Fucsovics szettelőnyben volt, de Federer jutott az Aus. Open negyeddöntőjébe

KOCSMÁR-TÓTH ISTVÁNKOCSMÁR-TÓTH ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2020.01.26. 11:01
null
Fucsovics szettelőnyben volt, de Federer jutott az Aus. Open negyeddöntőjébe (Fotó: AFP)
Az Australian Open férfi egyesének nyolcaddöntőben Fucsovics Márton megnyerte az első játszmát Roger Federer ellen, majd a következő hármat elvesztette, így búcsúzni kényszerült a további küzdelmektől. A tornán harmadik helyen kiemelt svájci kiválóság ellenfele a világranglista 100. helyén álló amerikai Tennys Sandgren lesz a negyeddöntőben.


AUSTRALIAN OPEN,
MELBOURNE (71 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES
NYOLCADDÖNTŐ
Fucsovics Márton–Roger Federer 6:4, 1:6, 2:6, 2:6

 

2018-as találkozójuk után Fucsovics Márton ezúttal már nem csak az élményért lépett pályára Roger Federer ellen a Rod Laver Arénában, az ausztrál nyílt teniszbajnokság nyolcaddöntőjében. A 27 esztendős magyar játékos magabiztosan kezdett, sorra hozta az adogatásait, igaz 3:3-ig Federer is így tett. Ekkor aztán megremegett a volt világelső, Fucsovics három bréklabdára is szert tett, amiből a harmadikat értékesítette is – pontosabban a 38 esztendős svájci ütötte hálóba a rövidítést. Innen pedig a világranglista 67. helyén álló magyar hozta is a szettet (6:4).

Federer ugyanakkor még sosem kapott ki az első hatvanon kívül álló ellenféltől az Australian Openen, sőt egészen 2000-ig kell visszalapoznunk a históriás könyvekben, hogy a negatív rekordot jelentő, Arnauld Clement elleni találkozót megtaláljuk. Akkor a francia az 54. volt, a csupán 19 éves svájci pedig a 62.

Ezt a statisztikai bekezdést pedig ezúttal sem kellett átírni.

Fucsovics már az első adogatójátékát elveszítette a második szett elején, ezzel Federer nagy lépést tett az egyenlítés felé. A svájcin alig-alig lehetett érezni a két nappal korábbi, John Millman elleni négyórás csatáját, bátran lépett fel a hálóhoz és támadta Fucsovics testét, fonákját a labdáival, aki nem találta az agresszív játék ellenszerét. Federer 27 perc alatt 6:1-gyel be is húzta a második szettet és egalizált.

A folytatás sem tartogatott túl sok jót Fucsovicsnak, aki saját adogatásaiban is sok ki nem kényszerített hibát követett el, Federer a harmadik szett elején is rögvest brékelte, sőt csakhamar kettős brékhátrányba taszította a 11 évvel fiatalabb riválist. 0:4 után Fucsovicsnak jött egy jobb szériája, még egy adogatást is visszavett a svájcitól, de aztán felzárkózni nem tudott, Federer 5:2-nál megint brékelte korábbi edzőpartnerét, és megint csak pillanatok alatt lezárta a játszmát. 6:4, 1:6, 2:6

Ekkor már Fucsovics testbeszéde sem volt biztató, aki hol az ütőjét nézte bosszúsan, hol az arcához kapott a kezével egy-egy bosszantó hiba után. Hiába cserélt ütőt a végjátékra, a remélt fordulatot ez sem hozta meg. Federer végül 2 óra és 11 perc alatt megnyerte a nyolcaddöntőt (6:4, 1:6, 2:6, 2:6).

Fucsovics számára – bár a találkozó második felében nem sok szerencséje volt –, így is biztatóan sikerült az év első Grand Slam-tornája, vélhetően az 54. helyre jöhet majd előre a világranglistán, emellett karrierje során először szettet nyert a volt világelső ellen, ami azért hosszabb távon még jót tehet az önbizalmának.

A svájci a 15. alkalommal tudott szetthártányból fordítani Aus. Open nyolcaddöntőben karrierje során, és az 57. GS-negyeddöntőjére készülhet.

Federerre a legjobb nyolc között a világranglista 100. helyén álló amerikai, Tennys Sandgren vár majd.

Két éve Federer három szettben győzött (Fotó: AFP)
Két éve Federer három szettben győzött (Fotó: AFP)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik