Aus. Open: Babos hétfő, Fucsovics kedd hajnalban kezd

SZŰCS ANDRÁS jelenti Melbourne-bőlSZŰCS ANDRÁS jelenti Melbourne-ből
Vágólapra másolva!
2018.01.14. 14:17
null
Fesztiválhangulat a Melbourne Parkban, hétfőn kezdődik az Australian Open (Fotó: Szűcs András)
Magyar idő szerint hétfő éjjel megkezdődik a 2018-as Ausztrál nemzetközi teniszbajnokság, az Australian Open. A nők versenyében Babos Tímea az első napon a 10. kiemelt amerikai Coco Vandeweghével mérkőzik meg, míg a férfiaknál Fucsovics Márton kedden a moldovai Radu Albottal találkozik.

Miközben az ausztrálok elsiratták utolsó selejtezős reménységeiket – erről bővebben keretesünkben –, Babos Tímea a világranglista és a kiemelési lista 10. helyezettje, az amerikai Coco Vandeweghe elleni nyitányára készült, Fucsovics Márton pedig kedden rajtol a moldovai Radu Albot ellen.

Babos utolsó felkészülési napjai sikerülhettek volna jobban is Melbourne-ben, de erről senki és semmi más nem tehet, csak az időjárás, amely olyan szeszélyes, mint a hazai áprilisban: egyazon napon belül a télbe hajló november meg a perzselő július is megelevenedik itt, ahol persze éppen fordítva kellene lenniük az évszakoknak, de gyakorlatilag mindegy, mert van minden.

Vasárnap például szakadó esővel kezdődött a nap, aztán kora délutánra már a fejfedőket és a naptejet kereste mindenki, közben meg az összes cuccot elfújta a szél – miként legmagasabban jegyzett női teniszezőnk tartalmas tréningjeit is.

„Egész idáig szakadó esőben edzettünk, de ez már nekünk is sok kicsit… – nyilatkozta az egyéniben világranglista-57. Babos a hivatalos Facebook-oldalán, ahol a minap már morgott egy sort. – Most a torna selejtezője zajlik, így rettentő nehéz edzeni. Reggel hétre jöttünk a pályára, ám az időjárás nem kegyelmezett a korai kelésemnek. Egy darabig tudtunk valahogy játszani a csöpögő esőben, de egyre jobban esett, ezért a konditermet vettük célba. Délután még ütök a fedetten – mit is mondhatnék, ilyen a tenisz…”

AUSZTRÁL GYÁSZNAP

Vasárnap még négy ausztrál versenyzett a selejtezőben – aztán mind a négy kiesett.

Mivel a hét esősre sikeredett Melbourne-ben, két játéknapot is mozgatni kellett, így aztán a hét utolsó napjára is maradt még meccs, amit feltétlenül le kellett játszani, mielőtt hétfő délelőtt elkezdődnek a főtábla küzdelmei.

De hát van olyan hazai, akinek már nem kell a Melbourne Parkba caplatnia, mert például a korábban világranglista-17. Bernard Tomic az első Grand Slamjére nevező, ranglista-218. olasz Lorenzo Sonegótól sima harmadik játszmában kikapott – majd amikor a kudarc nyomán megkérdezték tőle, hogy mégis merre megy tovább a pályafutása, akkor kiosztotta a kérdezőket.

„Csak megszámolom a pénzem, ezt teszem majd, számolgatom a millióimat – dühöngte a táskával a vállán a pályáról távozó Tomic. – Lehet utánam csinálni, menjetek és csináljatok tizenhárom-tizennégy milliót! Sok sikert, fiúk! Sziasztok!”

Bradley Mousley még simább, 7:5, 6:2-es vereséggel távozott az ugyancsak karrierje első felnőttversenyén induló spanyol Jaume Munarnak „köszönhetően", John-Patrick Smith viszont legalább egy tie-breakig eljutott az amerikai Kevin King ellen, de azért 4:6, 6:7-tel ő is kiesett – miként a nőknél Priscilla Horn is 1:6, 2:6-tal az amerikai Irina Falconival szemben, ám ő legalább párosban még versenyez, hiszen szabadkártyát kaptak Ajla Tomljanoviccsal.

A főtábla küzdelmei helyi idő szerint hétfő délelőtt 11 órakor kezdődnek, az odahaza hétfőre virradó éjjeli 1.00.

Babos mindenesetre előkelő pályán, a második-harmadik számúnak tekinthető Hisense Arenában kezd magyar idő szerint hétfő hajnalban: 1.00-ra van kiírva ugyanoda a Sofia Kenin–Julia Görges meccs, utána jöhet majd Babos és Vandeweghe, akik egyszer találkoztak eddig, 2016-ban Wimbledonban a 64 között az amerikai nyert 6:2, 6:3-ra.

Maga az aréna amúgy kifogástalan állapotban lesz: 24 órával a mérkőzés előtt a stadionban az utolsó simításokat végezték a talajmintákon, miközben az edzések már pörögtek, a nap pedig épp szépen bevilágította a helyet – a körítésre nem lehet majd panasz.

A világranglista-85. Fucsovics csak kedden játszik a 88. Albot ellen, úgyhogy ő még ráér áthangszerelni a Canberrában elveszített döntője után – egyébként viszont minden készen áll a 106. Australian Openre, mert habár a selejtező programja csúszott a szidalmazott időjárás miatt, a versenynek helyet adó Melbourne Parkban minden a helyén.

Mintha egy fesztivál keveredne a Grand Slam-tornával: vannak a nagyobb és kisebb teniszpályák, köztük pedig közösségi terek és élmények, ameddig a szem ellát, óriáskivetítőkkel, nyugágyakkal, pálmafás pihenőkkel és metropolisz-specifikus „negyedekkel" – ha valakit nem is érdekelne a világszínvonalú sportesemény, az is elszórakozhatna itt a két hét során, főleg, mert a kapukon kívül konkrétan nagyszínpadot állítottak fel, ahol minden este koncertezik valaki.

Persze ez jobbára a drukkerek dolga – a sportolók a pályákon, a konditeremben, a regeneráló foglalkozásokon és mentális felkészítőkön vesznek részt a címvédő és 36 évesen is esélyes Roger Federertől kezdve a világelső Rafael Nadalon át a hatszoros Australian Open-győztes Novak Djokovicsig, meg a Simona Halep és Caroline Wozniacki nevével kezdődő női szakágig.

Mégiscsak 2018 első Grand Slam-tornája kezdődik.

AZ 1. NAP ÉRDEKESEBB MECCSEI
Rod Laver Arena
1.00: Jelena Ostapenko (lett, 7. kiemelt)–Francesca Schiavone (olasz)
utána: Venus Williams (amerikai, 5.)–Belinda Bencic (svájci)
utána: Grigor Dimitrov (bolgár, 3.)–Dennis Novak (osztrák)
9.00: Rafael Nadal (spanyol, 1.)–Victor Estrella Burgos (dominikai köztársasági)

Margaret Court Arena
1.00: Sloane Stephens (amerikai, 13.)–Csang Suaj (kínai)

Hisense Arena
1.00: Sofia Kenin (amerikai)–Julia Görges (német, 12.)
utána: BABOS TÍMEA–Coco Vandeweghe (amerikai, 10.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik