Davis-kupa: Balázs kikapott, de Fucsovics győzelmével egyenlítettünk

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2019.09.14. 15:14
Balázs Attila két játszmában kikapott Szerhij Sztahovszkijtól, Fucsovics Márton azonban két szettben legyőzte Illja Marcsenkót a Davis-kupa-osztályozó pénteki programjában, így a magyar csapat az első nap után 1:1-es döntetlenre áll az Ukrajna elleni párharcban.

Fucsovics Márton győzelmével a magyar csapat egyenlített az ukránok ellen (Fotó: Földi Imre)
Fucsovics Márton győzelmével a magyar csapat egyenlített az ukránok ellen (Fotó: Földi Imre)
Fucsovics Márton győzelmével a magyar csapat egyenlített az ukránok ellen (Fotó: Földi Imre)
Fucsovics Márton győzelmével a magyar csapat egyenlített az ukránok ellen (Fotó: Földi Imre)
Fucsovics Márton győzelmével a magyar csapat egyenlített az ukránok ellen (Fotó: Földi Imre)

 

A magyar–ukrán Davis-kupa párharc első mérkőzése után biztossá vált, az egyik szemünk sír majd a nap végén. Aztán szerencsére a másik nevetett, mert Fucsovics Márton hozta a kötelezőt Ilja Marcsenko ellen a válogatottba visszatérése alkalmából – már ha kötelezőnek nevezhetünk egy győzelmet azután, ha előzőleg négyszer kikapott az ellenfelétől...

Köves Gábor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya

„Ezen a napon ez volt a realitás. Marci meccse simának tűnt, de nem volt egyértelmű, noha a végén nyugodtabban lehetett ülni a padon. Nagyon jól kezelte azt a helyzetet, hogy muszáj nyernie és megérdemelten győzött. Attila rengeteg lehetőséget hagyott kihasználatlanul az első szettben, nemcsak a játék okozta a vereségét, hanem az is, hogy az ellenfél higgadt maradt a kritikus pillanatokban. A mutatott játék alapján párosban ugyanannyi esélyük van az ukránoknak, mint nekünk.”

Pedig minden olyan idillien indult, Richter Attila, a Magyar Teniszszövetség főtitkára fel-alá járkált a centerpálya melletti műfüvesen, miközben két gyermeke önfeledten futkározott és kergette a labdát. Eközben Balázs Attila és Szerhij Sztahovszkij bemelegített, majd a mérkőzés úgy indult, ahogyan azt a Győri Atlétikai Club játékosa elképzelte, vagyis sikerült korán brékelnie. 3:2-nél azonban visszavette az adogatását Sztahovszkij, majd két szervagém alatt öt fogadóesélyt hárított, hogy aztán meg is nyerje 6:4-re az első szettet. A második játszmában az ukrán teniszező került hamar brékelőnybe – neki sikerült vigyáznia erre, úgyhogy bő másfél óra játék után hátrányba is került a magyar válogatott.

„Rám kényszerítette a játékát, az adogatásainál folyamatosan jött fel a hálóra és szerva-röptézett – elemezte veresége okait Balázs Attila. – Nem tudtam játszani, amit akartam, ez nem jelenti azt, hogy nagyon rosszul csináltam, de okosan játszott Sztahovszkij, tökéletesen felkészült belőlem. Nem fájt semmim, de a meccshiány érződött rajtam, jó lett volna úgy nekimenni a Davis-kupának, hogy az elmúlt négy hétben kerül tizenöt mérkőzés a lábamba, ám hosszú a szezon, nehéz mindig játékban lenni.”

Sztahovszkij ráadásul rutinosan igyekezett is kizökkenteni Balázst, az első szett hetedik játékában, amikor 40–0-ról zárkózott vissza honfitársunk és jutott bréklabdákhoz, egy ízben hiányolta a hatodik labdát a szervája előtt, emiatt reklamált. A közjáték elég volt ahhoz, hogy kipihenje magát és fordítson, aztán ment minden a maga – számunkra göröngyös – útján.

Szerencsére sok időnk nem volt szomorkodni, mert bár Fucsovics Márton (akinek a helyszínen, a Sport 11 Rendezvényközpontban ott volt edzője, Olivier Tauma is) mindenkire ráijesztett azzal, hogy rögtön első adogatójátékát elbukta, utána taktikus játékkal hamar a javára fordította az első szettet – akár 6:1-re is nyerhetett volna Marcsenko ellen, de a 6:3 sem ért kevesebbet. A második játszmában nem kellett megszakadnia, voltak hosszabb labdamenetek, de uralta a pályán történteket a nyíregyházi játékos, akinek egy méretes, „Nyíregyháza” feliratú magyar zászló láttán gyaníthatóan a földijei is kijöttek szurkolni.

„Kicsit nehezen indultam, nehezen melegedtem be – értékelt a sajtótájékoztatón Fucsovics Márton. – Fel kellett vennem Ilja ritmusát, stabilan játszott, jó fonákkereszteket ütött és egyszer-egyszer kifarolt, aztán tenyeres nyerőkkel jelentkezett. Hosszabb labdameneteket kellett játszanom, éreztem, hogy lesz esélyem ellene, örülök, hogy egyből visszabrékeltem. A telt háznyi közönséget sikerült összehangolnom a játékommal, de amikor kellett, ki is tudtam zárni a külvilágot és csak a meccsre koncentráltam. Fontos lesz, hogy kettő eggyel forduljunk a páros után, nagy önbizalmat adna, ha nyernénk.”

Az biztos, hogy a sorban negyedik mérkőzés is éles lesz vasárnap, rendkívül izgalmas nap előtt állunk.

DAVIS-KUPA-OSZTÁLYOZÓ
Magyarország–Ukrajna 1:1

Balázs Attila–Szerhij Sztahovszkij 4:6, 3:6
Fucsovics Márton–Illja Marcsenko 6:3, 6:2

Vasárnap, 11.00
Fucsovics Márton, Balázs Attila–Szerhij Sztahovszkij, Gyenyisz Molcsanov
Fucsovics Márton–Szerhij Sztahovszkij
Balázs Attila–Illja Marcsenko

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik