Aus. Open: elődöntőt ért Nadal 50. melbourne-i győzelme

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.01.25. 12:23
null
Rafael Nadal legyőzte Milos Raonicot is, készülhet az elődöntőre (Fotók: AFP)
A 2009-es bajnok Rafael Nadal három játszmában (6:4, 7:6, 6:4) legyőzte a harmadik kiemelt kanadai Milos Raonicot az Australian Open férfi egyesének negyeddöntőjében, ezzel bejutott az elődöntőbe, ahol a bolgár Grigor Dimitrov vár rá. A nőknél a hatszoros győztes Serena Williams két sima szettben megverte a brit Konta Johannát, a legjobb négy között pedig a 34 esztendős horvát Mirjana Lucic-Baronival találkozik.

 

A 2015-ös Roland Garros óta első GS-negyeddöntőjét játszó Rafael Nadal az első szettben 3:3-nál vette el Milos Raonic adogatójátékát, de már előtte is volt egy bréklabdája. A spanyol ezek után nem is engedte ki a kezéből a játszmát, 43 perc után szettelőnybe került (6:4).

A második felvonásban Raonic 3:2-nél ápolást kért, majd 5:4-nél fogadóként három szettlabdához jutott, ám Nadal higgadt játékot bemutatva mindegyiket hárította, és kiharcolta a tie-breaket. A rövidítésben a kanadainak 6–4-nél újabb két lehetősége volt befejezni a szettet, másodszor a saját adogatásánál, de kettős hibát ütött (6–6). Raonicnak ezt követően volt még egy játszmalabdája, amivel szintén nem élt, az elszalasztott esélyek pedig megbosszulták magukat, Nadal 9–7-re megnyerte a tie-breaket.

PIROS ZSOMBOR NEGYEDDÖNTŐS

A junior fiúk versenyében a 17 éves Piros Zsombor két játszmában (6:3, 6:2) megverte második kiemelt tajvani ellenfelét, így bejutott a legjobb nyolc közé, ahol a francia Matteo Martineau vár rá.

A harmadik szettben a 30 esztendős spanyol a legjobbkor – Raonic számára a legrosszabbkor – brékelt, 5:4-nél látványos labdamenetek után semmire vette el a kanadai szervagémjét, ezzel 2 óra 44 perc után megnyerte a meccset, és pályafutása során ötödször bejutott az elődöntőbe az Australian Openen, amelyen az 50. győzelmét aratta. Nadal Grand Slam-tornán ezt megelőzően a 2014-es Roland Garroson játszhatott a döntőbe jutásért.

Az alsó ág másik mérkőzése, Grigor Dimitrov és David Goffin összecsapása nem tartogatott különösebb izgalmakat, a bolgár játékos három szettben felülkerekedett, és a 2014-es wimbledoni menetelése után pályafutása második GS-elődöntője vár rá.

Mirjana Lucic-Baroni tizennyolc év után jutott be ismét Grand Slam-torna elődöntőjébe
Mirjana Lucic-Baroni tizennyolc év után jutott be ismét Grand Slam-torna elődöntőjébe

A nőknél az újbóli világelsőségre, valamint karrierje 23. Grand Slam-tornagyőzelmére hajtó Serena Williams 75 perc alatt túljutott a magyar származású Konta Johannán. A 35 esztendős amerikai a második játszmában bajba kerülhetett volna, de 1:3 után sorozatban öt játékot nyert, így két szettben lezárta a meccset.

Az Australian Open hatszoros bajnoka Melbourne-ben a nyolcadik, míg sorozatban a 10. Grand Slam-elődöntőjére készülhet.

A fiatalabbik Williams nővér a fináléba jutásért a 34 esztendős Mirjana Lucic-Baronival találkozik, aki három játszmában a US Open-döntős cseh Karolína Plískovát is megverte. A horvát teniszező a döntő szettben 3:4-nél ápolási szünetet kért – combsérülését az öltözőben kezelték –, majd visszatért a pályára, és 13 labdamenetből 12-t megnyert, ezzel megfordította a mérkőzést.

Lucic-Baroni az Australian Openen korábban egyszer sem élte túl a második fordulót, most azonban elődöntőt játszhat, míg az összes Grand Slam-tornát tekintve az 1999-es wimbledoni bajnokság óta először jutott be a legjobb négy közé.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (50 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
NŐI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Lucic-Baroni (horvát)–Ka. Plísková (cseh, 5.) 6:4, 3:6, 6:4
S. Williams (amerikai, 2.)–Konta (brit, 9.) 6:2, 6:3
AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Vandeweghe (amerikai)–V. Williams (amerikai, 13.)
Lucic-Baroni (horvát)–S. Williams (amerikai, 2.)

FÉRFI EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Dimitrov (bolgár, 15.)–Goffin (belga, 11.) 6:3, 6:2, 6:4
Nadal (spanyol, 9.)–Raonic (kanadai, 3.) 6:4, 7:6, 6:4
AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
Federer (svájci, 17.)–Wawrinka (svájci, 4.)
Nadal (spanyol, 9.)–Dimitrov (bolgár, 15.)

JUNIOR, FIÚ EGYES
3. FORDULÓ
Piros Zsombor (magyar, 15.)–Hszu Jü-hsziu (tajvani, 2.) 6:3, 6:2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik