Aus. Open: Annyira akartam nyerni, hogy mindent kizártam – Fucsovics

SZŰCS ANDRÁS jelenti Melbourne-bőlSZŰCS ANDRÁS jelenti Melbourne-ből
Vágólapra másolva!
2018.01.18. 07:04
null
Fucsovics Márton az edzőjéből merített erőt a kritikus pillanatokban (Fotó: AFP)
Miután négy játszmában kiejtette a világranglista és a melbourne-i kiemelési lista 13. helyezettjét, az amerikai Sam Querreyt, Fucsovics Márton az interjúszobában is ugyanolyan kiegyensúlyozottan teljesített, mint a pályán. Elmondása szerint az edzőjéből, Sávolt Attilából merített erőt a nehéz helyzetekben, és tudja, egyetlen győzelemre van attól, hogy Roger Federerrel játszhasson.

 

– Papíron nyilvánvalóan Querrey volt az esélyesebb – segített az esélytelenség könnyebbsége?
– Nem figyeltem arra, ki áll a másik oldalon, csak magamra koncentráltam, a saját játékomra – felelte Fucsovics Márton a nemzetközi sajtótájékoztatója elején. – Tudtam, hogy nagyokat fog szerválni, sok ászt üt majd – néha éreztem is a nyomást, hogy hosszabbakat üssek, különben letol a pályáról. Arra figyeltem, hogy amikor lehetőségem adódik az ő adogatójátékában, akkor azt kihasználjam, továbbá hozzam a saját adogatásaimat. Örülök, hogy nyerni tudtam, hiszen az előző volt az első győzelmem Grand Slam-verseny főtábláján, és máris itt a második, amivel először jutottam a legjobb 32 közé.

– Meg is ünnepelte a magyar tábor, kijöttek vagy százan…
– Jólesett, szinte hazai környezetben játszhattam, majdhogynem Davis-kupa-hangulat uralkodott. A negyedik szettben ez rengeteget segített, sokat köszönhetek a drukkereknek.

– Miként élte meg a remekül alakuló első játszmát, a visszahozott második szettet, az elveszített harmadikat, majd a dicsőséges befejezést?
– Az elején Querrey nagyon bekezdett, de tudtam, hogy képes vagyok tartani vele a lépést, és ha így lesz, akkor lesznek bréklehetőségeim is. Végig ezzel a felfogással játszottam: higgadtan, nyugodtan, hogy amikor elkezd fáradni, elmegy a figyelme, akkor meglephessem.

– A második játszmában 1:4-nél 0–40-ről jött vissza...
– Fontos gém és szett volt, főleg, hogy a végén a tie-breaket be tudtam húzni. Jól jött, hogy a rövidítésben el tudtam húzni 5–2-re, mert ugyan abból Querrey még visszajött, de végig neki kellett kapaszkodnia. A szerencsétlenül elveszített harmadik játszma után pedig tudtam, hogy a negyedikben elkezd majd fáradni, amit ki kell használnom.

– Csak rá hatott a kánikula?
– Tudtam, hogy meleg lesz, ám annyira akartam nyerni, hogy mindent kizártam, csak a következő labdamenetre figyeltem. Őt viszont már a negyedik játszma elejétől megütötte a hőség, láttam, hogy néha dülöngél, csak próbálta beütni a szerváit és túlélni.

– Egy holtpontja sem akadt?
– Nekem fizikailag nem, szerencsére rövidek voltak a labdamenetek. Viszont a következő fordulóban már hosszúak lesznek, ugyanakkor szombaton nem is lesz negyven fok, csak huszonnégyet mondanak. Várom a következő meccset, ami Nicolás Kicker ellen lesz, akit az idén már le tudtam győzni – két sima szettben –, bízom abban, hogy ismét sikerülni fog. Remélem, a jó formám megmarad.

– A kritikus pontoknál miből merít erőt? A tavalyi sikerekből, a mostani formájából, esetleg Sávolt Attila szívhez szóló üzeneteiből?
– Leginkább Attilából. Amikor kinézek rá, nyugalmat, bizalmat sugároz felém. Ezúttal is megbeszéltük, hogy mi várható, főleg a mentális hozzáállásommal foglalkoztunk, a nehéz helyzetekben erre gondoltam. Azért is tudtam ilyen stabilan végigvinni a meccset, mert csak a taktikára összpontosítottam.

– Amikor úgy nyilatkozott, hogy az amerikai Bryan testvérek ellen párosozni olyan, mintha egyesben Federerrel játszhatna, mennyire gondolta komolyan, hogy utóbbi is összejöhet itt és most?
– Akkor még elég távolinak tűnt, most pedig már nagyon közeli – de azért inkább a következő mérkőzésre koncentrálok egyelőre...

AUSTRALIAN OPEN, MELBOURNE (55 000 000 ausztrál dollár, kemény pálya)
FÉRFI EGYES, 2. FORDULÓ
Fucsovics Márton–Querrey (amerikai, 13.) 6:4, 7:6, 4:6, 6:2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik