Aus. Open: kitört a hőségszünet, de Sarapova majdnem „megfőtt”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.01.16. 04:49
null
Eszelős a hőség, és most már a szervezők is léptek. Sarapova szenvedett (Fotók: Action Images)
A tenisz Australian Openen uralkodó 44 fokos melbourne-i hőségben a szervezők úgy döntöttek, hogy felfüggesztik a játékot. A két legnagyobb pályán a tető behúzása ilyenkor megoldást jelenthet, amire azonban csak szett végén van lehetőség. Marija Sarapova és az olasz Karin Knapp viszont 115 perces döntő szettet játszott, amit az orosz az őrület határán 10:8-ra nyert meg… A férfiaknál Roger Federer és Rafael Nadal is könnyedén jutott a harmadik körbe.

Ha lehet, csütörtökön az előző kettőnél még melegebb napra ébredt Melbourne, így csak idő kérdése volt, hogy mikor kell félbeszakítani az Australian Open negyedik játéknapjának programját. Főleg azok után, hogy a szervezőket már kedden és szerdán is sok kritika érte amiatt, hogy az egészségre káros hőségben engedik folytatni a meccseket. Így a pályákra döntően elsőként beosztott hölgyek a lehető leggyorsabb győzelemmel jártak a legjobban.

Marija Sarapova is ilyesmire készült az olasz Karin Knapp ellen, és 6:3-ig működött a terve. Ezt követően azonban az ellenfél feltámadt, 6:4-gyel kiegyenlített, és a döntő szettben három meccslabdát is hárítva elverekedte magát 6:6-ig. Jöhetett tehát a „túlóra”, és miközben a külső pályákon sorra rekesztették be a meccseket, Sarapova és Knapp a hőguta határán szenvedett. Az orosz végül elképesztő akaraterővel három és fél óra játék után 10:8-ra megnyerte a mérkőzést.

„Ellenfelem nagyon kemény küzdő, de számítottam rá, hogy nehéz meccs lesz. Hat éve volt már egy ilyen maratonim ekkora hőségben, amikor majdnem elájultam. Most jobban bírtam” – állapította meg Sarapova, aki a francia Alize Cornet-val játszik majd a harmadik fordulóban.

A hőség miatt befedett két stadionban Caroline Wozniacki és Agnieszka Radwanska is nehezebben jutott tovább annál, amire az első szett után számíthatott.

Egy szettig Wozniacki és Radwanska számára is ugyanaz volt a forgatókönyv, mint az első fordulóban. A dán Christina McHale-nek, a lengyel pedig Olga Govorcovának osztott ki egy 6:0-t. Utána azonban az ellenfelek javultak, az esélyesek pedig elkényelmesedtek, így például Wozniacki egy órányi játék után már a döntő szettnek állhatott neki az 1:6-os egyenlítést követően. Ott már viszont nem akadt nagy gondja, és 6:2-vel befejezte a meccset, utat nyitva egyúttal a Rod Laver Arénába érkező Rafael Nadalnak, aki az ausztrál Thanasi Kokkinakis ellen játszik a második fordulóban.

„Jól éreztem magam, agresszíven játszottam, de a második szettben feljavult az ellenfél. Aztán minden pontért harcolnom kellett, de sikerült annyira összekapnom magam, hogy győzzek. Örültem, hogy bezárták a tetőt, mert azért itt bent sokkal jobb volt, mint kint” – mondta el a mérkőzés után Caroline Wozniacki, aki a harmadik fordulóban a spanyol Garbine Muguruza ellen játszik majd. Radwanska annyival jobban járt, hogy nem kényszerült döntő szettre, miután ledolgozta brékhátrányát, és 7:5-tel lezárta a 75 perces mérkőzést.

Második mérkőzését is szettveszteség nélkül nyerte meg Jo-Wilfried Tsonga. A 2008-ban döntős francia ezúttal a brazil Thomaz Belluccit győzte le három játszmában, és jutott a legjobb 32 közé.

Az első két játszmát még szabad ég alatt játszották Tsongáék, akik felett a hőség miatt húzták be a Hisense Arena tetejét a francia 7:6, 6:4-es vezetésénél. Bellucci közérzete ettől sem lett sokkal jobb, szenvedett a térfélcseréknél és ápolást is kért. Tsonga viszont kifejezetten jól érezte magát, és a két óránál is hosszabb meccs után sem tűnt nagyon nyúzottnak.

„Jól játszottam mindkét eddigi meccsemen, elégedett vagyok. Itt mindig úgy érzem magam, mintha otthon lennék, sok szép emlék köt ide, remélem, hogy két hétig maradhatok. Miután behúzták a tetőt, olyan volt, mintha este játszottunk volna. Én szeretem a fedett pályát, úgyhogy nekem előnyt jelentett” – jegyezte meg Tsonga, aki a Gilles Simon–Marin Cilic meccs győztesével játszik szombaton.

Az egymás után harmadik pokolian forró napon főbírói rendeletre a hőség mérséklődéséig csak a befedhető pályákon van játék – ezt alighanem örömmel üdvözölték a játékosok, akik persze továbbra sem értik, hogy az előző napokon miért kellett kínlódniuk a 40 fok fölötti melegben.

Roger Federer könnyedén lépett a harmadik fordulóba
Roger Federer könnyedén lépett a harmadik fordulóba

Roger Federer kevesebb mint egy óra játék után már kétjátszmás előnyben volt a világranglista 99. helyezettje, a szlovén Blaz Kavcic ellen, aki ez idő alatt hatszor veszítette el az adogatójátékát, így tulajdonképpen esélye sem volt megszorongatni a négyszeres győztest.

A harmadik szettben aztán Kavcic felnőtt a feladathoz, mindössze egy bréklabdát engedélyezett Federernek, aki azonban nem tudta azt kihasználni, így rövidítésre kényszerültek a felek.

A tie-break során a szlovén 3–0-s előnyre tett szert, majd sorozatban öt labdamenetet elveszített, végül egy látványos poén után a torna hatodik kiemeltje 7–4-gyel megnyerte a szettet, s ezzel együtt a meccset is, így készülhet a harmadik fordulóra, ahol majd a Fernando Verdasco–Tejmuraz Gabasvili meccs győztesével találkozik.

A svájcihoz hasonlóan Rafael Nadal is magabiztosan hozta második mérkőzését – a spanyol a világranglista 570. helyén álló Thanasi Kokkinakist fektette két vállra. Az ausztrál az első és a harmadik játszmában összesen öt pontot nyert fogadóként, de a másodikban is csak bréklabdáig jutott, így pedig arra sem volt esélye, hogy szettet raboljon a spanyoltól.

Az első helyen kiemelt Nadal a legjobb 32 között a Gaël Monfils–Jack Sock párharc továbbjutójával meccselhet.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (33 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, 2. FORDULÓ

Tsonga (francia, 10.)–Bellucci (brazil) 7:6, 6:4, 6:4
Nisikori (japán, 16.)–Lajovics (szerb) 6:1, 6:1, 7:6
Nadal (spanyol, 1.)–Kokkinakis (ausztrál) 6:2, 6:4, 6:2
Young (amerikai)–Seppi (olasz, 24.) 6:4, 2:6, 6:3, 4:6, 7:5
Federer (svájci, 6.)–Kavcic (szlovén) 6:2, 6:1, 7:6
NŐI EGYES, 2. FORDULÓ

Sarapova (orosz, 3.)–Knapp (olasz) 6:3, 4:6, 10:8
A. Radwanska (lengyel, 5.)–Govorcova (fehérorosz) 6:0, 7:5
Wozniacki (dán, 10.)–McHale (amerikai) 6:0, 1:6, 6:2
Halep (román, 11.)–Lepchenko (amerikai) 4:6, 6:0, 6:1
Cibulková (szlovák, 20.)–Vögele (svájci) 6:0, 6:1
Suárez-Navarro (spanyol, 16.)–Voszkobojeva (kazah) 7:6, 3:6, 8:6
Cornet (francia, 25.)–Giorgi (olasz) 6:3, 4:6, 6:4
Pavljucsenkova (orosz, 29.)–Minella (luxemburgi) 6:2, 6:2
Szvitolina (ukrán)–Rogowska (ausztrál) 6:4, 7:5
Dijasz (kazah)–Erakovic (új-zélandi) 6:4, 6:0
Muguruza (spanyol)–Schmiedlová (szlovák) 6:3, 6:3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik