozóján a magyar válogatott 2:1-es előnyből kezdte a vasárnapi, döntő napot s az első meccsen Valkusz Máté négy szettben kikapott Jirí Veselytől. Mindez azt jelenti, hogy a rövidesen kezdődő Piros Zsombor–Lukás Rosol mérkőzés dönti el a párharc sorát.

 

TENISZ DAVIS-KUPA
VILÁGCSOPORT, OSZTÁLYOZÓ, BUDAPEST (Lurdy Ház parkolója)
3. NAP
Negyedik mérkőzés
Valkusz Máté–Jirí Vesely 7:6 (7–4), 3:6, 2:6, 4:6

Magyarország–Csehország 2:1
Piros Zsombor–Jirí Vesely 3:6, 6:4, 4:6, 7:6, 7:5
Valkusz Máté–Lukás Rosol 1:6, 2:6, 4:6

Borsos Gábor, Nagy Péter–Roman Jebavy, Lukás Rosol 3:6, 4:6, 6:1, 6:2, 6:4

ÖSSZEFOGLALÓ

MINTHA LEKAPCSOLTÁK VOLNA A VILLANYT

„Szett- és brékelőnyig jól éreztem magam a pályán, de akkor a testem azt mondta: nem – kezdte értékelését Valkusz Máté. – Mintha lekapcsoltak volna egy villanyt. Meghúztam a combom, rám jött a görcs, nagyon rossz volt, senkinek nem kívánom az ilyesmit. Történt már velem ilyen, általában fel szoktam adni a meccset, de most nem volt olyan nagy görcs, ezért nem küzdöttem maximálisan pár játékban, hogy ne kelljen feladnom. Utána kaptam masszázst, sót a vizembe, kimentem a mosdóba, aztán úgy éreztem, mintha újra felkapcsolták volna a villanyt. Sajnálom a történteket, mert vezettem, ez egy nyerhető meccs volt. A péntekinél összehasonlíthatatlanul jobban játszottam. A testem sok mindent nem tolerál ételben és italban, mindent diétaszerűen kell csinálnom, ami nagy hátrány nekem. Fél éve keressük a lehető legjobb megoldást a németországi orvosommal.”

Másfél szettig úgy tűnt, Valkusz Máté képes lesz lezárni a Csehország elleni párharcot a világcsoport rájátszásának vasárnapi, utolsó játéknapján. A pénteken három szettben vereséget szenvedő 20 éves teniszező nagyszerűen teljesített a Piros Zsomborral szemben két napja elbukó Jirí Vesely ellen, az első szettet behúzta, a másodikban pedig brékelőnybe került.

Sajnos hiába a közönség támogatása, Valkusznak fizikai problémái voltak a mérkőzés közepén, görcsölt a combja, rosszul érezte magát a salakon, az addigi 190 km/órás szervákból 140 lett, az elérhetetlen labdák visszaütéséből pedig fájdalmas sántikálás. Egy darabig úgy tűnt, Valkusz feladja a mérkőzést, ám nem tette, labdamenetről labdamenetre tért vissza az ereje, így a negyedik játszmában 5:1-ről is képes volt 5:4-re feljönni. Az igazán nagy bravúr viszont nem sikerült, a top 100-as, jóval rutinosabb Vesely le tudta zárni az összecsapást, 6:7, 6:3, 6:2, 6:4-re győzött, így 2–2-re módosította az állást.

Az ötödik, mindent eldöntő mérkőzésen Piros Zsombor és Lukás Rosol találkozik, a nyertes válogatott kiemeltként várhatja a jövő évi világcsoport sorsolását.

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

Ezzel a csehek megnyerték a mérkőzést, s egyenlítettek, a párharc állása 2:2, a hamarosan kezdődő Piros Zsombor–Lukás Rosol találkozó dönt.

4. JÁTSZMA

9. JÁTÉK

Vesely adogat. Megint a meccsért szervál a cseh.Azzal nyit, hogy szélesre püföl egy tenyerest. Aztán hozza a következő két pontot, 30:15. Egy óriási menet során Valkusz mindent befutott, visszaadott, majd a hálóba ütött egy könnyű tenyerest. 40:15. Három meccslabda Veselynek A háromból az elsőt meg is csinálja, 4:6!

9. JÁTÉK

Valkusz adogat. Az első szervája jó, hozza a pontot, a másodiknál Vesely széleset üt, 30:0.Egy újabb pont után Vesely hosszúra üt, semmire hozta Máté a szerváját, 4:5.

8. JÁTÉK

Vesely adogat a meccsért. Szélesre üt tenyeressel Vesely.Egy szép keresztütéssel már 0:30, aztán Vesely kettős hibája után Valkusz három bréklabdához jut. Az első kettőt hárítja a cseh, 30:40. A harmadikat is hárítja, miután Máté hosszút üt. Egyenlőnél a székbíró ad meg pontot, miután a vonalbíró késve mondta be az outot, újrajátsszák a pontot, amit Vesely elront, újabb bréklabda Máténak. Remek elütéssel megcsinálta a bréket Valkusz, 3:5!

7. JÁTÉK

Valkusz adogat. Az első szerváját elviszi a cseh, a másodikat hozza Valkusz, a harmadikat hosszú játék végén a cseh szerzi meg, 15:30. Vesely rövidítése a hálóban köt ki, Valkusz aztán szélesen üt, meccslabda Veselynek. Szép tenyeresselhárít Máté. Egy lecsapás után pedig már nála az előny. Vesely szélesre húz egy fonákot, 2:5.

6. JÁTÉK

Vesely adogat. Két játékra a meccstől a cseh. Magabiztosan hozza az első két szerváját, 30:0. A negyediket is. Három labdája van az 5:1-hez.Egy is elég volt neki... 1:5.

5. JÁTÉK

Valkusz adogat. Rosszul indít, a hálóba üt tenyeressel, majd egy kettős hibával. Vesely a hálóba "tenyerel", 15:30, aztán hosszút üt,de székbíró megadja neki a pontot, három bréklabda. Az elsőt meg is csinálja a cseh, 1:4.

4. JÁTÉK

Vesely adogat. Egy ásszal kezd. Aztán jól futtatja Valkuszt, de hosszút üt, 15:15. Egy nagy erejű szerva után Valkusz üt a hálóba, 40:15. Ászértékű szervával fejezi be, 1:3.

3. JÁTÉK

Valkusz adogat. Nyitásként egy 19 fölötti szervával kezd, de a cseh egyenlít, de Valkusz egy jó tenyeressel, majd a hálónál ügyeskedve 40:15-re meglép. Biztos kézzel hozza is a játékot a magyar fiú, 1:2.

2. JÁTÉK

Vesely adogat. Valkusz szépen átemeli a hálóhoz bejövő cseh ellenfelét, 0:15. Vesely is csinál egy pontot, aztán Máté egy hosszú menet végén kényszeríti hibára Veselyt, 15:30, Egy újabb szép Valkusz-pont után a cseh befejezi a gémet, 0:2.

1. JÁTÉK

Folytatjuk, Valkusz adogat. Szép ponttal kezd, jó a tenyeres egyenese, 15:0, s hozza a második pontját is, de Vesely visszajön, egyenlít, 30:30. Majd egy tenyeres elütéssel bréklabdához jut, amit meg is csinál. Pontosabban Valkusztól megkapja ajándékba egy kettős hibával, 0:1.

3. JÁTSZMA

8. JÁTÉK

Vesely adogat. A cseh a játszmáért szervál. Egy remek tenyeressel szerzi az első pontját, egy gyors labdamenet végén a másodikat, 0:30. Valkusz széleset üt, három játszmalabda Veselynél. Ásszal meg is csinálja, 2:6.

7. JÁTÉK

Valkusz adogat. A hálóba ütött tenyeressel kezd, majd Vesely átemeli, 0:30. Úgy tűnik, Valkusz elfogyott – fizikailag. Három bréklabdához jut a cseh, és az elsőt meg is csinálja. 2:5.

6. JÁTÉK

Valkusz vádliját és combját kell kicsit meggyúrni a szünetben. Vesely adogat. Valkusz futtából elront egy tenyerest, majd hibáz még egyet, sőt, még egyet, 40:0. A ritörn nem talál pályát, ott a gém, 2:4.

5. JÁTÉK

Valkusz adogat. Na, végre ismét pontot szerez. 15:0. Vesely gyorsan egyenlít. Egy szépen visszahúzott tenyeressel 30:15. A fonák elütés nem jön be Valkusztól, 30:30.Vesely mér hosszúra egy tenyerest, ami után Valkusz egy szép ponttal hozza a játékot, 2:3. Ez most fontos volt.

4. JÁTÉK

Vesely adogat. Gyorsan hozza első két szerváját. Pardon, első hármat, 40:0.Aztán a negyediket is. Nyolc pont egymás után a csehé. 1:3.

3. JÁTÉK

Valkusz adogat. Vesely hosszút üt, aztán Máté jól röptézik a hálónál, 30:0. Most Valkusz üt hosszút, majdVesely csinál egy szép pontot, 30:30.Bréklabdához jut a cseh, amit elsőre meg is csinál. Pontosabban Valkusz üt hosszút. Zsinórban négy elvesztett labda...1:2.

2. JÁTÉK

Vesely adogat. Egy jó szerva után egy nagyon hosszú labdamenetet nyer meg Valkusz egy jó fonák egyenessel. 15:15. Vesely kerettel találja el a labdát,utána pedig szerencséje van 30:30.Rövid labdamenet végén 40:30,amit követően viszont Vesely üt egy kettős hibát, egyenlő. Agresszív támadással hozza apontot a cseh,majd egy ásszal hozza a gémet, 1:1.

1. JÁTÉK

Valkusz adogat. Övé az első pont, a cseh hosszút üt. Aztán széleset, a második pont is Mátéé, 30:0. Újabb hiba Veselytől, 40:0. Egy rossz rövidítés után meg is van a játék Valkusznak, 1:0. Ebből kérünk még sokat.

2. JÁTSZMA

9. JÁTÉK

Vesely adogat. A játszmáért szervál a cseh. Nem sokat vacakol, egymás után püföli be a jobbnál jobb szervákat, három szettlabdájából az elsőt meg is csinálja, 3:6

8. JÁTÉK

Valkusz adogat. Valkusz bajban. Nem ülnek az adogatásai, a cseh viszont minden hibát azonnal kihasználva hamar három bréklabdáig jut. Az elsőt hárítja Máté, de a másodikat megcsinálja Vesely, 3:5.

7. JÁTÉK

Vesely adogat. Valkusz hibája után egy ászértékű szerva,majd egy ász 198-cal, és még egy remek adogatás, 3:4.

6. JÁTÉK

Valkusz adogat. Hosszú labdamenet végén Valkusz egy keresztütéssel lepi meg ellenfelét, aztán gyorsan elbukja a következő pontot, 15:15. Na, Máté talán kimászott a gödörből, most jól sikerül lecsapnia a hálótól, aztána következő pontot is hozza egy jó szerva után, 40:15.Meg a játék egy újabb jó szervával, 3:3!

5. JÁTÉK

Vesely adogat. Az előző hiba felhozta Veselyt, nagyon gyorsan hozza semmire az adogatását, 2:3.

4. JÁTÉK

Valkusz adogat. Jól kezd, hozza az első pontot. Jaj, viszont a következő labdamenetnél a kerettel találja el a labdát, ami valahol a Haller utcában landol... 15:15. Vesely pontja után egy szép tenyeressel 30:30. Egy szép pont végén bérklabdához jut Vesely, amit meg is csinál, de hogy... Valkusz gyönyörűen lejátssza a pályáról ellenfelét, majd a könnyű befejezést gyatra módon a hálóba pöttyinti... 2:2.

3. JÁTÉK

Vesely adogat. Hiba itt, hiba ott, 15:15. Vesely nagyon küzd magával, hol szépen hoz egy pontot, hol meg elképesztő hibákat vét, 40:30. Hosszú menet végén most például széleset üt, 40:40. Ászértékű adogatás a csehtől, és egy ász a végén, 2:1.

2. JÁTÉK

Valkusz adogat. Vesely a hálóba fogad, aztán hosszan fogad, 30:0. Valkusz ront sajnos egy könnyű tenyerest, ám Vesely is hibázik, 40:15. Máté elront egy fonák keresztütést, ám miután a cseh üt egy széleset, hozza az adogatását Valkusz, 2:0!

1. JÁTÉK

Vesely adogat. Az első pontot hozza , de utána Valkusz bréklabdáig menetel, 15:40.Ha Veselynek nem jó az első nagy szervája, Valkusz hozza a pontot. Az a baj, hogy az első két bréklabdát hárítja a cseh, 40:40.. Egyenlőnél meg széleset üt, de Valkusz nem tudja kihasználni az újabb sanszot. Az újabb egyenlő után viszont Valkusz megint bréklabdához jut, és ezt már megcsinálja, pontosabban, Veselyüti szélesre, 1:0!

1. JÁTSZMA

TIE BRÉK

Valkusz adogat. Vesely széleset üt, 1–0. Vesely első szervája után Valkusz nyer nagyon fontos pontot! Vesely a hálótól, lecsapásból sem tudta hozni a szerváját, aztán Valkusz egy remek elütéssel minibrékelőnybe került, 2–0. Jó szervával hozta a másodikat, 2–1. Valkusz első szervája után a hálóba kerül a labda, oda brékelőny, majd egy jó szervával javít, 3–2. Vesely első szervája után Valkusz csinál pontot, újra előnyben a magyar fiú, 4–2. Térfélcsere.Veselyé a pont, de megvan a brékelőny, 4–3 Valkusz jó szervája után Vesely ad rossz ritörnt, 6–3, három játszmalabda Valkusznál! Vesely első adogatása végén Valkusz széleset üt, 6–4. Vesely hosszút üt, megvan az első szett!

12. JÁTÉK

Vesely adogat. A játszmában maradásért szervál a cseh, és hozza is az első pontot, aztán a hálóba püföl egy nehéz tenyerest. Meg egy fonákot is, 15:30. Ászértékű szervával 30 mind. Hosszú keresztütésekkel tömött labdamenet végén Vesely a hálóba teszi a fonákot, brék- és játszmalabda. Vesely gyorsan hárítja. Ásszal ott az előny, és egy újabb ászértékű adogatással 6:6.

11. JÁTÉK

Valkusz adogat. Két szép ponttal gyorsan 30:0, sőt, Vesely szélesre mér egy tenyerest, és máris 40:0. Vesely azonban visszajön, 40:30. Miután pedig Valkusz hosszút üt fonákkal, 40:40.Egy röpte a hálónál, majd egy jó szerva után végül Máté hozza az adogatását, 6:5.

1. JÁTSZMA

10. JÁTÉK

Vesely adogat. Valkusz szélesre üt egy keresztet, aztán egy 211-gyel megküldött ászértékű szervával máris 30:0. Jó röpte a hálónál és már 40:0. Vesely keresztfonákkal hozza a játékot, 5:5.

9. JÁTÉK

Valkusz adogat. A játszmáért szerválva az elsőt elrontja, a másodikat hozza Máté, 15:15. Nagyon hosszú menetet nyer meg Valkusz egy jó tenyeressel, 30:15.Második adogatásra kényszerülValkusz, Vesely egy fonákkal letámadja Máté a hálóba üti, 30 egál. Bréklabdája van a csehnek egy jó fonák után. Vesely megcsinálja egy jó egyenes tenyeressel. 5:4.

8. JÁTÉK

Vesely adogat. A cseh hozza az első két szerváját, 30:0. Vesely egy könnyű lecsapást üt ki, 30:15, majd egy újabb pont után a vezetőbíró közreműködésével lesz 40:15.Valkusz kiváló rövidítésével 40:30, majd egy újabb 208 km/h-s szervával hozza az adogatását a cseh, 5:3.

7. JÁTÉK

Valkusz adogat. Gyorsan hozza első két adogatását, 30:0.Vesely rövidítését remekül kontrázza meg Máté, 40:0. Kettő hiba, sebaj.Vesely remek fonák fogadásával 40:30. Vesely megint hálóba üt egy tenyerest, 5:2.

6. JÁTÉK

Vesely adogat. Könnyen hozza az első két adogatását. Vesely rövidítés után átemeléssel próbálkozik, Valkusz lecsapja, 30:15. A cseh tenyeressel, majd fonákkal is széleset üt, bréklabda Valkusznál. Megvan! Vesely bejött a hálóhoz, Valkusz elütéssel próbálkozott, amit a cseh a hálóba röptézett, 4:2!

5. JÁTÉK

Valkusz adogat. Nagyszerű szerva után leröptézte a másik sarokba Valkusz, 15:0. Utána hálóba üt egy könnyű labdát,15:15. Egy hosszú fonák és egy kettős hiba után két bréklabda Veselynél. Az elsőt szépen hárítja Máté. A másodikat is, ez az! 40 egál. Vesely tenyeressel a hálóba, előny itt. Micsoda mázli! Valkusz keresztütése után kettőt pattan a hálón a labda, mielőtt beesett volna a cseh térfelére, ezzel 3:2.

4. JÁTÉK

Vesely adogat. Újabb tenyeres hiba Veselytől, Valkusz folyamatosan a cseh tenyeresére játszik, ami a gyenge pontja. Vesely jó fogadása után 15 egál. Valkusz óriási poént hoz! Vesely rövidítését fonákkal nagyon okosan visszanyeste a vonalra, 15:30.Nagyszerű fogadással jut két bréklabdához Valkusz. Az első egy jó szervával hárítja Vesely. A másodikat is egy ászértékű adogatással, 40:40. A harmadik komoly szervája - ez is 200 fölötti volt, előny a csehnél.Be is húzza, 2:2.

3. JÁTÉK

Valkusz adogat. Hosszú menet után egy rövid kereszt tenyeressel zavarba hozza Veselyt, aki kiüti, 15:0. Újabb hosszú labdamenet, amely végén Valkusz rosszul találja el a labdát, 15:15. Gyors pont, majd egy nagyon szép kombináció végén, 540:15. Vesely tenyeres hibája után aztán ezt a gémet is 15-re hozza Valkusz, 2:1.

2. JÁTÉK

Vesely adogat. Az első két szervát Valkusz rosszul fogadja, a harmadiknál széleset üt fonákkal, a negyedik 208 km/h-s szervával meg nem tud mit kezdeni, 1:1

1. JÁTÉK

Valkusz adogat. Egy remek elütéssel szerzi a meccs első pontját. Egy szép tenyeressel pedig a másodikat. Vesely outot üt, 40:0.Vesely azért hoz egy pontot, így Valkusz 15-rehozza az adogatását, 1:0.

A játékosok már a pályán, a melegítés zajlik. A hangulat már most nagyszerű a stadionban, egy komplett rezesbanda is bekeveredett a lelátóra. Mondjuk ők csehek.

Jirí Vesely a 91. helyen a világranglistán, ő az esélyese a találkozónak, Valkusz Máté a 271., ráadásul még soha nem győzött le top 100-as ellenfelet.

Nagyon messze vagyunk a mérkőzés megnyerésétől. Remélem, Máténak több esélye lesz Veselyvel szemben, és kihozza magából, ami benne van. Ha ez sikerül, akkor akár meg is nyerheti a meccset. – mondta Köves Gábor, a válogatott szövetségi kapitánya a találkozó előtt.

Köszöntjük olvasóinkat, hamarosan kezdődik a párharc negyedik mérkőzése, Valkusz Máté és Jirí Vesely között. Az ötödik meccset Piros Zsombor vívja majd Lukás Rosol ellen.

ELŐZMÉNYEK

A magyar válogatott a világcsoportban maradásért küzd Csehország legjobbjai ellen ezen a hétvégén. Pénteken Piros Zsombor óriási csatában, közel négy és fél órás mérkőzésen legyőzte Jirí Veselyt 3:6, 6:4, 4:6, 7:6, 7:5-re, majd Valkusz Máté sima vereséget szenvedett Lukás Rosoltól (1:6, 2:6, 4:6). Szombaton aztán a páros is nagyot alkotott, Borsos Gábor és Nagy Péter szintén ötszettes meccsen, 2:0-ás hátrányból fordítva győzött 3:6, 4:6, 6:1, 6:2, 6:4-re.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik