Babos és Fucsovics párosa győzelemmel debütált Melbourne-ben

KLEIN RON (MELBOURNE)KLEIN RON (MELBOURNE)
Vágólapra másolva!
2019.01.19. 06:43
null
Babos Tímea és Fucsovics Márton győzelemmel kezdett
Babos Tímea kisebb nehézségek árán női párosban megnyerte szombati mérkőzését Kristina Mladenovic oldalán, s némi pihenő után győzelemmel vágott neki a közös kalandnak Fucsovics Mártonnal vegyes párosban. A két magyar élteniszező a kínai Csang Suaj és az ausztrál John Peers ellen három játszmában kerekedett felül.

Jó hangulatú mérkőzésen, szép győzelemmel mutatkozott be a Fucsovics Márton, Babos Tímea vegyes páros az Australian Openen – előbbinek ráadásul ez volt az első találkozója a műfajban.

A két magyar élteniszező a tokiói olimpia érdekében döntött úgy, hogy együtt indul a Grand Slam-tornákon, s a kezdőlépésük sikeres volt, hiszen 6:3, 4:6, 10–7-re győzték le a kínai Csang Suaj és az ausztrál John Peers duóját, amely a tavalyi US Openen, szintén kemény pályán az elődöntőig jutott.

MÉG EGY MAGYAR SIKER
A fiú egyes első fordulójában is született egy magyar siker szombaton Melbourne-ben, Makk Péter 4:6, 6:0, 6:2-re legyőzte az indiai Mann Shahot, és a 2. fordulóba jutott. Palágyi Miklós 17 éves tanítványának a folytatásban a 8. helyen kiemelt cseh Jonás Forejtek lesz az ellenfele.

A mérkőzés a tervezetthez képest másfél órával később kezdődött, ez volt a szombati játéknapon az utolsó vegyes párosbeli esemény – ennek oka, hogy Csang korábban 2 óra 55 perces összecsapáson kapott ki az ukrán Elina Szvitolinától egyesben, a szervezők pedig kétórányi pihenést biztosítottak neki.

A hetes pálya lelátója megtelt (egyébként is nézőcsúcs volt szombaton a Melbourne Parkban), és bár volt ausztrál a négy játékos között, a magyar drukkerek nem maradtak le hazai „kollégáikkal” szemben, végig kiváló hangulat uralkodott a nézőtéren – és a pályán sem volt probléma, néhány labdamenet alatt úgy éreztük magunkat, mintha bemutatómérkőzést látnánk. Babos és Fucsovics sokat mosolyogva, felszabadultan és vidáman kommunikált egymással, egyértelműen érződött rajtuk, hogy nemcsak erre a versenyre álltak össze, hanem régóta ismerik egymást, és hosszú távra terveznek.

Az év első Grand Slam-tornáján egyébként négy azonos nemzetiségű duó indult el vegyes párosban – ha nem számoljuk az ausztrál nevezőket –, ami szintén fontos lehet az olimpia szempontjából, hiszen Babosék még sohasem játszottak együtt, ezek a meccsek pedig jó gyakorlást jelenthetnek.

Az első játszmával nem is volt probléma, mindkét magyar többé-kevésbé magabiztosan hozta adogatójátékát, s Peers szervagémét sikerült elvenni, így 26 perc alatt 6:3-mal húzták be a szettet a mieink. A másodikban már csökkent a mosolyszám, Babos ugyanis kétszer elveszítette adogatójátékát, Csangék meg belelendültek, aminek egy 6:4-re elbukott második játszma lett a következménye. Vegyes párosban nem döntő szettet, hanem 10 pontig tartó szuperrövidítést rendeznek, ami teljességgel kiszámíthatatlan.

Ebben a végjátékban egyetlen hiba is eldöntheti a végeredményt. Babosék bizonyították, hogy új csapatként, feszült pillanatban is képesek jó döntéseket hozni: a tie-breaket 10–7-re nyerték meg, így a második körben folytathatják. Következő ellenfelük kiléte vasárnap dől el: a második kiemelt Nicole Melichar, Bruno Soares amerikai, brazil duó csap össze az Irina-Camelia Begu, Horia Tecau román kettőssel.

ÉRTÉKELÉS

Jó hangulatú mérkőzés után vidám sajtótájékoztató: Fucsovics Márton (Tenisz Park SE) és Babos Tímea (MTK) is végig mosolyogva válaszolt az újságírók kérdéseire.

A műfajban első találkozóját teljesítő Fucsovics elárulta, az elején izgult, de az első pontot követően látta, hogy Babos nevet, ettől ő is megnyugodott. Szerinte a férfi páros egészen más, mint a vegyes, a mérkőzés előtt pedig azt tanácsolták neki, ne foglalkozzon azzal, hogy éppen a férfi vagy a női ellenfele áll a hálónál.

„Viszont az elején meg kellett szoknom Csang szerváját, mert olyan lassú volt, hogy nem tudtam, hova álljak, hogyan fogadjam, állandóan belehibáztam – tette hozzá a nyíregyházi teniszező. – Bár elveszítettük a második játszmát, én végig úgy éreztem, hogy mi nyerünk a végén. Teljesen nyugodt voltam. Nagyon vártam már, hogy Timivel játszhassak, remélem, bizonyítottam neki, és fog még velem párosozni.”

Utóbbit már természetesen nevetve tette hozzá, mire Babos elárulta, régóta várta már ezt a lehetőséget.

„Nagy élmény volt magyar teniszező oldalán játszani – jelentette ki a soproni játékos. – Marcival ismerjük egymás tizenöt éve, végigkövettem a pályafutását, hatalmas dolog, hogy most egy Grand Slam-torna főtábláján nyertünk. Kicsit izgultam, biztos ezért nem ment úgy az adogatójáték... De ettől függetlenül, mivel tapasztalt párosjátékos vagyok, szerintem nyugodtan mondhatom, hogy színvonalas meccs volt, kemény ellenféllel kezdtünk. Tudunk mi még ennél jobban játszani, nem kell félnünk senkitől.”

Babos a Kristina Mladenovic oldalán megnyert női párosmeccsre utalva elmondta, rosszul és idegesen kezdtek, az első játszmát el kell felejteni, de aztán sokat javult a teljesítményük, és a 6:1, 6:0-s folytatásból is egyértelmű, hogy magabiztosan jutottak tovább.

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (60 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
VEGYES PÁROS, 1. FORDULÓ

Csang Suaj, Peers (kínai, ausztrál)–Babos, Fucsovics (magyar) 3:6, 6:4, 7–10

 

Le a kalappal! Parádés győzelem!

Közzétette: Nemzeti Sport Online2019. január 18., péntek

 

JÁTÉKRÓL JÁTÉKRA

3. JÁTSZMA – SZUPER TIE-BREAK

Fucsovics kezd a szervával. „Ki a jobb? Magyarok!” Az első pont a mienk, Peers első kőkemény adogatásával egyenlítenek, a másodikkal fordítanak. 2–1

Babos jön. Csang Suaj Fucsovics röptéje után a hálóba üt, majd Babos old meg okosan egy röptejátékot. Most itt az előny. 2–3

Csang Suaj szervál, hosszú menet alakul ki, Fucsovics a hálónál belenyúl egy labdába, de szélesre üti. Aztán jön az első mini brék! 3–4

Fucsovics megfuttatja Csang Suajt, akinek a korábbi 3 órás meccse után alig van ereje. Aztán jön egy erős második szerva, és máris 3–6.

Peers adogat, Babos fogadása után Csang Suaj a hálóba üt. Peers is villan a hálónál, 4–7.

Babos adogat, Peers megint kőkemény a hálónál. 5–7, térfélcsere. „Ria-Ria-Hungária!” Fucsovics ütőjéről szélesre pattan a labda. 6–7

Csang Suaj adogatása mindig jó esély. Ezúttal is, az első pont Babos fogadásából a mienk. Fucsovics fogadására sincs válasz. 6–9

Fucsovics szerváját Peers visszaadja, a pont a sólyomszem jóváhagyásával az övék. Aztán Peers hosszút üt, vége! 10–7-tel a mieinké a döntő szett.

2. JÁTSZMA

3:6, 5:4, Peers adogat

A pihenő alatt Babos már nem mosolyog, sokáig szótlanul ülnek egymás mellett, de Fucsovics megtöri a csendet, és a mosoly is visszatér. A pályán szép nyerővel a magyar párosé az első pont, de Babos hosszan, Fucsovics szélesen fogad. Peers hosszú labdája után visszajön a remény, de sajnos nagyon rövid életű.Jön a szuper tie-break.

3:6, 5:3, Fucsovics adogat

Fucsovics kettős hibája után 0:30, de van visszaút, Csang Suaj hosszút üt, megvan Fucsovics első ásza, és máris 4:5. Peers a második játszmáért adogat.

3:6, 4:3, Csang Suaj adogat

A hálón megpattanó labda becsapta Babost – elátkozott pillanatok ezek. Aztán Fucsovics remek röptéje és kőkemény fogadása után fordítunk. Ezt követően azonban két magyar labda a hálóban, egy a lelátón landol, Fucsovicsnak a szettben maradásért kell adogatnia.

3:6, 3:3, Babos adogat

Babos szervája után Fucsovics fonák röptéje védhetetlen, akárcsak Peers fogadása. Csang Suaj visszaadott labdája megint elég gyenge egy jó Fucsovics-röptéhez, ám a hosszú menetben Márton talán fölöslegesen vállalt be egy ütést a hálónál – nem ment át a labda. Babos első ásza után a hálónál az ellenfél kerekedik felül, újabb brék.

3:6, 2:3, Peers adogat

Csang Suaj kivédhetetlen röptéje és Peers ötödik ásza után 30:0, egy jó Fucsovics-fogadással és Babos-röptejátékkal 30:30. Peers szervái ellen azonban néha nincs ellenszer.

3:6, 2:2, Fucsovics adogat

Peers szép ütésével 0:15, aztán egy hosszú és egy széles fogadás, és az előny máris itt. Peers ezután kétszer a hálóba üti a labdát, és 3:2 ide!

3:6, 2:1, Csang Suaj adogat

Csang Suaj jól kezdett, de aztán hibázott, Fucsovics ütött egy nyerőt, majd pazar labdamenet végén, Babos bravúros mentései után még egyet. Csang Suaj megint széleset üt, máris visszavéve a brék!

3:6, 1:1, Babos adogat

Jó kezdés után kettős hiba Babostól, majd egy ki nem kényszerített hiba. 30:30 után újabb kettős hiba, aztán Babos és Csang Suaj adok-kapokja végén a kínai a hálóba üt. 40:40 után Peers nyerőjével brék oda. Könnyen eladott adogatás.

3:6, 0:1, Peers adogat

Ez most egyértelmű volt, Peers és Csang Suaj 15-re nyerte a gémet.

3:6, 0:0, Fucsovics adogat

Megjött a hazai szurkolók hangja, bele is kiabálnak Fucsovics egyik szervájába. Ám ez nem zavarja meg a mieinket, akik a hosszabb meneteket is sikerrel hozzák, és 15-re nyerik a gémet.

1. JÁTSZMA

3:5, Peers adogat

Itt is egy challenge, ott is egy challenge. Nem sikeresek a hívások. 15:40 után egyenlít a kínai, ausztrál páros, de aztán Fucsovics középre tartó ütése után tanácstalanul néznek egymásra. 6:3, az első szett a magyaroké!

3:4, Babos adogat

Babos hangosan irányít, és jól szervál. Minél rövidebb egy labdamenet, annál jobb nekünk – gondolnánk, mielőtt Fucsovics a hálónál belenéz Peers erős ütésébe, de az ütőjéről éppen átpattan a labda a túloldalra. Hanyatt esik, de semmi baja, ráadásul ezzel 40:15 ide. Aztán Babos behúzza a gémet.

2:4, Csang Suaj adogat

Két jó fogadás után 0:30, de a hosszabb labdamenetekben Csang Suaj és Peers felveszi a ritmust. Felállnak, kezdeményeznek, és hozzák az adogatásukat.

2:3, Fucsovics adogat

Az első két adogatás után nem jött vissza a labda, a harmadikra Babos a hálónál lecsapott. 40:0-nél hosszabb labdamenet, Csang Suaj hosszú labdájával 4:2 ide!

2:2, Peers adogat

Ez az, kezdünk bemelegedni! Peers ászán kívül semmi sem jött össze az ellenfélnek, Babos egy rövidítést hihetetlen módon ért el, Csang Suaj sem hitte el, a hálóba is ütötte a visszakapott labdát. Brék!

2:1, Babos adogat

A pihenő után „Gyerünk, Timi! Gyerünk, Marci!” szól a lelátóról. Az első menet után Peers ütésével adogatóelőny, aztán 15:30. Aztán 30:30 után Csang Suaj, majd Peers sem tud mit kezdeni Babos adogatásával, 2:2.

1:1, Csang Suaj adogat

Elhibázott magyar fogadások után gyorsan 40:0 oda, aztán Babos remek fogadással szépít. A játék azonban Peers nyerő ütése után a kínai, ausztrál párosé.

1:0, Fucsovics adogat

Rövid labdamenetek, legfeljebb két ütés után, 30:15-nél jön egy hosszabb menet, amelyet Peers és Fucsovics ütésváltása után Csang Suaj dönt el. Aztán jön két hiba az ellenféltől és Fucsovics pazar ütése középen, és 30-ra nyerik a magyarok a gémet.

0:0, Peers adogat

Bár az ellenfél párosának férfi tagja ausztrál, a leghangosabban a „Hajrá, magyarok!” szól. Peerst ez nem zavarja meg, 15-re hozza az adogatást.

ELŐZMÉNYEK

Már melegítenek, Babos rózsaszínben, Fucsovics zöldben játszik. Babos állandóan mosolyog, nyugalmat sugároz.

A hetes pálya fedett lelátója megtelt, zavartalan napsütésben kezdődik a mérkőzés.

Babos Tímea és Fucsovics Márton mérkőzése eredetileg a magyar idő szerint négy órakor kezdődő szakasz második mérkőzése lett volna, de az előttük lévő összecsapást kivették a hetes pályáról. Így sem került korábban a pályára a most debütáló magyar kettős, az ellenfél Csang Suaj ugyanis egyesben öt perc híján háromórás meccsen kapott ki Elina Szvitolinától, és a kínainak adtak bő kétórányi pihenőt a páros mérkőzése előtt.

A találkozó így magyar idő szerint fél hét utánra került.

Csang Suaj és John Peers ugyan szabad kártyával indult az Australian Openen, de ez senkit se tévesszen meg, a kínai, ausztrál páros a tavalyi US Openen elődöntős volt.

Fucsovics és Babos viszont eddig csak edzett együtt, ez lesz az első tétmérkőzésük vegyes párosban. A felkészülésük jó hangulatban zajlott, a mérkőzés előtt Fucsovics leszögezte, az máris eldőlt, hogy a pályán a párosban sokkal nagyobb rutinnal rendelkező Babos irányít.

A szabályok szerint a harmadik játszma – ha szükség lesz rá – nem a hagyományos módon zajlik, hanem az egyik fél 10. pontjáig tartó szuper tie-break dönt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik