Djokovics álomtenisszel mosta le Nadalt az Australian Open döntőjében

KLEIN RON (Melbourne), HERCZE KRISTÓF (közvetítés)KLEIN RON (Melbourne), HERCZE KRISTÓF (közvetítés)
Vágólapra másolva!
2019.01.27. 09:15
A világelső Novak Djokovics nyerte meg az ausztrál nemzetközi teniszbajnokság (Australian Open) férfi egyesének 2019-es kiírását, miután a döntőben három szettben, 6:3, 6:2, 6:3-re legyőzte a második helyen rangsorolt Rafael Nadalt. A szerb pályafutása során hetedik alkalommal diadalmaskodott egyesben az Australian Openen, amire korábban még senki sem volt képes.
Novak Djokovics álomtenisszel nyerte meg pályafutása 7. Australian Open-serlegét (Fotó: AFP)
Novak Djokovics álomtenisszel nyerte meg pályafutása 7. Australian Open-serlegét (Fotó: AFP)
Novak Djokovics álomtenisszel nyerte meg pályafutása 7. Australian Open-serlegét (Fotó: AFP)
Novak Djokovics álomtenisszel nyerte meg pályafutása 7. Australian Open-serlegét (Fotó: AFP)
Novak Djokovics álomtenisszel nyerte meg pályafutása 7. Australian Open-serlegét (Fotó: AFP)

 

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (62 500 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, DÖNTŐ
Djokovics (szerb, 1.)–Nadal (spanyol, 2.) 6:3, 6:2, 6:3

A kiemeléseket és az elmúlt két hét formáját tekintve álomdöntőt rendeztek a férfiaknál az Australian Open utolsó játéknapján, a zsúfolásig megtelő Rod Laver Arenában.

A világelső Novak Djokovics két szettet veszített a döntőig vezető úton, míg a másodikként jegyzett Rafael Nadal egyet sem – a szerb azért küzdött, hogy ő legyen az első férfi a történelemben, aki hetedszer emelheti magasba a trófeát Melbourne-ben, a spanyol pedig azért, hogy ő mondhassa el magáról az open éra során első férfiként, hogy mind a négy Grand Slam-tornát megnyerte legalább kétszer. Nadal a 18., Djokovics a 15. GS-trófeájáért lépett pályára, de az a végeredménytől függetlenül biztos volt, hogy utóbbi marad a világelső – az egymás elleni mérlegben is ő állt jobban, 27–25-re vezetett, kemény pályán még meggyőzőbb volt az előnye, 18–7.

Az eddigi mérkőzések alapján úgy tűnt, a spanyol érkezett jobb formában az összecsapásra, de ő „csak” 2009-ben tudott győzni itt, míg a szerb már hatszor – arra viszont senki nem számított, hogy Nadal az első három játékban csupán egy labdamenetet tud megnyerni, és hamar brékhátrányba kerül. A spanyol klasszis ezután adogatóként összekapta magát, de fogadóként továbbra is szenvedett: 32 perc után szerezte meg az első pontját, többet pedig nem is tudott elkönyvelni, így 6:3-ra bukta el a szettet.

A játék képe a folytatásban sem változott: Djokovics rendkívül magabiztos volt, a lehetetlen labdákat is elérte, irányította a mérkőzést. Ehhez képest Nadal meglepően idegesen, sok hibával teniszezett – 1 óra 3 perc telt el, mire a spanyol fogadóként egyáltalán meg tudta szorítani ellenfelét, de brékelni nem volt képes, Djokovics viszont kétszer is. A szerb klasszis 1 óra 16 perc után 6:3, 6:2-re vezetett, a Rod Laver lelátóján pedig nem hittek az emberek a szemüknek, nyoma sem volt Nadal eddig látott agresszív játékának.

A harmadik játszmában továbbra sem hibázott adogatóként a másik dimenzióban teniszező Djokovics, miközben 1:1-nél brékelt, így már „csak” az előnyét kellett megtartania – megtette, csupán egy fogadóelőnyt engedélyezett, s 2 óra 4 perc alatt 6:3, 6:2, 6:3-ra győzött, így Wimbledon és a US Open után sorozatban harmadik Grand Slam-versenyén sem talált legyőzőre. Rafael Nadal pedig súlyos vereséget szenvedett, olyat, amilyet még soha: a korábbi Grand Slam-döntőiben még kudarc esetén is nyert legalább egy szettet, most esélye sem volt erre.

Novak Djokovics esélyt sem adott Rafael Nadalnak (Fotó: AFP)
Novak Djokovics esélyt sem adott Rafael Nadalnak (Fotó: AFP)

És egy kis számmisztika a végére: az Australian Open új főszponzora 2019-ben egy kínai likőrgyár lett, amelyet 1573-ban alapítottak, ezt használja márkajelzésként – nos, Djokovics 15. Grand Slam-trófeáját szerezte meg az idén, ami egyben a 73. sikere pályafutása során...

„Az egyik legjobb, ha nem a legjobb mérkőzésemet játszottam karrierem során az Australian Openen, ez nem is kérdés” – vélekedett Novak Djokovics a finálé után

Rafael Nadal becsülettel vette tudomásul, hogy esélye sem volt a pazar formában játszó szerb ellen.

„Noha ez nem az én estém volt, azért úgy vélem, nagyon jó heteken vagyok túl. Nehéz időszakon mentem át, húzós volt a 2018-as esztendő, a sérülések, műtét, ami miatt nem indulhattam el túl sok tornán. Csak azt tudom mondani, hogy a folytatásban is küzdeni fogok azért, hogy jobbá váljak és még tovább fejlődjek. Gratulálok Djokovicsnak és az egész stábjának, ez a mai teljesítmény emberfeletti volt.”

KÖZVETÍTÉS

A modul betöltése eltarthat néhány másodpercig…

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik