Balázs Attila kikapott, előnyben a belgák a Davis-kupában

KLEIN RON (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (közvetítés)KLEIN RON (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (közvetítés)
Vágólapra másolva!
2020.03.06. 15:55
A Davis-kupa-selejtezőben Magyarország Belgiummal találkozik Debrecenben, az első mérkőzésen Balázs Attila szettelőnyről kikapott a világranglistán sokkal mögötte álló Ruben Bemelmanstól. A második mérkőzésen Fucsovics Márton Kimmer Coppejansszal találkozik.
Balázs Attila kikapott az első meccsen (Fotó: Szabó Miklós)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Balázs Attila kikapott az első meccsen (Fotó: Szabó Miklós) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

TENISZ
DAVIS-KUPA-SELEJTEZŐ, DEBRECEN
MAGYARORSZÁG–Belgium 0–1

Debrecen,
Főnix Csarnok, 2000 néző
Az első mérkőzésen
Balázs Attila (76.)–Ruben Bemelmans (222.) 7:5, 6:7 (4–7), 4:6

Utána: Fucsovics Márton–Kimmer Coppejans

Debrecenből Madridba, ez a cél! A magyar férfiválogatott pénteken és szombaton Belgium ellen küzd azért, hogy bejusson a Davis-kupa novemberi fináléjába, amelyen 18 millió dollár lesz az összdíjazás.

Köves Gábor szövetségi kapitány számíthat két top 100-as játékosára, Balázs Attilára és Fucsovics Mártonra, a vendégeknél viszont nem vállalta a szereplést a legjobb 10 közé tartozó klasszisuk, David Goffin. Ennek ellenére egyértelmű volt, hogy nem vár könnyű párharc a mieinkre, hiszen a belgák tavaly Brazíliában legnagyobb sztárjuk nélkül jutottak tovább Madridba.

Meglepődni tehát nem volt okunk, amiért a 76. helyen rangsorolt Balázs Attila alaposan megszenvedett a 222. Ruben Bemelmansszal – az igazi salakspecialistának számító Balázs egyébként igyekezett alaposan felkészülni a rá váró feladatra, az elmúlt napokban a kerettel tartó, Bemelmanshoz hasonlóan balkezes Madarász Gergellyel gyakorolt.

Balázs, aki hét év után először előzi meg Fucsovics Mártont a világranglistán, feszülten kezdett, és a labdaszedők bizonytalansága csak tovább fokozta a bosszúságát – az egyik szünetben Köves Gábor tartott némi eligazítást az egyik fiatalembernek, hogy mikor és mi a feladata.

Különösen az adogatásoknál érződött, hogy ideges az első számú magyar teniszező, több csúnya kettős hibát is ütött, ám amikor igazán kellett, 6:5-nél remekelt fogadóként, így övé lett az első játszma (7:5).

Jobban kezdett Balázs Attila (Fotó: Szabó Miklós)
Jobban kezdett Balázs Attila (Fotó: Szabó Miklós)

A második szettben úgy jutottak el 6:6-ig, hogy egyetlen fogadóelőnyt sem láttunk, ami nagy változás volt az első játékrészhez képest, amelyben 10-szer jutottak bréklabdáig a felek. A rövidítésben viszont rögtön az első adogatását elveszítette Balázs, Bemelmans pedig kihasználta az előnyét, nem hibázott, így magyar szempontból 7:5, 6:7 után következhetett a döntő szett – a magyar teniszezőnek tehát nem volt lehetősége arra, hogy kicsit megnyugodhasson.

Balázs ennek ellenére jól kezdett, bréklabdája volt rögtön az első játékban, ám belga riválisa hárította. Legközelebb 4:5-nél volt fogadóelőny, kettő, ezek pedig a mérkőzéslabdákat is jelentették Bemelmansnak – rögtön az elsőt értékesítette...

Balázs Attila 2 óra 35 perc alatt 5:7, 7:6, 6:4-es vereséget szenvedett – fontos lesz Fucsovics Márton és Kimmer Coppejans hamarosan következő mérkőzése.

Itt mindig feszültebb vagyok, erre nincs recept – Balázs

Utána: Fucsovics Márton–Kimmer Coppejans

PERCRŐL PERCRE

10. JÁTÉK. BALÁZS ADOGAT. Jó a fogadás, rossz a visszaadás, majd hálóban egy alapvonali tenyeres. Nem ilyen breakről álmodtunk éppen... De javít honfitársunk, megfuttatja és megvicceli az ellent, de megismétli az előző hibát... Két belga meccslabda. És elképesztően rossz Balázs-ütés a végére, micsoda hiba! 4:6!

Kié lesz a 100.? 99-99 labdamenetet nyertek a felek.

9. JÁTÉK. Ront a belga, majd szép menet után széleset üt Balázs, de aztán a hálójátéka remek. Rontja az elsőt az ellenfél, de Balázs hosszút üt könnyű adogatásból! Harminc mind. Kemény szerva, lecsapás. Bajban? Igen, nagy szerva, tenyeres a másik sarokba: 4:5.

8. JÁTÉK. BALÁZS ADOGAT ISMÉT. Szép tenyeseres egy hatos labdamenet végén, majd tenyeressel szélre üti a fogadást! De most hosszú egy könnyűnek ígérkező fonák, pontosabban széles. De a következő sokkal jobb egy röptézés után. Nincs is sok hátra, 4:4.

Március 7., szombat
12.00: Balázs, Fucsovics–Sander Gille, Joran Vliegen
Utána: Balázs–Coppejans
Utána: Fucsovics–Bemelmans

További párosítások a döntőbe jutásért: Ausztrália–Brazília, Ausztria–Uruguay, Egyesült Államok–Üzbegisztán, Horvátország–India, Japán–Ecuador, Kazahsztán–Hollandia, Kolumbia–Argentína, Németország–Fehéroroszország, Olaszország–Dél-Korea, Svédország–Chile, Szlovákia–Csehország

7. JÁTÉK. Most kellene breakelni a nagykönyv szerint... De mesés a Bemelsman-rövidítés, pedig a belga nem szeret salakon játszani, nem is igen szokott, de meséses csúszott be a hálóhoz röptézni. A fonákja halálpontos másodszor is, majd dettó. Necc...Erre ász jellegű ütés: 3:4.

6. JÁTÉK. BALÁZS ADOGAT. Megmozgatja a belgát, ez szokás szerint sikerre vezet, majd habkönnyed game. 3:3!

5. JÁTÉK. Hálónál Bemelmans, és könnyű tenyerest tol el, másodszor nem teszi meg nekünk ezt a szívességet. Aztán söpri egymás után a pontokat a vörös mezes: 2:3, simán.

4. JÁTÉK.
BALÁZS ADOGAT. Nem is kezd rosszul, sőt 30:0 két szép labdamenet után. Aztán ász értékű szervákkal 2:2. Megy ez... Balázs ütőt cserél, majd még egyszer.

A mérkőzés nem akármilyen előzmények után indult el Debrecenben.

3. JÁTÉK.
Jobban kezd a belga, tenyeres, ász, tenyeres, nagyon sima. 1:2.

2. JÁTÉK. BALÁZS ADOGAT, nem túl jól, semmi 15, majd hiba, és széles. Erre remek nyeséssel és elütéssel válaszol a magyar fiú, Fucsovics is feszületen figyel. A hálóhoz megy, egyenlő. Aztán nála az előny, megingott a belga, outra... hosszas menet utáni Bemelmans-baki. 1:1.

1. JÁTÉK.
A belga adogat, 40:40, aztán két gyors Bemelmans-pont, 0:1!

3. JÁTSZMA.

13. JÁTÉK. BALÁZS ADOGAT A JÁTSZMÁÉRT ÉS A MÉRKŐZÉSÉRT. Mini-break varázslatos Bemelmans-elütéssek, a belga adogat, out a visszaadás. Szép menet, Bemelmans tenyerese nagyon pontos, 3 oda. Az első Balázs-szerva ismét rossz, majd ront a belga, és jön egy ász értékű adogatás, 3–2. Atomisztikus belga szerva, térfélcsere négy kettőnél. Oda. Ki nem kényszerített hiba, repül Balázs ütője... Erre ismét ász jön, mint az előbb, aztán szép a ritörn, bajban Balázs. Az első játszmalabda hárítva csodás tenyeres elütéssel. Majd nagyon könnyű labdát ront Balázs, 6:7!

12. JÁTÉK.
BEMELMANS ADOGAT A MECCSBEN MARADÁSÉRT. Ismét. 31, ill. 41 a ki nem kényszerített hibák száma. Bejön a belgának a szerva, röpte játék, majd ugyanezt akarja, de széleset üt. Ismét ő vezet, gyenge Balázs átemelése, majd nincs válasza Bemelmans pontos tenyeresére, out. Gyenge Balázs-emelésnek bukás és tie-brake a vége. 6:6!

11. JÁTÉK. BALÁZS ADOGAT. Necces, majd kettős hiba. Az ötödik. A belga a hálóhoz jön, övé a pont, Balázs megingott most kicsit. Legalábbis úgy tűnik. De nem, a második szervája is kemény, Bemelmans a hálóba fogadja a labdát. Out, majd Balázs feladja.. de ront a belga! ÁSZ! A vezetőbíró szerint is. Balázs tenyere igen rossz egy hatos labdamenet után, egyenlő. Egy jó szerva után előny itt, majd a kemény tenyeres sok a belgának. Semmi harmincról 6:5.

10. JÁTÉK. BEMELMANS ADOGAT A MECCSBEN MARADÁSÉRT.
Keményet szervál, majd Balázs ront fonákot. A belga dettó, de aztán 40:15 oda máris. És ász: 5:5.

9. JÁTÉK. Balázs adogatása kvázi ász, majdnem eltörik ellenfele ütője, aztán üt Bemelmans egy hosszú. ÁSZ! 206 km/h! Ász értékű, söprés! 5:4!

8. JÁTÉK. BEMELMANS ADOGAT. Szerencsés Balázs-ütés, megpattant a salakon, parádés fogadás fonákkal, de jön egy out. És még egy. Parádés tanyeres elütés a belgától, máris nála az előny, majd ász értékű adogatás: 4:4.

7. JÁTÉK.
Balázs ásszal nyit, majd rossz az első ütés, de zseniális aztán a fonák, szélre, acélkeményen. Hosszú a fogadás a belgától, majd zseniálisa az elütés: 4:3.

Feltűnik a TV-közvetítésben a lelátón Szávay Ágnes is.

6. JÁTÉK.
Egy rossz és két nagyon jó belga adogatás, és újabb ász értékű szerva, 197 után 202 km/h. És Balázs könnyű labdát ront, 3:3.

5. JÁTÉK.
BALÁZS ADOGAT. Az előző játék után a földhöz verte az ütőjét. Erre most remek szervával nyit, majd tenyerest ront a belga. És ismét, majd ász értékű ütés: simán 3:2.

4. JÁTÉK. BEMELMANS ADOGAT. 15:0, Balázs-tenyeresre rossz fonák a válasz. Hosszas labdamenet, out a magyar ütés után. Szép elütés, két hiba: 2:2.

Az egymás elleni mérleg:
Magyarország–Belgium 5–8
A legutóbbi mérkőzés:
2018, világcsoport, 1. forduló (Liege, kemény pálya): Belgium–Magyarország 3:2


3. JÁTÉK.
Egy-egy könnyű ütés elrontása után pontos tenyeres Balázstól, aztán a nyesése a hálóé. Balázs megfuttatja ismét a belgát, ez most is bevált, 2:1.

2. JÁTÉK. Itt is jobban kezd Balázs, Bemelmans rövidítése rossz aztán. 30:30, frappáns belga rövidítéssel, ez tényleg szép volt. Ső fordít, jó szerva után (199 km/h), majd Balázs ront. 1:1.

1. JÁTÉK.
BALÁZS ADOGAT. Nem is rosszul, két elütésre egy rövidítés, 30:15. Egy szerencsés ütés, kerettel, majd ász: villámgyorsan 1:0.

A vendégtábor (Fotó: Nagy-Pál Tamás)
A vendégtábor (Fotó: Nagy-Pál Tamás)


2. JÁTSZMA

Bízzunk benne, hogy a mieinken látott feszültség is a legjobbat hozza ki belőlük a pályán – még a Goffin nélküli Belgiummal szemben is csak ez vezethet győzelemre.

„A világranglistán hetedik belga a szerdai edzés alapján nincs jó formában, sokszor bosszankodott a hibái miatt, a gyakorlás végén az edzői stáb is próbálta nyugtatni” – írtuk Goffinről két évvel ezelőtt Liege-ből. Nos, a tétmérkőzésekre összeszedte magát, Balázs és Fucsovics ellen is pazar teljesítménnyel nyert.

A magyar válogatott legutóbb 2018-ban szerepelt a Davis-kupa világcsoportjában, akkor éppen a Goffinnel felálló belgáktól kapott ki idegenben.

A szombati program 12 órakor a párosokkal kezdődik, aztán jön a két egyéni összecsapás – a tavalyi radikális reform óta minden mérkőzés három helyett két nyert játszmáig tart.

12. JÁTÉK.
BEMELMANS ADOGAT, A SZETTBEN MARADÁSÉRT. Röpte, Balázs az emelés után elütéssel operál, semmi 15. Három remek nyesést mutat be a belga, egyenlő. A belga nem vétett még kettős hibát, de üt egy hosszút a második szerva után. De ász! A válasz egy pontos fonákegyenes, játszamalabdával, és Balázsé az első szett! Szép nyesésre rossz ütés a válasz: 7:5!

11. JÁTÉK.
BALÁZS ADOGAT, most pontosan, aztán egy-egy tenyeressel "megöli" a labdamenetet. Out, öt jó tenyeres után könnyű rontás fonákkal. Out, könnyű rontés ismét, harminc mind. Hosszas menet után elfárad a belga, ront egy fonákot hátulról. Na nézzük: kemény szerva, ront is a belga, előny itt: 6:5!

10. JÁTÉK.
Nem az igaziak a belga szervái, két játszmalabdához jut Balázs, azaz 15:40. Jön erre egy nagy adogatás, nem tudja visszaadni a versenyzőnk, a másodiknál a háló már sokadszor áll a belga pártjára, Hazai pálya, na ja... Ismét a hálóban a labda a Balázs-tenyeres után, majd nagyon leperdül a labda egy tenyeresről, 5:5!

9. JÁTÉK.
Rákezdenek a magyar és belga drukkerek is, BALÁZS ADOGAT. Elsőre ismét rosszul, aztán jól megfuttatja Bemelmanst, aki erre nem szokott vevő lenni. Most sem az, besöpri aztán gyorsan a game-et a magyar fiú, nullára. 5:4.

8. JÁTÉK.
Nagyon hamar elfut a belga 40:0-ig, Balázs cipőt cserél. Már a labdaszedőkkel sem pöröl, korábban sokkal több labdát kért a szervái előtt. De outot üt, 4:4!

Egyre többen a csarnokban, 1100-ról 2000-re nőtt a nézőszám. Itt van dr. Szabó Tünde, a sportért felelős államtitkár és Debrecen polgármestere, dr. Papp László is.

7. JÁTÉK.
BALÁZS ADOGAT. Jó szerva után önnyű tenyerest ront, majd a rövidítése sem az igazi, újabb hiba, két breaklabda. Újra rossz az első szerva (46 %-ban rosszak már ezek), a belga elüt mellette aztán tenyeressel. 4:3.

6. JÁTÉK.
Két jó szervával kezd a belga, és jól is folytatja, de feljön Balázs 30:40-re. De jön egy lövésszerű ász, 4:2.

5. JÁTÉK
A magyar fiú kettős hibával kezd, ez neki már a 3. Első szervái 53 százaléka sikerül csak. Majd könnyű röptét ront, ő maga is csodálkozik, pont megpattan a labda a hálón. Újabb kettős hiba... És kisebb csoda, semmi 40-ről nyer Balázs, a végére jut egy ász is: 4:1!

4. JÁTÉK. BEMELMANS ADOGAT. Nagyon jól, majd a hálóban a labda. Zseniális labdamenettel 30:30, három lecsapás kellett a sikerhez! Rövidítésbe torkollik a játszma, és bréklabda, majd pazar Balázs-tenyeres a sarokba. 3:1!

3. JÁTÉK
Balázs remek fonákkal kezd, aztán kettős hibát vét. Két remek szerva és egy könnyű rontás után 40:30, és... Kettős hiba! Majd rosszul üt, breaklabda. Parádés menet, hálónál a labda, de nyer Balázs e labdamenetben. Ász! És szép elütéssel 2:1.

2. JÁTÉK
Agresszíven adogat a belga, 30:0 hamarosan.Csendre és ülésre kérnek közben pár nézőt, Balázs nyesett fonák után egyenest ront. Aztán a hálóhoz fut, de újraBemelmans örülhet, szépen üti el oldalra a labdát a hálónál. 1:1

1. JÁTÉK BALÁZS ADOGAT. Bemelmans kezd jobban óvatos játék utáni elütéssel, aztán Balázs javít egy kemény szerva után. Még kétszer ugyanez, aztán szép tenyeres a belgától ismét, a vonalra. A következő szervára nem érkezik válasz: 1:0.

1. JÁTSZMA

A pálya remek, a szurkolók lelkesek. Balázs fehér, a belga vörös felsőben.

KÖVES GÁBOR. „A pálya minősége jó. Attilának kicsit gyorsabb, Marcinak némileg lassúbb a borítás, mint ami ideális lenne, tehát ez egy jó kompromisszum. Két nyert játszmáig tartanak a mérkőzések, így kevesebb időt kell a pályán tölteniük, azt viszont három helyett két nap alatt…” – mondta a szövetségi kapitány

JOHAN VAN HERCK. „Megértjük, David Goffin miért nem vállalta a szereplést, nincs ezzel probléma. Sajnáljuk, de annyit tett már a válogatottért, hogy elfogadtuk az érveit. Brazíliában már bizonyítottuk, nélküle is győzhetünk. A körülmények kiválóak, a pálya is rendben van, a játékosaimat jól ismerem, salakon remek teljesítményre lehetnek képesek, és azt is megmutatták, hogy idegenben higgadtak tudnak maradni a kiélezett szituációkban” – mondta a belga kapitány.

Balázs csütörtök délután a balkezes Bemelmansra készülve a kerettel tartó, szintén balkezes Madarász Gergellyel gyakorolt edzői, Noszály Sándor és Szendrei Dániel, meg persze Köves jelenlétében.

A csütörtöki sorsoláson a magyar csapat feszültségén kívül az volt csupán a fejlemény, hogy pénteken 16 órától Balázs kezd Bemelmansszal, aztán jön Fucsovics és a brazilok elleni párharc hőse, Coppejans.

A lebonyolítás alapján tehát az nem volt kérdés, hogy szombaton Balázs Kimmer Coppejans, Fucsovics pedig Ruben Bemelmans ellen játszik, és az sem jelentett meglepetést, hogy Köves a párosok találkozójára Balázst és Fucsovicsot, Johan Van Herck belga kapitány a műfajban top 50-es teniszezőit, Joran Vliegent és Sander Gille-t nevezte.

„Jól vagyok, bár kissé még érzem a dél-amerikai túra nyomait. Ez a két nap megterhelő lesz, de utána vár rám egy kis pihenő, tehát kiadhatom magamból a maximumot. Egyrészt mentálisan fárasztóak voltak az előző versenyek, másrészt két hónapig negyven fokban játszottam, az itthoni hideg pedig legyengített, amikor megérkeztem Debrecenbe, éreztem, hogy nem jó a közérzetem. De ritka, amikor százszázalékos egy teniszező, tehát ezeket megpróbálom félretenni” – fogalmazott a válogatott éljátékosa, Balázs Attila.

Rotterdamban a világranglistán 12. spanyol Roberto Bautista Aguttól, Marseille-ben az utóbb elődöntőig jutó kazah Alekszandr Bubliktól, Dubaiban a francia Gaël Monfilstól kapott ki, aki előtte egymást követően két tornát nyert meg, utána meg az elődöntőben három meccslabdáról, óriási csatában szenvedett vereséget a világelső szerb Novak Djokovicstól.

A 28 éves játékos nehéz heteken van túl, legutóbbi három találkozóját elveszítette, pedig nem játszott rosszul, csak a sorsolással volt szerencsétlen.

„Megértem, hogy nem vállalta a játékot. Én is elgondolkoztam a részvételen, és szakmailag az lett volna a helyes döntés, ha kihagyom a párharcot, de nem akartam” – árulta el lapunknak Fucsovics, aki csütörtök délután Piros Zsomborral edzett – sok hibával.

A 29 éves kiválóságot azért nem láthatjuk pénteken és szombaton a Főnix Csarnok salakos borításán, mert a kemény pályás szezon közepén inkább pihen néhány napot, majd minden erejével az amerikai 1000-es kategóriájú tornákra, Indian Wellsre és Miamira készül.

Bár legnagyobb sztárjuk hiányzik, a belgákat így sem becsüli le senki, mert tavaly Brazíliában – szintén Goffin nélkül – salakon nyertek és jutottak a spanyolországi döntőbe.

A tét óriási, a rájátszásbeli párharc győztese a novemberi, madridi fináléban folytathatja, ahol már a részvételért is 515 ezer eurót, tehát 172.5 millió forintot osztanának szét a magyar csapatnál!

Köves Gábor együttese az esélyese a Belgium elleni találkozónak: Balázs Attilának és Fucsovics Mártonnak hála 35 év után először szerepel két magyar férfi a legjobb 100 között, míg a vendégeknél nem vállalta a játékot a világranglistán 10. klasszis, David Goffin.

A két top 100-as játékossal felálló magyar válogatott a madridi fináléért lép a debreceni salakra a legnagyobb sztárját nélkülöző Belgium ellen a Davis-kupa rájátszásában.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–BELGIUM DAVIS-KUPA-MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik