Aus. Open: Még akkor szeretnék GS-t nyerni, amikor Djokovicsék versenyeznek – Thiem

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2020.02.03. 13:45
null
Novak Djokovics (balra) és Dominic Thiem egy perc híján négyórás meccset játszott egymással az Australian Open döntőjében (Fotók: AFP)
Mint arról beszámoltunk, 2020-ban is Novak Djokovics nyerte meg az ausztrál nemzetközi teniszbajnokságot (Australian Open), mivel a vasárnapi döntőben 3 óra 59 perces csatában, öt szettben legyőzte az osztrák Dominic Thiemet. A régi-új világelső a finálé után mentális erejének hátteréről beszélt, osztrák riválisa pedig arról, hogy az első Grand Slam-trófeáját még akkor szeretné megszerezni, amikor a „nagy hármas” tagjai is a vetélytársak közé tartoznak.

 

„Ezek a srácok teljesen új szintre emelték a teniszt. Valószínűleg engem is sokkal jobb játékossá tettek – utalt Novak Djokovicsra, Rafael Nadalra és Roger Federerre az Australian Open történetének első osztrák döntőse, Dominic Thiem. Más korszakban könnyebb lenne trófeákat nyerni, ebben száz százalékig biztos vagyok, de örülök, hogy a legmagasabb szinten versenyezhetek ezekkel a fiúkkal. Remélem, az első Grand Slam-címemet még akkor megszerzem, amikor ők is játszanak, mert úgy nagyobb lenne az értéke.”

„Egyedülálló a sporttörténelemben, hogy a sportág három legjobbja ugyanabban az érában játszik. Ez sokkal-sokkal nehezebbé teszi a többi teniszezőnek az áttörést. Hármuk közül legalább kettőt meg kell verned, hogy nagy tornát nyerhess. Szinte senkinek sem sikerült ez még” – idézi az ATP honlapja Thiemet.

A SZÁMOK NYELVÉN
• Novak Djokovics az open éra történetének első játékosa – Ken Rosewall után összességében a második –, aki három különböző évtizedben (2000-es, 2010-es, 2020-as évek) is nyert Grand Slam-tornát.
• A szerb kiválóság az öt ötszettes GS-döntőjéből négyet megnyert. Csak a 2012-es US Open fináléját veszítette el öt játszmában Andy Murrayvel szemben.
• Djokovicsnál több Grand Slam-trófeát senki sem nyert a 30. életévének betöltése után. Hozzá hasonlóan Nadal nyert még ötöt, Federer, Rod Laver és Rosewall négyet-négyet.
• Djokovics egymás után az ötödik GS-döntőjét nyerte meg, ilyen sorozatot korábban sosem épített. A 2015-ös wimbledoni bajnokság óta 9–1 a mérlege.
• A férfiaknál a legutóbbi tizenhárom Grand Slam-viadal mindegyikén a „nagy hármas” valamely tagja diadalmaskodott: Djokovics és Nadal öt-öt, Federer három elsőségnél jár a 2017-es Australian Open óta.

Amiről az osztrák beszélt, arra legutóbb Stan Wawrinka volt képes Grand Slam-tornán, ő a 2014-es Australian Openen a negyeddöntőben Djokovicsot és a döntőben Nadalt is legyőzte.

Thiemet arról is faggatták, min múlhatott a sikere a vasárnapi döntőben.

„Talán ha a negyedik szettben kihasználom a bréklabdámat, amivel 2:1-re vezettem volna… – töprengett az akkor 2:1-es játszmaelőnyben lévő osztrák. – Természetesen itt is, ott is voltak apró hibák, ezek benne vannak a játékban. Végül egy nagyon szoros ötszettes meccset játszottunk. Nem igazán bántam meg semmit.”

Novak Djokovics nem először tett tanúbizonyságot óriási lelki erejéről pályafutása során, de korábban még sosem fordított meg GS-döntőt 1:2-es szetthátrányról – vasárnap ezt is megoldotta a szerb.

„Mindannyian különböző körülmények között, különböző országokban növünk fel és más nevelést kapunk. Az 1990-es években, az én gyerekkoromban Szerbiában háborúk dúltak, nehéz idők voltak, még a legalapvetőbb szükségletekért, a kenyérért, a tejért és a vízért is sorban kellett állnunk. Ezek a dolgok megerősítik az embert és éhesebbé teszik a sikerekre. Szó szerint a semmiből érkeztem, ez motivál és inspirál, hogy még keményebben dolgozzak. Valószínűleg ez az egyik oka, hogy mindig van honnan erőt merítenem, ami segít az akadályok leküzdésében” – mondta az Australian Open nyolcszoros győztese, az immár 17-szeres Grand Slam-bajnok Djokovics, aki hétfőtől ismét az ATP világranglistájának élén áll.

Ha Djokovics (276) a következő nyolc hónapban végig világelső maradna, akkor április 20-án megelőzné gyerekkori példaképét, Pete Samprast (286) a világranglista élén eltöltött legtöbb hét számát illetően, október 5-én pedig megdöntené Roger Federer (310) csúcsát.

„A Grand Slam-tornák az egyik legfőbb okai annak, hogy még mindig a pályán vagyok, és teljes szezonokat vállalok. A másik nagy célom természetesen, hogy a legtöbb hétig én legyek a világranglista első helyén. Nagyon örülök, hogy ismét világelső vagyok” – tette hozzá Djokovics.

Magáról a Thiem elleni mérkőzésről és annak végjátékáról a szerb így vélekedett: „Egy pont, egy ütés volt ma köztünk a különbség. Máshogy is alakulhatott volna.”

DOMINIC THIEM MÉRLEGE A „NAGY HÁRMAS” TAGJAI ELLEN
Novak Djokovics Rafael Nadal Roger Federer
Dominic Thiem és a „nagy hármas” 4–7 5–9 5–2
Dominic Thiem és a „nagy hármas” legutóbbi öt egymás elleni meccse 3–2 2–3
4–1

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (71 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
DÖNTŐ

Novak Djokovics (szerb, 2.)–Dominic Thiem (osztrák, 5.) 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4 – ÖSSZEFOGLALÓ ITT!

ATP-VILÁGRANGLISTA (2020. február 3.)
(az ATP honlapja alapján, zárójelben a legutóbbi helyezés)

1. ( 2.) Novak Djokovics (szerb) 9720 pont
2. ( 1.) Rafael Nadal (spanyol) 9395
3. ( 3.) Roger Federer (svájci) 7130
4. ( 5.) Dominic Thiem (osztrák) 7045
5. ( 4.) Danyiil Medvegyev (orosz) 5960
6. ( 6.) Sztefanosz Cicipasz (görög) 4745
7. ( 7.) Alexander Zverev (német) 3885
8. ( 8.) Matteo Berrettini (olasz) 2905
9. (10.) Gaël Monfils (francia) 2700
10. (11.) David Goffin (belga) 2555
11. (12.) Fabio Fognini (olasz) 2400
12. ( 9.) Roberto Bautista Agut (spanyol) 2360
13. (15.) Stan Wawrinka (svájci) 2360
14. (14.) Diego Schwartzman (argentin) 2220
15. (16.) Andrej Rubljov (orosz) 2174
…53. (67.) Fucsovics Márton 962
…108. (112.) Balázs Attila 505

Djokovics rekordot jelentő nyolcadik alkalommal emelhette magasba az Australian Open győztesének járó trófeát
Djokovics rekordot jelentő nyolcadik alkalommal emelhette magasba az Australian Open győztesének járó trófeát

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik